Home Γωνία...ΠολιτισμούΒιβλίοπαρουσιάσεις Η βιβλιοπαρουσίαση των “Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων στον Β’ Π. Πόλεμο” μέσα από το τοπικό σάιτ “ionianet”

Η βιβλιοπαρουσίαση των “Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων στον Β’ Π. Πόλεμο” μέσα από το τοπικό σάιτ “ionianet”

by ikariaki.gr
23 views

ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΝΑΣΟΥ ΜΠΡΑΤΣΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ Β΄ Π.Π.», ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ «ΙΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ»

Το νέο αποκαλυπτικό βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα κ. Νάσου Μπράτσου, με τίτλο: «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», παρουσιάστηκε με επιτυχία, το απόγευμα της Τετάρτης (28/3), στην αίθουσα εκδηλώσεων «Στράτος Μελεμενής» του «Ιωνικού Συνδέσμου», στη Νέα Ιωνία.

Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Άννα Κωνσταντακάκη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εκείνο που χαρακτηρίζει αυτό το βιβλίο είναι ότι έρχεται από έναν δημοσιογράφο και έχει καταγραφεί η δημοσιογραφική ματιά μέσω της έρευνας και των προσωπικών συνεντεύξεων Αιγαιοπελαγιτών κατοίκων. Το βιβλίο, όπως γράφει ο Νάσος Μπράτσος, δεν έχει στόχο να μοιρολογήσει για τις δυσκολίες των προσφύγων. Αντίθετα, στόχος του είναι να αποδείξει τις συνέπειες των πολέμων, ώστε η ιστορική εμπειρία θα τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για ειρήνη και κατάπαυση του οποιουδήποτε πολέμου.».

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και νυν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κ. Βασίλης Μπρακατσούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές, με επίκεντρο τις αιτίες που οδήγησαν στον ξεριζωμό πολλών ανθρώπων κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας, και ακόμη μοιράστηκε με το ακροατήριο περιστατικά που βίωσε ο ίδιος από τη συμμετοχή του αρχικά ως «Αετόπουλο» και στη συνέχεια ως ΕΠΟΝίτης στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, κ. Νάσος Μπράτσος, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στα περιεχόμενα του βιβλίου του, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Το προσφυγικό ρεύμα των Αιγαιοπελαγιτών δεν ήταν το μόνο ρεύμα Ελλήνων προσφύγων της περιόδου», προσθέτοντας πως: «Μεταξύ πολλών άλλων υπήρξε και η περίπτωση του Γιώργου Μπίζου, ο οποίος έφυγε από την Πελοπόννησο για να βρεθεί τελικά στη Ν. Αφρική και να γίνει φίλος και δικηγόρος του Νέλσονα Μαντέλα.».

Ακόμη, ο κ. Μπράτσος αποκάλυψε μεταξύ άλλων λεπτομέρειες σχετικές με τις συνθήκες διαβίωσης στους τόπους κατάληξης των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων του Β΄ Π.Π., επισημαίνοντας, παράλληλα, τις «εναντίον τους εγκληματικές δραστηριότητες από διάφορες κατά τόπους παραστρατιωτικές οργανώσεις», αναφέροντας χαρακτηριστικές εξιστορήσεις.

Επίσης, ο κ. Μπράτσος διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Για πάρα πολλά χρόνια οι περισσότεροι πρόσφυγες του Β΄ Π.Π. δεν μιλούσαν γι’ αυτά τα θέματα» και ακόμη τόνισε πως: «Τα στόματα ανοίξανε από το 2015 και μετά επειδή λειτούργησε σε αυτούς τους ανθρώπους συνειδησιακά το φορτίο του να έρχονται ροές από τις χώρες που ήταν κι αυτοί οι ίδιοι πρόσφυγες.», ενώ ολοκληρώνοντας τη μεστή ομιλία του είπε χαρακτηριστικά πως: «Ευελπιστούμε πως σε μια αναθεωρημένη δεύτερη έκδοση θα προσθέσουμε και νεώτερες μαρτυρίες, που ακόμη και σήμερα ακούμε.».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Χριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας πολέμου και Πρόεδρος της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών, ο οποίος αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα και εμπειρίες, περιγράφοντας μεταξύ άλλων το ταξίδι που έκανε και, τελικά, τη διαμονή του στην Αίγυπτο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Στα σπίτια που επισκεπτόταν, όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο,  τον αντιμετώπιζαν ως το «προσφυγάκι».

Επίσης, ιδιαίτερα συγκλονιστική αποδείχθηκε και η αφήγηση του κ. Ξενάκη σχετικά με το ανεπούλωτο τραύμα του ιδίου και των άλλων προσφύγων, που τους προκάλεσε ο «ψυχικός βιασμός» που υπέστησαν λόγω των βαρβαροτήτων που επέδειξε το Γ΄ Ράιχ εναντίον τους, και ολοκλήρωσε τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου σκοπεύει στην αφύπνιση μέσω της ενημέρωσης.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Οδοντίατρος και συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κ. Αριστομένης Συγγελάκης,  ο οποίος, αφού διευκρίνισε εισαγωγικά πως: «Είναι για μένα πολύ τιμητικό να συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση, εδώ στη Νέα Ιωνία∙ μία πόλη που δέχτηκε πολλές χιλιάδες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή∙ μία πόλη εργατική, που πρωτοστατεί στους δημοκρατικούς και εθνικούς αγώνες∙ μία πόλη που είχε πολύ έντονη παρουσία στην αντίσταση εναντίον των κατακτητών την περίοδο της Κατοχής. Το «Μπλόκο της Καλογρέζας», αλλά και πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις αγωνιστών, που έδρασαν στη Ν. Ιωνία της έχουνε δώσει μια πολύ υψηλή θέση στην Αντίσταση και στη θυσία του λαού μας στην περίοδο της Κατοχής», αναφέρθηκε στις διώξεις και στην εξολόθρευση εκατομμυρίων ανθρώπων από το Γ΄ Ράιχ, αλλά και στη λεηλασία και την καταστροφή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Επίσης, ο κ. Συγγελάκης τόνισε «τη σημασία της Αντίστασης και της Θυσίας του ελληνικού λαού στη συντριβή του  ναζιστικού-φασιστικού Άξονα, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων την περίοδο της Κατοχής, επί χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, το 75% των παιδιών είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του χρόνιου υποσιτισμού», κι ακόμη μίλησε για το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καμένα από το Γ΄ Ράιχ χωριά τους, προκειμένου να επιζήσουν.».

Επίσης, ο κ. Συγγελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Έχοντας ως λαός περάσει όλα αυτά, θα ‘πρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, πολύ πιο ανεκτικοί απέναντι στους πρόσφυγες, στους ξεριζωμένους αυτούς ανθρώπους, που λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων (δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό: Δεν κάνουνε «τουρισμό» οι άνθρωποι αυτοί) ξεριζώθηκαν με πόνο, δάκρυ και αίμα από τις πατρίδες τους, έχουν αφήσει πολλά συγγενικά τους πρόσωπα στο χάος του πολέμου ή πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να έρθουν εδώ να σώσουνε την οικογένειά τους και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Κι αυτά έγιναν επειδή η Δύση αποφάσισε να βομβαρδίσει και να κατακτήσει οικονομικά και στρατιωτικά αυτές τις χώρες. Είναι, λοιπόν, ευθύνη μας και χρέος μας αυτό να το έχουμε διαρκώς υπόψη.» και ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας συνοπτικά το «καυτό» ζήτημα «της διεκδίκησης των απαράγραπτων και ισχυρά τεκμηριωμένων ελληνικών αξιώσεων από τη Γερμανία», τονίζοντας πως: «Πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και προάσπισης της δημοκρατίας από τους όψιμους ζηλωτές του ναζισμού.».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν εύστοχες παρεμβάσεις αρκετών ατόμων από το ακροατήριο, μεταξύ των οποίων υπήρξε και η παρέμβαση του καταγόμενου από την Αιολία και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, κ. Ιγνάτιου Αξιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως και ο ίδιος «είχε δει στη Λέσβο ανθρώπους να τρώνε χελώνες και σκαντζόχοιρους», καθώς και το «πώς οι Γερμανοί έπαιρναν το λάδι από τη Λέσβο και το έστελναν στη Γερμανία.».

Η σημαντική αυτή βιβλιοπαρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις αρκετών εκ των παρισταμένων, στις οποίες απάντησαν οι ομιλητές.

Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό του συγγραφέα από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου θα διατεθεί προς ενίσχυση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία μεταξύ άλλων παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης και η σύζυγός του κ. Ελένη Γκότση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μιλτιάδης Καναβός, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. και δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, καθώς και ο Πρόεδρος του «Ιωνικού Συνδέσμου» κ. Γιάννης Κοντίτσης.

Παναγιώτα Σούγια

Ο συγγραφέας κ. Μπράτσος(δεξιά)

 

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ionianet.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue