Table of Contents
Γράφει η Συντακτική Ομάδα του VOULIWATCH
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου…της κοινής λογικής.
29 Ιανουαρίου του 2018 • Δημοσιεύεται η περίφημη έκθεση ελέγχου
Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει ανεξάρτητα τα πόθεν έσχες των Βουλευτών και τα οικονομικά των κομμάτων δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της (δείτε την ΕΔΩ) με τα αποτελέσματα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, που δικαιούντο και έλαβαν κρατική χρηματοδότηση για το έτος 2015.
Στην έκθεση αυτή, ενώ η Επιτροπή διαπιστώνει μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που έλαβαν ως κρατική χρηματοδότηση, αποφασίζει να ΜΗΝ επιβάλει καμία κύρωση. Αντιθέτως, προβαίνει σε απλές συστάσεις για το μέλλον.
Που είναι το πρόβλημα;
Πρόκειται για μια τρισέλιδη αναφορά, όχι μια κανονική έκθεση ελέγχου. Η ίδια η Επιτροπή συσκοτίζει, αντί να διαφωτίζει τους πολίτες και τη κοινή γνώμη, σχετικά με τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, καθώς:
1. Δεν αναφέρει ποια κόμματα ακριβώς προέβησαν σε αυτές τις παραβάσεις, αναλυτικά ένα προς ένα.
2. Δεν αναφέρει τα ακριβή ποσά για τα οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις κάθε κόμματος.
3. Δεν αναφέρει ποια ποσά προέρχονται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και ποια από άλλες πηγές εσόδων των κομμάτων, όπως οι ιδιωτικές ενισχύσεις.
4. Αιτιολογεί την απόφασή της να μην επιβάλει διοικητικές ή άλλες κυρώσεις, επικαλούμενη την αντικειμενική δυσκολία των κομμάτων να συμμορφωθούν στις διατυπώσεις του νέου νόμου (Ν. 4304/ 2014), καθώς ο νόμος ήταν πρόσφατος και το 2015 ήταν μία χρονιά που περιλάμβανε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
5. Θεωρεί ότι η μακρόχρονη πρακτική «ανοχής» εκ μέρους της στις παραβάσεις των κομμάτων, κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση των κουπονιών τους (θεώρηση και αναγραφή στοιχείων ληπτών), δημιούργησε στα κόμματα την πεποίθηση ότι δεν χρειάζονται να είναι “εντάξει” απέναντι στο νόμο.
6. Τέλος, μοιράζεται τη συνυπαιτιότητά της με την κυβέρνηση, καθώς καθυστέρησε η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την εξειδίκευση του τρόπου συμμόρφωσης, άρα δημιουργήθηκε σύγχυση στα κόμματα.
05 Φεβρουαρίου 2018 • Το Vouliwatch ζητά διευκρινίσεις
Είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης κομμάτων και υποψηφίων αλλά κυρίως που πηγαίνουν τα χρήματά του, είτε των κρατικών χρηματοδοτήσεων (δημόσιο χρήμα) είτε των ιδιωτικών συνεισφορών. Η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων είναι προϋπόθεση για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους περικοπών και οικονομικής στενότητας.
Η στάση της Επιτροπής Ελέγχου υπονομεύει τον ίδιο της τον ρόλο και συσκοτίζει την κοινή γνώμη.
Στείλαμε, λοιπόν, σχετική επιστολή στη Βουλή (δείτε την ΕΔΩ), ζητώντας να δώσει στο φως τα σχετικά στοιχεία. (Μπορείτε να διαβάστε το προηγούμενο σχετικό μας άρθρο εδώ).
06 Μαρτίου 2018 • Η Επιτροπή απαντά…ή και όχι.
Στις 06 Μαρτίου 2018, λάβαμε με απαντητική επιστολή υπογεγραμμένη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, με αριθμό πρωτοκόλλου 731/06.03.2018, η οποία ουσιαστικά ΔΕΝ απαντά σε κανένα από τα αιτήματά μας ή τις παρατηρήσεις μας.
Απλά επαναλαμβάνει, ελαφρώς αναδιατυπωμένο το κείμενο της αρχικής έκθεσης κατά της οποίας στείλαμε την πρώτη μας επιστολή!
Με λίγα λόγια, μας απαντούν ότι αδιαφορούν να απαντήσουν διεξοδικά και ουσιαστικά σε ένα δίκαιο αίτημα διαφάνειας και λογοδοσίας, παραμένοντας, όμως, καθ’όλα τυπικοί, στο να μας «απαντήσουν» και, μάλιστα, πρωτοκολλημένα.
Παραθέτουμε την απαντητική επιστολή της Επιτροπής (μπορείτε να την δείτε και εδώ).
15 Μαρτίου 2018 • Το Vouliwatch αντ-απαντά.
Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που στείλαμε στην Επιτροπή.