Οι οχτώ (8) νέες εστίες έχουν κοινοποιηθεί στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ.
Η κεντρική αρμόδια Αρχή έχει ενημερώσει σχετικώς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής και της διεθνούς Κοινότητας, ενώ, με ευθύνη της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής, λαμβάνουν χώρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η έξοδος από νησί της Λέσβου μικρών μηρυκαστικών προς την υπόλοιπη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον, από 10.10.2017, απαγορεύεται η μετακίνηση μικρών μηρυκαστικών, σε όλο το νησί, ακόμη και προς τα σφαγεία.
Με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ καλεί για την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοπροφύλαξης, κατά την μετακίνηση ατόμων, οχημάτων και υλικών που σχετίζονται, με οποιονδήποτε τρόπο, με το νησί της Λέσβου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοσήματος.
Πιο συγκεκριμένα οι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της υπόλοιπης Ελλάδας πρέπει να ενημερώσουν σε τοπικό επίπεδο:
α) πρόσωπα και φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και διατηρούν εμπορικές συναλλαγές ?ε την νήσο Λέσβο για τον κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος. Ιδιαίτερα δε εάν χρησιμοποιούν οχήματα τα οποία εισέρχονται σε αγροτικές περιοχές του νησιού, αυτά θα πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται πριν την αναχώρησή τους από το νησί και
β) τους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους ιδιοκτήτες σφαγείων τους μεταφορείς και όσους δραστηριοποιούνται εμπορικά ?ε ζώντα ζώα να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά τις αγοροπωλησίες ζώων και να ελέγχουν την σήμανση των ζώων (ενώτια) και τα συνοδευτικά έγγραφα.
Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια:
Τι είναι η Ευλογιά του προβάτου
Η Ευλογιά του προβάτου (ή απλώς Ευλογιά) είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε μικρόβιο (ιό).
Ποια είδη ζώων προσβάλλονται
Η νόσος προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.
Πώς μεταδίδεται η Ευλογιά
Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π. ).
Πώς θα το καταλάβω αν τα ζώα μου έχουν κολλήσει Ευλογιά
Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).
Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1 εκ.(βλατίδες). Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες και τα σπυριά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) και ανοικτές πληγές (έλκη).
Τι πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε έγκαιρα αν τα ζώα μας έχουν κολλήσει ευλογιά
Εξετάζουμε τακτικά τα ζώα μας (κυρίως τα πρόβατα αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι ,στο πρόσωπο , στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και ψάχνουμε στο δέρμα για:
- Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες )
- Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού (βλατίδες)
- Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)
- Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).
Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνίατρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.
Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την μετάδοση της ευλογιάς από άλλες περιοχές της χώρας μας
Πάντα συμβουλευόμαστε από πριν την τοπική κτηνιατρική αρχή της περιοχής μας αν πρόκειται:
- να αγοράσουμε ζώα
- να αγοράσουμε ζωοτροφές ή άλλα υλικά (π.χ. στρωμνή) που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας
- Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων ούτε επιτρέπουμε επισκέπτες στην δική μας εκτροφή μας εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
- Δεν δανειζόμαστε εργαλεία και υλικά ούτε κριάρια ή τράγους από άλλες εκτροφές.
- Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.
- Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου μας ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα όταν λείπουμε.
- Λειτουργούμε απολυμαντικό ποδόλουτρο στην είσοδο του στάβλου.
Αναδημοσίευση από : https://www.neapaseges.gr