- Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ύπατη Αρμοστεία για τις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία
Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη. Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Υ.Α., unhcr.gr και unhcr.org, στις οποίες αναρτώνται τακτικά ενημερωτικά δελτία, τις ημέρες που δεν διεξάγεται συνέντευξη Τύπου.
- Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ύπατη Αρμοστεία για τις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία
Καθώς μαίνεται η βία σε αρκετές περιοχές της Συρίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τους θανάτους των αμάχων και την κατακόρυφη αύξηση του περαιτέρω εκτοπισμού που προκαλεί. Αυτό έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση. Οι άμαχοι της Συρίας έχουν υποφέρει υπερβολικά πολλά δεινά ως τώρα.
Η κατάσταση στη Ντούμα στην Ανατολική Γούτα προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Εκτιμάμε ότι περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ανατολική Γούτα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από αυτόν που καταγράψαμε στις 20 Μαρτίου και περιλαμβάνει περίπου 45.000 ανθρώπους που διαμένουν σήμερα σε οκτώ καταφύγια στο κυβερνείο της αγροτικής Δαμασκού. Σε 44.000 περίπου ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, έχει επιτραπεί η αποχώρηση από τα καταφύγια αυτά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ασφαλείας τους. Οι ομάδες της Υ.Α. συνεργάζονται με άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ και ΜΚΟ για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους αυτούς, που εξακολουθούν να είναι υπερσυνωστισμένοι. Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα στη σύρραξη μέρη για σεβασμό στην αναγκαία προστασία των αμάχων, όπως και της ελεύθερης μετακίνησής τους και της ελεύθερης επιλογής για το πού θα μείνουν. Η οικογενειακή ενότητα πρέπει επίσης να γίνεται σεβαστή.
Από τότε που άρχισε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών, η Υ.Α. καταβάλλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων έχουν εκτοπιστεί. Το προσωπικό της Υ.Α. επισκέπτεται καθημερινά όλα τα καταφύγια, όπου στεγάζονται οι εκτοπισμένοι από την Ανατολική Γούτα, για να αξιολογήσεις τις ανάγκες που υπάρχουν και να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Τα κέντρα αυτά είναι υπερπλήρη και οι συνθήκες υγιεινής ανεπαρκείς, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Κάποια από τα συνήθη προβλήματα που ακούμε είναι η έλλειψη εγγράφων προσωπικής κατάστασης, οι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης, ο διαχωρισμός των μελών των οικογενειών και οι κίνδυνοι σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
Η ανταπόκριση της Υ.Α. στην επείγουσα κατάσταση της Ανατολικής Γούτα περιλαμβάνει προσφορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, βοήθεια για τη στέγαση και μέτρα προστασίας. Σχεδόν 250.000 άνθρωποι έχουν επειγόντως ανάγκη από βοήθεια, ενώ μέχρι στιγμής έχουμε πρόσβαση σε πάνω από 60.000 ανθρώπους. Η Υ.Α. αγοράζει ρούχα σε τοπικό επίπεδο καθώς πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Εκτός από την τεράστια προσπάθειας παροχής στέγασης, οι εταίροι της Υ.Α. στον τομέα της προστασίας έχουν παράσχει νομική συμβουλευτική σε 22.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις στο να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες για πάνω από 137.000 Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή Αφρίν. Οι περισσότεροι έχουν διασκορπιστεί στις περιοχές Tal Rifaat, Nubol, Zahraa και στα γύρω χωριά στο βορειοδυτικό Χαλέπι, και ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, σε κατεστραμμένα ή ημιτελή κτίρια, σε τεμένη, σε αποθήκες και ανοιχτούς χώρους. Περίπου 3.500 άνθρωποι διαμένουν σε έναν καταυλισμό με σκηνές στην Fafin, βόρεια από το Χαλέπι. Έχουμε διανείμει πάνω από 1.400 πακέτα για την ενίσχυση των καταλυμάτων και έχουμε κάνει ξανά διαθέσιμες 1.000 οικογενειακές σκηνές της Υ.Α. για να χρησιμοποιηθούν όπου χρειάζονται.
Ο εκτοπισμός από την περιοχή Αφρίν έχει υποχωρήσει και έχουν αρχίσει κάποιες επιστροφές στην πόλη. Το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής για τους εκτοπισμένους μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η μετακίνηση των εκτοπισμένων πολιτών προς το Χαλέπι και άλλες περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές αρχές συνεχίζει να είναι περιορισμένη