“Όταν οι ντόπιοι σε αυτό το νησί του Αιγαίου αρρωστήσουν τρέχουν προς το κουτί των πρώτων βοηθειών. Μετά προσεύχονται στο Θεό” γράφει στο ρεπορτάζ της για το πρακτορείο Reuters η Karolina Tagaris. Το οδοιπορικό της στη Θύμαινα συγκλονίζει.
“Δεν υπάρχει γιατρός στη Θύμαινα, αυτό το άγονο, ανεμοδαρμένο νησί της ανατολικής Ελλάδας, με μόλις 150 κατοίκους. Όπως κάνουν πολλοί κάτοικοι σε αυτή την ακριτική γωνιά της Ελλάδας θα πρέπει να ταξιδέψουν σε ένα μεγαλύτερο νησί ή στην Αθήνα αλλά το χειμώνα η θάλασσα και οι συνθήκες δυσκολεύουν το ταξίδι τους.
‘Στους χειμωνιάτικους μήνες προσευχόμαστε στον Άη Γιώργη’ λέει η 82χρονη Διονυσία Αμοργιανού καθώς δείχνει με το χέρι της το γαλανόλευκο ξωκλήσι επάνω από το λιμάνι. ‘Προσευχόμαστε να μας κρατήσει υγιείς γιατί εδώ είμαστε παραμελημένοι. Απομονωμένοι προσθέτει.
Τα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας υποφέρουν εδώ και καιρό από την έλλειψη ιατρών και υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, κάτι που δεν διαφαίνεται να αλλάζει μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και λιτότητας. Το δημόσιο σύστημα δωρεάν ή χαμηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης επάνω στο οποίο βασίζονται εκατομμύρια Έλληνες έχει συρρικνωθεί, κυρίως λόγω των περικοπών στις δαπάνες που απαιτούν οι δανειστές με αντάλλαγμα τα τρία οικονομικά πακέτα διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010.
Στα νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός εδώ και χρόνια.
‘Αγωνιζόμαστε πολύ τον χειμώνα και φοβόμαστε’ δήλωσε ο Στυλιανός Μαρκάκης, ένας συνταξιοδοτημένος ναυτικός που φροντίζει τον 40χρονο γιο του -ο τελευταίος υποφέρει από μια σπάνια γενετική διαταραχή.
Οι ντόπιοι μετράνε τις ημέρες μέχρι το καλοκαίρι, όταν οι εθελοντές γιατροί της Ομάδας Αιγαίου καταφθάνουν από την Αθήνα με φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις σε απομακρυσμένα νησιά.
Σε μια πρόσφατη επίσκεψή τους, οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα καθώς η Ομάδα κατέφτασε στο λιμάνι της Θύμαινας. Λίγο αργότερα έστησαν τα αυτοσχέδια εξεταστήρια τους σε μια εγκαταλελειμμένη κλινική και σε σπίτια κατοίκων και οι πινακίδες, χειρόγραφες και πρόχειρες, κατεύθυναν τους ασθενείς στον καρδιολόγο, στον γυναικολόγο, στον οφθαλμίατρο και σε άλλους ειδικούς της Υγείας.
‘Εδώ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας’ δήλωσε ο ογκολόγος Νίκος Τουρούτογλου. “Η απουσία γιατρού σε αυτά τα μέρη τόσα χρόνια δεν μπορεί να αντικατασταθεί με φάρμακα, όσα και αν είναι αυτά’ προσθέτει.
Τα προβλήματα για την επόμενη γενιά θα είναι πιο έντονα. Αυτόν τον μήνα, υπήρξε μεγάλη συγκίνηση στη βάπτιση του πρώτου νεογέννητου της Θύμαινας μετά από έξι χρόνια.
Τα ζευγάρια αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών διότι ακόμη και τα κοντινά νησιά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, δήλωσε ο γυναικολόγος Στέφανος Χάνδακας. Το κόστος μιας εξέτασης ρουτίνας, αξίας 50 ευρώ, θα έφτανε ακόμη και τα 1.000 ευρώ για μια γυναίκα που ταξιδεύει στην Αθήνα, τονίζει.
Στο πλάι της οικογένειας στη Θύμαινα η Ομάδα που κάλυψε τα έξοδα εγκυμοσύνης (περίπου 10.000 ευρώ) και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 27 νησιά χωρίς να έχει γιορτάσει ούτε μία γέννηση εδώ και τέσσερα χρόνια.
Οι τοπικοί παράγοντες έχουν προσφέρει κίνητρα στους νέους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν φαγητού και στέγης, για να καλύψουν τις κενές θέσεις νησιών, αλλά πολλοί είναι απρόθυμοι να μετοικήσουν.
“Όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα: Αν όλα πάνε καλά, είσαι εντάξει. Αν κάτι δεν πάει καλά, είναι μόνο εσύ και ο Θεός” δήλωσε η Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, η οποία εντάχθηκε στην Ομάδα Αιγαίου από τη Νέα Υόρκη.
Αναδημοσίευση από : http://www.cnn.gr