Home ΚοινωνίαΕλλάδα Η καλύτερη χρονιά της 8ετίας για τις εισηγμένες

Η καλύτερη χρονιά της 8ετίας για τις εισηγμένες

by ikariaki.gr
8 views

Μαντικίδης Τάσος

Κατά 151,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη τo 2017 – Ποιες εταιρείες πρωταγωνίστησαν – 106 επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό τους.

Ύστερα από σωρευτικές ζημιές σχεδόν 45 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις «γύρισαν» σε κερδοφορία τόσο το 2016 όσο και το 2017, παρουσιάζοντας πέρυσι την καλύτερη χρήση μετά το μακρινό 2009.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,6%, στα 66,42 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη  κατά 7,7%, στα 9 δισ. ευρώ, και τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας κατά 151,9%, στα 2,87 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ (+28,5%). Οι εισηγμένες εταιρείες «μοιράζουν» μάλιστα 1,37 δισ. ευρώ (+9%) στους μετόχους τους με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά τους κέρδη.

 Η εικόνα

Από το σύνολο των εισηγμένων που δημοσίευσαν ισολογισμούς, οι 106 ήταν κερδοφόρες, εκ των οποίων οι 57 αύξησαν περαιτέρω τα κέρδη τους, οι 29 εμφανίζουν μείωση, ενώ 20 επέστρεψαν από ζημιές σε κέρδη. Από τις υπόλοιπες 74 που ήταν ζημιογόνες, οι 25 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, 38 μείωση, ενώ 11 επέστρεψαν σε ζημιές. Συνολικά το 2017 αποτέλεσε μάλιστα την καλύτερη χρήση όλων των εποχών για 28 εισηγμένες εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι ήταν εταιρείες του FTSE-25.
Παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός), το 2017 ήταν μια ουσιαστική θετική χρήση για τις εισηγμένες εταιρείες, σχολίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της  Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, αναφέροντας πως η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιρειών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους, που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

 Καλύτερα περιθώρια

Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα και φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών.
Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μετριοπαθή αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής περυσινής και εφετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δισ. ευρώ) φαίνεται πως είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων.
Οι ταμειακές ροές της χρονιάς και οι πωλήσεις παγίων ενίσχυσαν την ταμειακή θέση κατά 7,7%, στα 10,3 δισ. ευρώ, δίνοντας περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και καλύτερους όρους πίστωσης στις εταιρείες. Η μικρή αύξηση του δανεισμού σε συνάρτηση με την αύξηση της δραστηριότητας των περιθωρίων και του Ταμείου αποτελούν δείγματα υγιούς επέκτασης.

Οι πρωταγωνιστές

Στους πρωταγωνιστές εντοπίζονται οι Coca-Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean και Jumbo. Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρείες μεταφορών και Υγείας, καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητάς τους. Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FFGroup και Καρέλιας. Σε μικρότερες εταιρείες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, Flexopack, Ελτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas. Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Μοτοδυναμικής.

Το 2018 έχει ξεκινήσει με μια ιδανική παρακαταθήκη κερδών από το 2017 και ένα διαρκές ξεκαθάρισμα κόστους, καθώς από το 2009 και μετά πολλές μη αποτελεσματικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την αγορά.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η χρονιά θα έχει εκ νέου ενισχυμένες τουριστικές ροές, υψηλότερο ΑΕΠ και η ρευστότητα φαίνεται να βελτιώνεται. Από την άλλη πλευρά, αν εξαιρεθούν οι τράπεζες που έχουν μπει σε μια διαδικασία αποεπένδυσης και μείωσης του προσωπικού, οι 106 εισηγμένες επιχειρήσεις προχώρησαν σε αύξηση του προσωπικού τους, η οποία συνδέεται σαφώς με την εξέλιξη της κερδοφορίας τους.

Ρευστότητα €1,63 δισ. έχουν 34 επιχειρήσεις

Συνολικά 34 εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, βάσει των ισολογισμών του 2017, διαθέτουν «γεμάτα ταμεία», καθώς τα ρευστά τους διαθέσιμα ξεπερνούν τα 1,63 δισ. ευρώ.

Δηλαδή οι εταιρείες αυτές διαθέτουν μετρητά και χρηματοοικονομικά προϊόντα, η αξία των οποίων υπερβαίνει το σύνολο του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μηδενικό δανεισμό.

Πέρα από τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και αναγκάζουν ορισμένες επιχειρήσεις να διακρατούν πλεονάζουσα ρευστότητα, το βέβαιο είναι ότι ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα εάν η οικονομία δείξει σημάδια διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Οι εταιρείες με το μεγαλύτερο καθαρό ταμείο αφορούν τον Καρέλια με 337,35 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό, ενώ ακολουθούν η Jumbo, από την οποία αν εξαιρεθούν τα 144,5 εκατ. ευρώ του μακροπρόθεσμου δανεισμού της διαθέτει καθαρό ταμείο (στοιχεία εξαμήνου) 333,7 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΔΑΠ με 294,9 εκατ. ευρώ ρευστό και καθόλου δανεισμό.

Η Αεροπορία Αιγαίου διαθέτει επίσης ρευστότητα 190,9 εκατ. ευρώ αν εξαιρεθούν τα 31,6 εκατ. ευρώ του συνολικού δανεισμού της, ενώ με καθαρό ταμείο και μηδενικό δανεισμό ακολουθούν οι ΕΧΑΕ με 85,8 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΘ με 80,8 εκατ. ευρώ. Επονται η Alpha Αστικά Ακίνητα με 73,7 εκατ. ευρώ και η ΕΥΑΘ με 65 εκατ. ευρώ.

Αν εξαιρεθούν τα δάνεια με καθαρό ταμείο 36,9 εκατ. ευρώ, ακολουθούν το Πλαίσιο με 29,7 εκατ. ευρώ, τα Πλαστικά Κρήτης με 27,9 εκατ. ευρώ και η Σαράντης με 16,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει καθαρό ταμείο 11,4 εκατ. ευρώ, η Centric 9,8 εκατ. ευρώ, η AS Company με 9,2 εκατ. ευρώ, η Profile με 7,8 εκατ. ευρώ και η Κανάκης με 7,65 εκατ. ευρώ. Με μικρότερο αλλά καθαρό ταμείο ακολουθούν οι ΓΕΚΕ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ, Mermeren, Nexans, Αθηνά, BriQ ΑΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, IDEAL, Entersoft, Epsilon Net, Mediterra, Alpha Trust, Trastor, Optronics,Vidavo, Q&R και η Λογισμός.

Αναδημοσίευση από : http://www.tovima.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue