Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου, που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα η ελληνική και η κυπριακή Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με το ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν αναγνωρισθεί ως «Unesco Global Geoparks».
H Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον χαιρετισμό μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτελεί στρατηγική επιλογή για μας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η στήριξη και προώθηση των έργων πολιτισμού που συμβάλλουν στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου και διαμορφώνουν μια νέα τουριστική και περιηγητική κουλτούρα ενισχύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τα έργα αυτά παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία της γεωλογικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».
Η κα. Καλογήρου εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια στη Λέσβο ο καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, σε συνεργασία με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, για την ίδρυση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τη συμμετοχή μιας μικρής σχετικά προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, οδήγησε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, στο οποίο πλέον μετέχει το Νησί της Λέσβου στο σύνολό του ως αναγνωρισμένο Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
«Στην όλη προσπάθεια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στέκεται πάντα αρωγός ενισχύοντας το Γεωπάρκο της Λέσβου μέσω του ΕΣΠΑ και ήδη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 έχει ενταχθεί από τον Ιούνιο του 2017 έργο ύψους 900.000 ευρώ για τη συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο μέχρι σήμερα έχει απορροφητικότητα 11,5%», είπε η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων για την ενίσχυση των δράσεων που αναδεικνύουν και αξιοποιούν την πλούσια γεωλογική και πολιτιστική μας κληρονομιά.