Αυξάνονται και… πληθύνονται τα ταμειακά διαθέσιμα στην προσπάθεια για «καθαρή έξοδο». Η τοποθέτηση κεφαλαίων στις εμπορικές τράπεζες, η στάση του Γ. Στουρνάρα και οι φόβοι για «λάθος σήμα». Πότε αναμένεται νέα ομολογιακή έκδοση.
Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές επιβάλλει «hold» στα σχέδια νέων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων, όχι όμως και στις προσπάθειες δημιουργίας ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος του ESM.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη το «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου έχει αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ, χωρίς να αθροίζεται το 1,9 δισ. ευρώ που αναμένεται από τον ESM εντός Μαρτίου.
Από αυτά τα κεφάλαια, ένα ποσό της τάξεως των 4,3 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στις εμπορικές τράπεζες και το υπόλοιπο βρίσκεται κατατεθειμένο στον Ενιαίο Λογαριασμό του Κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι τους επόμενους μήνες -ιδίως εάν η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος επιφέρει τελικά απώλεια του waiver-, οι τοποθετήσεις στις εμπορικές τράπεζες θα αυξηθούν σταδιακά ενώ Τράπεζα της Ελλάδος, συστημικές τράπεζες και ΟΔΔΗΧ βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για το θέμα.
Κόντρα στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έφεραν την TτE να διαφωνεί στην προοπτική αύξησης των τοποθετήσεων ταμειακών διαθεσίμων στις εμπορικές τράπεζες, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Διοικητή της TτE με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση στη σταδιακή αύξηση των τοποθετήσεων κεφαλαίων στις συστημικές τράπεζες αλλά εμφανίστηκε υπέρμαχος αυτής της προοπτικής, η οποία θα τονώσει τη ρευστότητα του συστήματος.
Τονίζεται βεβαίως αρμοδίως, πως τα βήματα αύξησης των τοποθετήσεων σε εμπορικές τράπεζες θα γίνουν με περισσή προσοχή, ώστε να μην υπάρξει απότομη μείωση του δανεισμού τους μέσω ELA, η οποία θα μπορούσε να αντιστραφεί σε περίπτωση ουσιαστικής επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές τους επόμενους μήνες, δίνοντας λάθος «σήμα».
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, από 46,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017, σε 19,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Λίγο απ’ όλα
Τα 15 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων προέρχονται από τρεις πηγές: από τα «περισσεύματα» του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εκτιμάται ότι υπερέβη το 4% του ΑΕΠ, αν προσμετρηθούν και τα χρήματα που διατέθηκαν στο τέλος του έτους για κοινωνικό μέρισμα, από τις δύο εκδόσεις ομολόγων το καλοκαίρι και τον Φεβρουάριο και από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης. Σε ερώτηση ποια κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, η αφοπλιστική απάντηση είναι «όποια θέλετε»…
Άμεσα αναμένεται νέα ένεση στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, δεδομένου ότι προγραμματίζεται η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία θα καθίσταται απόλυτα υποχρεωτική, με απειλή κυρώσεων στην αντίθετη περίπτωση, η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όσον αφορά τα σχέδια νέων εκδόσεων ομολόγων, προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής. Παράγοντας της αγοράς ομολόγων, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ανέμενε σύντομα μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έλεγε χθες με νόημα «μη με ξυπνάτε, όσο οι αποδόσεις στην επταετία δεν είναι χαμηλότερες από το 3,5% της έκδοσης…».
Μετά την ενίσχυση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, στον απόηχο της έκδοσης των επταετών ομολόγων, τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις υποχωρούν, κόντρα στις εκτιμήσεις όσων έβλεπαν νέα εκτίναξη μετά τις ιταλικές εκλογές. Η διάρκεια και η ένταση της αποκλιμάκωσης θα κρίνει τον χρόνο κατά τον οποίο ο ΟΔΔΗΧ θα «ξυπνήσει» εκ νέου τους επενδυτές.
Αναδημοσίευση από : http://www.euro2day.gr