Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και ταμίας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κα. Χριστιάνα Καλογήρου ήταν ομιλητής στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ.
Αρχικά έθεσε το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε τη συναίνεση του σώματος για να αποτελέσει αίτημα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά το μόνο μέτρο που άρει ανισότητες που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα. «Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, προκαλεί αλυσίδα αρνητικών συνεπειών επί του συνόλου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε μια περίοδο που την κρισιμότητα της οποίας κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Στη συνέχεια μίλησε για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Η κα. Καλογήρου παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρησή τους και ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου.
Ακολουθεί η ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό:
«Το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα δεν θέλει πολλά λόγια.
Είναι ένα κατεξοχήν ζήτημα που δεν προσφέρεται για πολυλογία.
Το ίδιο το ζήτημα μιλάει και μιλάει με δυνατή φωνή.
Για παρόμοια ζητήματα στο μέτωπο της αντιμετώπισής του μικρή αξία έχει κάθε απόπειρα:
- Ιστορίας
- Ανάλυσης
- Ερμηνείας
Άλλοι το κάνουν αυτό.
Είναι χρήσιμο να γίνεται, βοηθάει στην πληρέστερη κατανόηση, αλλά άλλοι το κάνουν αυτό και άλλοι οφείλουν να το κάνουν αυτό.
Παρατηρητές, μελετητές, πολιτικοί αναλυτές.
Εμείς, ως δημόσια πρόσωπα, με εντολή ευθύνης και κυρίως με συνείδηση ευθύνης και υποχρέωση απόφασης, οφείλουμε να είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις.
Αυστηρά επιτρέψτε μου να πω, αυστηρά, επίμονα και πειθαρχημένα, να είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις.
Και το ίδιο επίμονα και πειθαρχημένα, να εργαζόμαστε γι’ αυτές.
Αυτός είναι ο οδηγός της δικής μας προσέγγισης.
Η προϋπόθεση γι’ αυτό βρίσκεται, συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις:
- Σοβαρότητα
- Ενότητα της τοπικής κοινωνίας
- Εγρήγορση
Δεν αναφέρω ότι οι πολιτικές μας αξίες είναι εκείνες που προσδιορίζουν την πολιτική μας στάση:
- Πέρα από το πρόβλημα είναι η λύση του
- Πάνω από το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι
Είμαι βέβαιη ότι από κανέναν μας δεν διαφεύγει, κανείς δεν αγνοεί το πρωτόγνωρο του ζητήματος ενώπιον του οποίου συνολικά όλοι βρισκόμαστε, την ακραία συνθετότητά του που συγκροτεί και τη δυσκολία του.
Ποια είναι αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι τα δεδομένα:
Σήμερα σε δομές στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται 13.183 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: 8.303 στη Λέσβο, 2.518 στη Χίο και 2.362 στη Σάμο.
Την ίδια περίοδο πέρυσι στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνταν 8.949 και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου 5.875, στο νησί της Χίου 1.041 και στο νησί της Σάμου 2.033.
Χθες, δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου, είχαμε 31 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, όλες στη Σάμο.
Πέρα από την αυτονόητη ανάγκη φύλαξης των συνόρων, από την πρώτη στιγμή υπογραμμίζουμε επίμονα και κουραστικά:
- Την αποσυμφόρηση των νησιών μας
- Την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου
Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κεντρική εξουσία.
Ανοίγω εδώ μια παρένθεση για να πω, αν και όλοι το γνωρίζουν, ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας ο χειρισμός και η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Το σημειώνω αυτό γιατί κανείς συμπολίτης μας, σε κανένα σημείο των νησιών μας, δεν πρέπει να μην γνωρίζει ότι το τυπικό πλαίσιο της δράσης είναι κεντρικό στοιχείο για κάθε υπηρεσία που έχει δημόσιο χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να κουνήσουμε ούτε ένα πετραδάκι -το γνωρίζετε- χωρίς αρμοδιότητα.
Συχνή η αλληλογραφία.
Συχνότερες οι επισκέψεις.
Οι επισκέψεις και οι συζητήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Γνωρίζετε ότι τον τελευταίο καιρό έχω αποστείλει στον Πρωθυπουργό δύο επιστολές και του έχω ζητήσει συνάντηση, προκειμένου εγώ η ίδια να του παρουσιάσω την κατάσταση όπως αυτή πραγματικά είναι και όπως αυτή βιώνεται από τους ανθρώπους των νησιών μας.
Η πρώτη επιστολή εστάλη στις 11 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη επιστολή εστάλη στις 27 Νοεμβρίου.
Αυτή είναι φίλες και φίλοι η κατάσταση.
Έτσι έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα.
Με αυτά ενώπιόν μας συζητάμε, πιέζουμε, αναδεικνύουμε θέματα και εργαζόμαστε για τις λύσεις και την επιτάχυνση των λύσεων.
Στεκόμαστε πάντα μπροστά σε αυτό το πρωτόγνωρο ζήτημα με οδηγό και κριτήριο την ευθύνη που για μένα σημαίνει ότι εργαζόμαστε για να πάμε σε μια επόμενη καλύτερη φάση, πέρα από κάθε διάθεση και πρόθεση εκμετάλλευσης υπαρκτών προβλημάτων.
Ακόμη και που εκεί πολλές φορές το ζήτημα μας ξεπερνάει, καθώς συνδέεται με ευρύτερα ζητήματα, εμείς έχουμε υποχρέωση αμετάθετα να στεκόμαστε σε αυτό που θεωρούμε ορθό για την Περιφέρειά μας και τους ανθρώπους της».