O Κάρμινε Μπορνιβέλι βρέθηκε στην Ελλάδα της κατοχής σαν Ιταλός στρατιώτης και η μοίρα τον έστειλε στην Πάτρα.
Ο Κάρλος όπως ήταν το χαϊδευτικό του, μαζί με άλλους Ιταλούς φαντάρους, είχαν εγκατασταθεί στο Δασύλλιο της Πάτρας, εκεί που για χρόνια λειτούργησε μέχρι τις μέρες μας (μεταφέρθηκε στο Ρίο) η ΕΡΤ Πάτρας.
Καθημερινά πολλά μικρά παιδάκια πήγαιναν και ζητιάνευαν από τους Ιταλούς φαγητό και αρκετοί Ιταλοί φαντάροι προτιμούσαν να μην φάνε οι ίδιοι, παρά να αφήσουν νηστικά τα πιτσιρίκια. Συχνά οι φαντάροι δέχονταν τις επιπλήξεις των Ιταλών αξιωματικών για τη γενναιοδωρία τους.
Μία μέρα ένα από αυτά, μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έφερε μαζί του και την αδελφή του. Ήταν μία νεαρή εργάτρια κλωστοϋφαντουργίας, η Κωνσταντίνα Οικονομοπούλου του Νικολάου και ένας Ιταλός άρχισε να ανταλλάσσει ματιές μαζί της, ήταν ο Κάρλος.
Κάποια άλλη στιγμή η ίδια νεαρή κοπέλα με τις δύο αδελφές της επέστρεφαν από ένα κινηματογράφο και άρχισαν να τις ακολουθούν τρεις Ιταλοί φαντάροι και να τις κορτάρουν. Ο ένας ήταν ο Κάρλος, που έτσι διαπίστωσε πού έμενε η νεαρή που συμπτωματικά ήταν αυτή που αντάλλασσε ματιές μαζί της πριν λίγες μέρες.
Είναι πολλές οι μαρτυρίες για Ιταλούς που εκείνη την περίοδο, δεν έδειχναν να συγκινούνται από τα μιλιταριστικά κηρύγματα του φασίστα Μουσολίνι, αλλά μάλλον τους ενδιέφερε μία πιο ανθρώπινη και ειρηνική ζωή.
Ο Κάρλος λοιπόν πήγαινε συχνά και την έστηνε έξω από το σπίτι, για να βρει τη νεαρή εργάτρια, δεν την έβρισκε αφού εργάζονταν αλλά διαπίστωσε ότι μία από τις αδελφές ήταν μοδίστρα. Έτσι άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σπίτι ως πελάτης και να δίνει ρούχα για μανταρίσματα. Είχε αρχίσει όπως και πολλοί Ιταλοί, να μαθαίνει κάποια «σπαστά» ελληνικά.
Iταλός αντιφασίστας – Αυστριακός αντιναζιστής – Έλληνας ρουφιάνος
Γνωρίστηκαν τελικά και του μπήκε όρος αν θέλει να γίνει γάμος να βαπτιστεί ορθόδοξος και αυτός το έκανε. Άρχισε να μένει στο σπίτι της συζύγου του και είχε σχέσεις με τους αντάρτες. Αυτό το αντελήφθη ένας Έλληνας χαφιές των Γερμανών, που ήδη είχε στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα τον άνδρα της αδελφής του.
Δεν δίστασε λοιπόν ούτε στον Μπορνιβέλι. Μπούκαραν στο σπίτι οι Γερμανοί, η σύζυγος του Μπορνιβέλι ήταν έγκυος και τον συνέλαβαν. Τον πήγαν λίγα μέτρα πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, στην οδό Αράτου, εκεί που ήταν η Κομμαντατούρ των Γερμανών και ευτυχώς ένας Αυστριακός αξιωματικός, αντιφασίστας και αυτός, τον διευκόλυνε να δραπετεύσει.
Βρέθηκε στην Αθήνα χωρίς να έχουν μαθευτεί πολλά για τη διαδρομή του, αλλά τα ίχνη του εντοπίζονται στην Καισαριανή, όπου είχε συνδεθεί με τις αντιστασιακές δράσεις.
Ύστερα από χρόνια μαθεύτηκε – χωρίς ποτέ να βρεθεί ή να μαθευτεί που ήταν ο τάφος του – ότι εκτελέστηκε σε Μπλόκο των Γερμανών στην περιοχή του Φιξ. Η πιο γνωστή περίπτωση στην περιοχή, είναι τα Μπλόκα στις 9 Αυγούστου 1944.
Μία ανθρώπινη ιστορία αγάπης στα εφιαλτικά χρόνια της κατοχής, μπόρεσε και αντιστάθηκε στις φασιστικές – ναζιστικές θεωρίες του μισανθρωπισμού και μετεξελίχτηκε σε αντιφασιστική δράση με πένθιμο αλλά ηρωικό τέλος.
Τις πληροφορίες για τον Κάρμινε Μπορνιβέλι μας έδωσε η εγγονή του Ντίνα Μπορνιβέλι, εκπαιδευτικός και προπονήτρια στο άθλημα του βάδην. Επίσης ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον Τάκη Πετρόπουλο, άμισθο σύμβουλο για θέματα αθλητισμού του Δήμου Πατρέων.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr