Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στους Λειψούς Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ». Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ, η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, και o Δήμος Λειψών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Λειψών Φώτη Μάγγο, τον πρώην Δήμαρχο Μπενέτο Σπύρου, την Πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Παν/μίου και μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Μαριάννα Ψύλλα, τον Πρόεδρο του Π.Σ.Α.Τ., πρώην Δήμαρχο Πεύκης Αττικής Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, την εκπρόσωπο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Σοφία Σιδηροπούλου και την Πρόεδρο της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων Ε.ΠΕ.ΤΑ Δ, Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Τέσσα Δουλκέρη.
Στην πρώτη συνεδρία με συντονίστρια την κα Μαριάννα Ψύλλα πρώτος εισηγητής ήταν ο Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Κυπραίος ο οποίος παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στους Λειψούς. Το θέμα της εισήγησης ήταν «Ακραία Αθλήματα [e-x] και πρόταση για ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ Πάρκο. Προκλήσεις και ευκαιρίες» και περιείχε μια αρκετά ολοκληρωμένη παρουσίαση του πώς λειτουργεί ένα καταδυτικό πάρκο αλλά και τι κόστος έχει η κατασκευή του.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δημοσιογράφος και Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτα Αντωνοπούλου και ανέπτυξε την εισήγησή της με θέμα «Στρατηγικές & Εργαλεία Branding για τον Αθλητικό Τουρισμό στους Λειψούς». Μια επίσης ενδιαφέρουσα εισήγηση καθώς εξήγησε το πώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου μπορούν να αποτελέσουν το στοιχείο της προβολής του αλλά και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφήμισή του.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Τ. και πρώην Δήμαρχος Πεύκης Αττικής Γιάννης Θεοδωρακόπουλος παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού». Αναφέρθηκε στο πώς ένα αθλητικό γεγονός μπορεί να φέρει επισκέπτες σε έναν τόπο όχι μόνο κατά την διάρκεια που αυτό πραγματοποιείται αλλά και εκ των υστέρων μέσω της προβολής που γίνεται λόγω του γεγονότος.
Την πρώτη συνεδρία έκλεισε ο Δημήτρης Γκαρτζώνης, Δημοσιογράφος και Υπ. Διδάκτορας του Τμήματος ΕΜΠΟ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο . Η εισήγηση του είχε θέμα «Οι βιωματικές εμπειρίες και η επίδρασή τους στον τουρισμό ενός προορισμού». Αναφέρθηκε διεξοδικά στην καινούρια τάση στον τουρισμό για βιωματική γνωριμία του επισκέπτη με την κουλτούρα, τον πολιτισμό ή την γαστρονομία ενός τόπου.
Στην δεύτερη Συνεδρία της επόμενης ημέρας, συντονίστρια ήταν η κα Παναγιώτα Αντωνοπούλου και την πρώτη εισήγηση παρουσίασε ο Δημοσιογράφος και Υπ. Διδάκτορας του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου Σωτήρης Τριανταφύλλου, με θέμα «Η προβολή των Λειψών από τα ΜΜΕ μέσω αθλητικών διοργανώσεων». Αναφέρθηκε συνοπτικά στις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο νησί, όπως ποδηλασία ή ακόμα και τρίαθλο ενώ προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό.
Η εισήγηση της Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Τέσσας Δουλκέρη σε συνεργασία με την Βασιλική Δάλλα, Υπ. Διδάκτορας Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και την
Ελένη Τσαλκατίδου, Δημοσιογράφο και Υπ. Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. είχε θέμα «Λειψοί, εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ένα παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα» και αφορούσε περιπτωσιολογική μελέτη των Λειψών ως εναλλακτικό προορισμό.
Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε η Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Μαριάννα Ψύλλα, η οποία μίλησε για τον «Αθλητισμό ως συνιστώσα της πολιτισμικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο».
Τέλος προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της κας Τέσσας «ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ».
Τις εργασίες του Συνεδρίου ολοκλήρωσε το στρογγυλό τραπέζι στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου Nefeli Hotel , όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με επαγγελματίες του Τουρισμού και τους Τοπικούς Φορείς, Εκπαιδευτικούς με συντονίστρια την Τέσσα Δουλκέρη. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λειψοί ως ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων με σημαντικότερο την συγκοινωνία και την έλλειψη ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Οι εντυπώσεις που μας άφησαν οι Λειψοί ήταν πολύ θετικές. Καταρχάς υπάρχει μία συλλογική προσπάθεια τόσο από πλευράς του Δήμου του νησιού όσο και από την πλευρά των κατοίκων να αφήνει το νησί μία όμορφη εικόνα στους επισκέπτες. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κτίριο που να μην είναι περιποιημένο και φρεσκοβαμμένο. Ο Δήμος Λειψών είναι ο πρώτος σε όλη τη χώρα σε ποσοστά ανακύκλωσης ενώ έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την ανακύκλωση. Στο νησί λειτουργεί ΧΥΤΑ και βιολογικός καθαρισμός ενώ γίνονται κινήσεις για την δημιουργία σταθμού αφαλάτωσης. Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, θα λειτουργήσει Κέντρο Θαλάσσιας Προστασίας. Ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, η δημιουργία από τον Δήμο εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με όλες τις διαδρομές και μονοπάτια και μία δεύτερη με πληροφορίες που αφορούν στο νησί αλλά διαδραστικοί τρόποι επικοινωνίας με τους Φορείς. Επιπλέον, εναρμονιζόμενος με τις νέες τεχνολογίες ο Δήμος διατηρεί σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους δημότες και τους επισκέπτες.
Όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν αποτυπώνονται με τον γραπτό λόγο κάνουν αυτό το σύμπλεγμα με τα 26 νησάκια και βραχονησίδες και τα 52 ξωκλήσια έναν πολύ ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Σοφία Σιδηροπούλου
για την Ικαριακή Ραδιοφωνία