Μια ακόμη «ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ή πως επιχειρείται να καλυφθούν η ανεπάρκεια, η έλλειψη σχεδίου και πραγματικής διάθεσης συνεργασίας
Ενημερώθηκα για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Οι ιδιαιτερότητες του τουριστικού προϊόντος στη Λέσβο και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, Ισχυρά σημεία και προϋποθέσεις ανάκαμψης» που συνδιοργανώνουν ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μου ζητήθηκε να την εκπροσωπήσω ως ειδικός. Η όλη διαδικασία είναι ακόμη μια έκφραση της αντίληψης που έχει η Περιφερειακή Αρχή για το ρόλο της σχετικά με τη σημαντικότερη αρμοδιότητα που τις δίνει ο νόμος, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ).
Δεν γνωρίζουμε το στόχο της ημερίδας, αλλά από τον τίτλο μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συζητηθεί η ουσία του προβλήματος, δηλαδή οι αδυναμίες του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου και των άλλων νησιών (προφανώς αμφιβάλουμε αν θα γίνει συζήτηση για τα άλλα νησιά όταν η πρόσκληση υπογράφεται από 3 φορείς της Λέσβου). Εκτός αν ο τίτλος είναι παραπλανητικός και αναζητηθούν “μπαλώματα” για τη τουριστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει. Ποιοί θα το συζητήσουν και με ποιές προτάσεις, προφανώς θα το μάθουμε όσοι παρευρεθούμε.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο πληροφορηθήκαμε πριν 3 μέρες για την ημερίδα όχι γιατί ζητήθηκε η άποψη μας ώστε να διαμορφωθούν οι θέσεις της Περιφέρειας, αλλά γιατί το θέμα ήρθε υποχρεωτικά στο ΠΣ για χρηματοδότηση της, αφού δεν έγινε η εκχώρηση της αρμοδιότητας απ’ευθείας χρηματοδοτήσεων στην Οικονομική Επιτροπή. Καλούμαστε λοιπόν αύριο Πέμπτη στο ΠΣ να εγκρίνουμε τη δαπάνη χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει, με ποιό στόχο και ποιά αναμενόμενα αποτελέσματα.
Προφανώς όπως όλες οι ανοιχτές ημερίδες γίνονται για ενημέρωση από ειδικούς στο υπό συζήτηση θέμα. Στη συνέχεια αυτοί που οφείλουν να πάρουν αποφάσεις θα συναντηθούν γύρω από ένα τραπέζι και θα συμφωνήσουν πάνω σε ένα κοστολογημένο σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και ο κάθε φορέας θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτό που του αναλογεί με βάση τη δική του αρμοδιότητα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει αναλάβει να παίξει το δικό του ρόλο, δηλαδή τη προετοιμασία των προτάσεων. Ούτε από το ΠΣ έχει ζητηθεί ούτε μία φορά από τον Οκτώβριο του 2014 που ανέλαβε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή να τοποθετηθεί για το θέμα του τουρισμού. Μόνο η πλειοψηφία εγκρίνει κάθε χρόνο το Πρόγραμμα Προβολής που μάλιστα τη τελευταία φορά ήρθε με τη λογική του κατεπείγοντος και μοιράστηκε στην αρχή της συνεδρίασης με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να αποχωρήσει και να ψηφιστεί ομόφωνα, ενώ αργότερα ζητήθηκε η έγκριση να πάρει η Περιφέρεια στο …Αρζεμπαϊσταν για να φέρει τουρίστες.
Μπορεί οι διαδικασίες να κουράζουν τους πολίτες, αλλά έχουν την ουσία τους γιατί αποτυπώνουν το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας το ρόλο του και πως αντιμετωπίζει τα θέματα ουσίας. Και το αποτέλεσμα είναι καθρέφτης των όσων έχουν προηγηθεί. Και αυτά που προηγήθηκαν είναι τραγικά:
- η κα Καλογήρου αρνήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 να συστήσει Επιτροπή Τουρισμού που να ετοιμάζει θέσεις και να τις φέρνει για έγκριση. είπε επί λέξει “δεν είναι προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής”. Η Επιτροπή θα μπορούσε να είναι είτε “πολιτική” (δηλαδή από περιφερειακούς συμβούλους), είτε -καλύτερα κατά την άποψη μου- “διαβούλευσης” με τη συμμετοχή των φορέων των νησιών της Περιφέρειας που θα ωρίμαζε απόψεις και προτάσεις. Η έλλειψη αυτή έχει φανεί μέχρι τώρα και φάνηκε τρανά και με την απόρριψη από πλευράς της Υπουργού Τουρισμού των αντιφατικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί και θα γίνει προσπάθεια να συγκεραστούν στην ημερίδα. Ίσως κάποιοι να θυμόνται ότι έχουν γίνει άλλες 2 “ημερίδες εκτόνωσης” παλαιότερα με το ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα.
- η κα Καλογήρου επέτρεψε στον αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο να απενεργοποιήσει την Επιτροπή Κρίσης που συστάθηκε με προτροπή του Υπουργείου Τουρισμού το Σεπτέμβριο του 2015 εξ αιτίας του προσφυγικού. Το αποτέλεσμα σήμερα ορατό: σήμερα δεν υπάρχουν ώριμες και κοινά αποδεκτές προτάσεις. Για δράσεις ούτε λόγος. Το απόλυτο μηδέν.
- η κα Καλογήρου ανέθεσε στην εταιρεία V&O τη στρατηγική μελέτη προβολής χωρίς να το γνωρίζει το ΠΣ ώστε να δώσει κατευθύνσεις και χωρίς να έχει δει το αποτέλεσμα. Όποιοι κλήθηκαν ή έμαθαν για τη παρουσίαση της μελέτης πριν 2 μήνες και κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους έχει καλώς. Όμως αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη και στην επιστολή της αρμόδιας εντεταλμένης συμβούλου κας Σαραντινού,που βασίστηκε στις ατεκμηρίωτες και λανθασμένες προτάσεις της μελέτης, ήρθαν αρνητικές απαντήσεις, απαγορευτικές για να κατατεθεί πρόταση στο Υπουργείο.
- η κα Καλογήρου προτιμά να αγνοεί τη πρόταση που έχουμε ήδη καταθέσει δημόσια και θα επαναλάβουμε στο ΠΣ ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Προφανώς η “ημερίδα” οργανώνεται για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια της ασυνεννοησίας και των τριβών που δημιουργήθηκαν από συγκεκριμένες, ενέργειες και παραλήψεις. Αλλά και να καλυφθεί η ανεπάρκεια σχεδιασμού. Θα κοστίσει 20.000€, αλλά με ποιό αναμενόμενο αποτέλεσμα; Αφού δεν έγινε τίποτα για το 2016 και το 2017, ίσως ξεκινήσει η συζήτηση για το …προεκλογικό 2018.
Οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οι υπόλοιποι που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό μπορούν να περιμένουν. Και πολλές φορές να σιωπούν ένοχα.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου υπονομεύοντας το μέλλον των νησιών.
Γιάννης Σπιλάνης