Home ΚοινωνίαΕλλάδα Σ. Φάμελλος: Η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών

Σ. Φάμελλος: Η χώρα ανεβαίνει βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών

by ikariaki.gr
3 views

«Με το συγκεκριμένο ν/σ και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Καθορίσαμε με υπουργική απόφαση όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα», σημείωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η χώρα ανεβαίνει πολλές βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η χώρα, σε επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών, είναι στο 100%. Είναι γεγονός ότι είχαμε μέχρι τώρα αποσπασματικές λύσεις. Ποτέ δεν είχε διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για θέματα φυσικού περιβάλλοντος».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πλέον, έχουμε καθορίσει με υπουργική απόφαση όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, αποφεύγοντας πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς είχαμε προειδοποιητικές επιστολές. Έχουμε καθορίσει τις περιοχές προστασίας και στο θαλάσσιο περιβάλλον και το σύνολο των περιοχών προστασίας εντάσσεται πλέον σε φορείς προστατευόμενων περιοχών και τους αναθέτονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ενώ, έχει ήδη διεξαχθεί διαγωνισμός και ανοίγονται ήδη οι φάκελοι των προσφορών για τα σχέδια διαχείρισης».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι «έχουμε σε εξέλιξη και τη σύνταξη των όρων των χρήσεων γης, τα προεδρικά διατάγματα που πρέπει να προκύψουν και τους κανονισμούς διαχείρισης. Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε φορείς στους οποίους συμμετέχει, σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακά εργαλεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, έκανε ακόμη λόγο για πέντε σημαντικές παρεμβάσεις, για την αλλαγή οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα βιοποικιλότητας ανατέθηκαν σε διεύθυνση και αναβαθμίστηκαν σημαντικά, με μεγαλύτερη στελέχωση και φροντίδα στα ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, ικανοποιώντας σοβαρές υποχρεώσεις της, καθώς επίσης συντάχθηκε κατάλογος για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως είπε, πριν την εν λόγω ΚΥΑ, οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419, ενώ σήμερα αυξήθηκαν στις 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με φορέα ήταν οι 89, πλέον οι ίδιοι φορείς θα αναλάβουν 292, ενώ οκτώ νέοι φορείς θα αναλάβουν επιπλέον 153 περιοχές.

Ειδικότερα, ύστερα από τις νομοθετικές προβλέψεις οι παλαιοί φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας ενώ οι νέοι φορείς που θα προστεθούν θα καλύψουν το 34,2%.

Το δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3%, από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ.

Η τρίτη αλλαγή που έχει γίνει σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, είναι η έγκριση του προγράμματος LIFE IP, το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα LIFE IP που εγκρίνεται στην Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας. Θα διαρκέσει 8 χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, όπου η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 10,2 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι «αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό της τάξης των 17 εκατ.

Ακόμα προβλέπονται πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νομοσχέδιο» ενώ, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός δημιουργήθηκαν 8 νέοι φορείς με αποτέλεσμα οι ΦΔΠΠ πλέον να είναι 36.

Βασικές τομές του νομοσχεδίου είναι ότι επιλέγεται από το υπουργείο, οι ΦΔΠΠ να είναι το βασικό εργαλείο για τις δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το 99,8 των περιοχών εντάσσεται στο συγκεκριμένο καθεστώς, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους, για την οποία πρόκειται να υπάρξει πρόβλεψη σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα.

Μεγάλη αλλαγή, σύμφωνα πάντα με τον Σ.Φάμελλο, είναι ότι επιβεβαιώνεται, για πρώτη φορά, η εξασφάλιση χρηματοδότησης του φυσικού περιβάλλοντος από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ για το 2018 εξασφαλίστηκαν ήδη περί τα 4 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την καλύτερη δυνατή επίλυση του θέματος της εργασίας των περίπου 360 εργαζόμενων, που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από προγράμματα.

Πλέον, όπως τόνισε, μέσω 8μηνων συμβάσεων καλύπτονται και για το 2018, έτος κατά το οποίο ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων με χαρακτηριστικά αορίστου χρόνου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ είναι εξασφαλισμένη από το Πράσινο Ταμείο.

Επίσης, μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται να υπάρχει προγραμματισμός και αξιολόγηση των φορέων και του προσωπικού, ενώ στα επταμελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες και θα προβλέπονται και λειτουργικά ζητήματα, όπως το κόστος καυσίμων.

«Η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τη δίκαιη ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση» επεσήμανε αν. ΥΠΕΝ, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαχείριση του Θερμαϊκού κόλπου, όπου παράλληλα, τις δράσεις του φορέα διαχείρισης θα υποστηρίζει ειδική επιτροπή με εκπροσώπους όλων των αρμοδίων τοπικών φορέων, εφαρμόζοντας την Ατζέντα 2030 για τα τοπικά σύμφωνα για την βιώσιμη επίλυση μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

«Έτσι επιλύονται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις για το περιβάλλον και τη χώρα» είπε, ενώ «αποδεικνύουμε τη βούληση επίλυσης προβλημάτων και ταυτόχρονα προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον». Τόνισε δε, ότι «το περιβάλλον δεν είναι τροχοπέδη της ανάπτυξης, αλλά τροφοδότης της ανάπτυξης».

Μάλιστα ανέφερε, ότι στο νόμο προβλέπεται να υπάρχουν έσοδα από δραστηριότητες που θα αναπτύξουν οι ΦΔΠΠ, από πιστοποίηση προϊόντων, από ανταγωνιστικά προγράμματα. Δίνεται η δυνατότητα για συνδυασμό οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, παροχή κάποιου σήματος, ενώ όπως είπε, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για περισσότερο προωθημένες προτάσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, συζητείται η σύνδεση των πόρων από τις ενεργειακές κοινότητες με τους ΦΔΠΠ, η δικτύωση των φορέων και η θέσπιση οικοτουριστικών διαδρομών.

Επίσης, η πρόληψη των φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης και η αντιμετώπιση των φαινομένων, θα ενταχθούν στις δυνατότητες των ΦΔΠΠ. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, και η εμπειρία του Αγία Ζώνη και το ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αντιμετώπισης θαλάσσιων κρίσεων, που έχει υπογραφεί με Κύπρο και Ισραήλ, ήδη έχει προσανατολίσει τη χώρα προς την κατεύθυνση της πρόληψης.

«Είναι ένα καινούριο περιβάλλον. Εμείς θέλουμε να κάνουμε και τους φορείς συμμέτοχους σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι θαλάσσιοι οικότοποι είναι περιοχές σημαντικού διεθνούς ενδιαφέροντος» επεσήμανε, ενώ έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα.

Όσον αφορά τις χρήσεις γης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε, ότι για κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν ήδη προεδρικά διατάγματα, ωστόσο τα προεδρικά διατάγματα στο σύνολό τους θα ολοκληρωθούν με τη λήξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.

Όπως ξεκαθάρισε, ειδικά για αγροτική εκμετάλλευση, η αξιοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς που γίνονται εντός των περιοχών Natura, ισχύουν σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό ΠΔ, και σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει πριν την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Natura.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Μπαριτάκη, γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι υπήρχαν θέματα που όλοι αντιμετώπισαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να υπάρχει ένας αποτελεσματικός νόμος. Ενδεχομένως, είπε, να υπάρχουν κατηγορίες που δεν είναι πλήρως ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα, αλλά η υλοποίηση αυτού του νόμου θα δώσει και την απάντηση στο γιατί εφαρμόζεται αυτός ο νόμος.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ νέοι ΦΔΠΠ θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας-Πάικο-Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος-Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue