Της Δήμητρας Καδδά
Ένα πολύ κρίσιμο διήμερο για την περίφημη “τεχνική συμφωνία” ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα, με το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο αλλά και τους Θεσμούς να θέλουν θετική έκβαση, καθένας και για τους δικούς του λόγους.
Ωστόσο, για να καταστεί εφικτή αυτή η θετική έκβαση, θα πρέπει να καταφέρουν να… αποχρωματίσουν τα δεκάδες “κόκκινα” πεδία στα υπό αναθεώρηση κείμενα του Μνημονίου.
Στην συνέχεια, αν η τεχνική συμφωνία καταστεί εφικτή, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος “Γολγοθάς” από εφαρμοστικούς νόμους και αποφάσεις με επόμενο σταθμό την πολιτική συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου επί των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και όσων θα πρέπει να έρθουν το 2018 για την “υπερ-αξιολόγηση” που θα γίνει με “επόπτη” το ΔΝΤ.
Σήμερα, τίθενται διαδοχικά επί τάπητος η αναθεώρηση των προνοιακών, οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων, ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, η δημοσιονομική εποπτεία, οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων (με την πίεση για παρεμβάσεις σε Ελληνικό, Ελευθέριος Βενιζέλος και Εγνατία αλλά και με “αγκάθι” τις διώξεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ), η αγορά ενέργειας (λήγει η προθεσμία για την απόφαση αναφορικά με την ΔΕΗ) και τα “ανοιχτά” πεδία στις μεταφορές.
Ό,τι παραμείνει “ανοικτό” θα μεταφερθεί για την αυριανή “συνολική” διαπραγμάτευση μαζί με τα “αγκάθια” του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στις τράπεζες, στο Δημόσιο και σε άλλα πεδία που συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Το νέο “πακέτο”
Η ελληνική πλευρά, έλαβε χθες ένα δεύτερο πακέτο σχεδίων επικαιροποίησης του Μνημονίου, το οποίο όπως παραδέχτηκε πηγή του ΥΠΟΙΚ έχει ακόμα αρκετά “κόκκινα” σημεία, αν και λιγότερα από αυτά που περιείχε το πρώτο σχέδιο που έφεραν οι Θεσμοί μαζί τους όταν έφτασαν την Τρίτη στην Αθήνα.
Τα επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου αποκαλύπτουν τις νέες δεσμεύσεις και τους όρους που κρύβει η “εξειδίκευση” του Μνημονίου για το έτος 2018 όπως είναι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο, αλλά και οι όροι της μεγάλης διαπραγμάτευσης του Μαΐου που θα γίνει υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και πλέον προσδιορίζεται για τον Μάιο του 2018 διαμορφώνοντας την μετά μνημονίου εποχή αλλά και το αν θα έρθουν νωρίτερα (από το 2019) τα μέτρα για την μείωση στο αφορολόγητο.
Το Eurogroup
Αυτό που επιχειρείται σήμερα και αύριο είναι να υπάρξει συνολική λύση σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή Staff Level Agreement. Αν η λύση αυτή καταστεί εφικτή, τότε θα οδεύσει στο Euroworking Group αλλά και στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 2μμ ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα με 1ο θέμα το ελληνικό ζήτημα και πυκνότατο πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την εκλογή νέου προέδρου.
“Αν δεν υπάρξει κάποια δυσκολία η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή φαίνεται ότι ως το Σάββατο το βράδυ θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία επί της αρχής” εκτιμούσε χθες πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο “δημοσιονομικός χώρος” των 320 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ στα νησιά
Από τα 340 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν το 2018 από την επισκόπηση δαπανών (spending review) που διεξήγαγε στα υπουργεία και στους φορείς του δημοσίου η κυβέρνηση τα 240 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε χθες να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς και οι “διανομή” τους τίθεται σήμερα επί τάπητος.
Τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ από το ίδιο μαξιλάρι της επισκόπησης επιθυμεί η κυβέρνηση να τα διαθέσει για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο οι θεσμοί εκφράζουν τις διαφωνίες τους και έτσι το αίτημα αυτό μεταφέρεται (μαζί με πολλά άλλα ανοικτά πεδία) για τη μεγάλη αυριανή διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι και ένα ενδιάμεσο σχέδιο: η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος να μην αφορά όλα τα νησιά αλλά μόνο αυτά που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές. Και τούτο σε μία προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης.
Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr