Αθήνα, 1 Μαρτίου 2018
Η λεκτική βία κατά γυναικών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο και στόχο έχει να αφήσει στο περιθώριο το μεγαλύτερο και πολύ δημιουργικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που είναι οι γυναίκες.
Τη συναντήσαμε πριν από ένα χρόνο περίπου ακόμη και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με την απροκάλυπτη και θρασύτατη επίθεση του ακροδεξιού Ευρωβουλευτή Γιάνους Κόρβιν Μίκε κατά των γυναικών.
Τη συναντήσαμε και στο τελευταίο σεξιστικό και προσβλητικό για τις γυναίκες άρθρο του Δ. Καμπουράκη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Liberal και προσπαθεί να μας πείσει για την υπεροχή του αρσενικού, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ευθεία επίθεση κατά των γυναικών – πολιτικών, που τολμούν να βγουν στην επιφάνεια και να σταθούν ισότιμα δίπλα στους άνδρες
συναδέλφους τους.
Τη λεκτική βία τη συναντάμε καθημερινά σε συζητήσεις, στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο με συστηματικά υποτιμητικά σχόλια και υπονοούμενα για το ντύσιμο, τις επιλογές και την προσωπική ζωή ιδιαίτερα των γυναικών πολιτικών.
Με σχόλια και υπονοούμενα που θέλουν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι οι γυναίκες δεν είναι άξιες, ότι υστερούν από τους άνδρες σε γνώσεις και δυνατότητες και ότι χρωστούν τη θέση τους πάντα σε ένα «αρσενικό».
Και κάπως έτσι εξηγούνται τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, γενικότερα.
Ο σεξισμός είναι μια μορφή ρατσισμού. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δηλώνει ξεκάθαρα τη θέση του για το σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, όπως και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Η απάντηση στο σεξισμό και τη λεκτική βία δεν μπορεί παρά να είναι μία. Οι γυναίκες και άξιες είναι και ειδικές δεξιότητες έχουν και σε τίποτε δεν υστερούν από τους άνδρες, παρόλα τα εμπόδια και τις «γυάλινες οροφές», που τους κόβουν το δρόμο.
Οι γυναίκες τολμούν, θέλουν και χρειάζεται να έχουν ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς, όταν το αξίζουν πραγματικά και όχι γιατί το χρωστούν σε κάποιον άλλον, που πάντα βέβαια τυχαίνει να είναι ένας άνδρας.
Για να το καταφέρουν μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συλλογικότητα και ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά.