Home ΚοινωνίαΑιγαίο «Ο άνισος ακήρυκτος πόλεμος με τους Τούρκους αλιείς»

«Ο άνισος ακήρυκτος πόλεμος με τους Τούρκους αλιείς»

by ikariaki.gr
20 views

Η ρητορική έντασης των Τούρκων ψαράδων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικό και το προ μηνών παράδειγμα της Λέρου, απ’ όπου και οι φωτογραφίες.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν με εξώδικη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση που κοινοποιείται και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τριάντα έξι Έλληνες αλιείς. Καλούν, δε, όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως αναφέρουν «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία». Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, η πρακτική αυτή των Τούρκων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες αλλά οψίμως κλιμακώθηκε, όπως αποκάλυψε και η «Κ» με αλλεπάλληλα αναλυτικά ρεπορτάζ. Τώρα όμως οι Έλληνες ψαράδες κινούνται νομικά και απαιτούν να προστατευθούν τα δικαιώματά τους. Οι καταγγελίες, που κατόπιν του εξωδίκου είναι πλέον ενδικοφανείς, είναι σοβαρότατες. Μιλούν για παραλείψεις της διοίκησης και εμπόδια στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας.

Η επίσημη απάντηση την οποία έχουν λάβει οι Ελληνες κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και οι αλιείς από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι, σύμφωνα πάντα με την εξώδικο καταγγελία, «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τους, επί σειρά ετών, παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη “κερδίζουν” αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε όλο το Αιγαίο

Το ζήτημα αφορά ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνον περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου. «Σήμερα στο Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 τουρκικά σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη έως την Καβάλα είναι μόλις 30», σημειώνουν οι Ελληνες ψαράδες και προσθέτουν πως συχνά απειλούνται από τα τουρκικά σκάφη με εμβολισμό ή και βύθιση από τα απόνερα που δημιουργούν.

Σε άλλο σημείο του εξωδίκου αναφέρεται πως «η Τουρκία, με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους, έχει αρχίσει να “καταλαμβάνει χώρο” με “ειρηνικά μέσα”, προσπαθώντας έτσι να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησία” θαλάσσιων περιοχών, φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων». Όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν κινούνται μόνον στην παραμεθόριο, αλλά και στο Δυτικό Αιγαίο σε περιοχές όπου υπάρχουν διεθνή ύδατα, που απέχουν δηλαδή περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, αλλά πλησιάζουν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας έτσι εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία.

Οι Τούρκοι κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών δεν διστάζουν να διενεργήσουν αλιεία σε αποστάσεις μικρότερες ακόμη και του ενός μιλίου, αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων του μισού μιλίου, μη σεβόμενοι την οριοθέτηση της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας – Τουρκίας).

Μηχανότρατες

Στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται βορείως από τη Σάμο και την Ικαρία και νοτίως από την Κω και δυτικά από την Πάτμο, μπαίνουν καθημερινά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων περί τις 15 με 20 τουρκικές μηχανότρατες. Άλλες τόσες μπαίνουν από την Κω μέχρι τη Σύμη και περισσότερες βορειότερα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.

Η εξώδικος δήλωση – διαμαρτυρία – καταγγελία έγινε προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας και κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στην Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue