Σε τροχιά στρατηγικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς μπαίνει, στο πλευρό των ΗΠΑ, σε ένα σημαντικό ενεργειακό πόλεμο, για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο ενεργειακός «ψυχρός πόλεμος» έχει ιδιαίτερη θέση στην αμερικανική στρατηγική ανάσχεσης της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς κατ’ επανάληψη οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει σαν πολιτικό «όπλο» την ισχύ τους στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για ένα ζήτημα στρατηγικής: χάρη στην εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι ΗΠΑ γίνονται και πάλι κορυφαίοι παγκοσμίως παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξεπερνώντας Ρωσία και Σαουδική Αραβία, γι’ αυτό και τεράστια οικονομική σημασία η εξεύρεση διόδων εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Αγοράς με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Σε αυτή τη σκακιέρα, η Ελλάδα έχει καίρια θέση, αφού μέσω της Αλεξανδρούπολης θα ανοίξει η πρώτη δίοδος για το αμερικανικό LNG προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα, όπως φάνηκε χθες, είναι ραγδαίες:
– Η ΔΕΠΑ, αν και εξαρτημένη από την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου, έκανε ένα σημαντικό βήμα, μπαίνοντας με ποσοστό 20% στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, συμφερόντων Κοπελούζου, η οποία δημιουργεί τον πρώτο Πλωτό Σταθμό Επαναεριοποίησης LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό το σταθμό θα φορτώνεται υγροποιημένο φυσικό αέριο για να μετατρέπεται και πάλι σε αέριο και να προωθείται μέσω αγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά, ανοίγοντας την πρώτη πύλη εφοδιασμού της Ευρώπης από το νότο με αμερικανικό αέριο. Η συμφωνία υπογράφηκε χθες, στην Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ. Το γεγονός ότι μια ελληνική δημόσια εταιρεία μπαίνει σε ένα project κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό στα ενεργειακά συμφέροντα της Μόσχας δίνει και ένα σαφές μήνυμα προς την Ρωσία για τις πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει από την Αθήνα. Άλλωστε, δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η αποκάλυψη, στο πλαίσιο της πρόσφατης διπλωματικής αντιπαράθεσης Αθήνας – Μόσχας, των κινήσεων που γίνονται από ρωσικής πλευράς στην Αλεξανδρούπολη για τη δημιουργία μηχανισμού επιρροής (με θεμιτά και αθέμιτα μέσα) στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης.
– Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το διευθύνοντα σύμβουλο, Ιωάννη Αράπογλου, βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση της πρώτης αποστολής αμερικανικού LNG στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την κορυφαία αμερικανική εταιρεία εξαγωγής LNG, η οποία έχει θέσει στόχο να γίνει η 5η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα της παγκοσμίως, ως το 2020. Όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Αράπογλου, συζητείται η δημιουργία ενός «εικονικού αγωγού μέσω του Ατλαντικού», δηλαδή να υπάρχει σταθερός εφοδιασμός σε μακροχρόνιο ορίζοντα (20 χρόνια).
Μιλώντας χθες στο Energy Forum της Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας, Μαρκ Μενέζες, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι.
Ο κ. Μενέζες τόνισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας «οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου και θέλουμε να μοιραστούμε αυτόν τον ενεργειακό πλούτο με εσάς, με τους συμμάχους μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις γνώσεις, την τεχνολογία και τεχνογνωσία μας. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια σαν μέσο εξαναγκασμού».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν σχέδια, όπως οι προωθούμενοι από την Ρωσία αγωγοί Τurkish Stream και Nord Stream II, γιατί θα καταστήσουν τη Ρωσία μονοπωλιακό προμηθευτή με τα 2/3 του φυσικού αερίου που θα εξάγεται να διατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα καταστρατηγεί τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και θα υπονομεύει τους θεσμούς της.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έργα όπως ο αγωγός TAP, στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, με αύξηση των εισαγωγών αζερικού αερίου.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο για το Νότιο Αγωγό, στον οποίο η Ελλάδα μετέχει μέσω του TAP, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρωτοβουλία, μία από τις πιο σύνθετες του είδους της, που έχουν ποτέ αναπτυχθεί, βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας για την προσφορά εναλλακτικής πηγής αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά, και η Ελλάδα, μέσω της στήριξής της στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP), διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Αναδημοσίευση από : http://www.sofokleous10.gr