Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Το Καρφί”, (15.12.2018)
1. Ένας χρόνος Κίνημα Αλλαγής. Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του; Υπήρξαν και λάθη στρατηγικής ή τακτικής; Εάν ναι, ποια είναι αυτά;
Δεν υπάρχουν στρατηγικά λάθη. Η ένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αντιμετωπίζει αναμενόμενα εμπόδια, όπως κάθε πρωτοποριακό εγχείρημα συμπόρευσης ανθρώπων και πολιτικών κινήσεων, διαφορετικών αφετηριών.
Το στοίχημα είναι μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα. Κανείς δεν θα φέρει για μας την “επόμενη μέρα”. Θα το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό είναι το δικό μας πολιτικό πρόταγμα, το εκλογικό διακύβευμα. Την Ελλάδα που αξίζουμε, θα τη φτιάξουμε εμείς. Ούτε οι αγορές, ούτε οι δανειστές, ούτε ασφαλώς ο κακέκτυπος διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που αναπαράγει όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Προτείνουμε τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Κατανοούμε ασφαλώς την κόπωση της κοινωνίας, τη δυσπιστία του πολίτη, αλλά τώρα είναι η ώρα να συντάξουμε το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με εμμονές, ούτε με μονομέρειες, ούτε με διχαστικούς εμφυλίους. Η παράδοση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, είναι να συνθέτει, να ενώνει, να αναδημιουργεί το “Εμείς”, που τραβάει τη χώρα μπροστά. Είμαι βέβαιος πως όταν δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να αποφασίσει, θα το πράξει με υψηλό αίσθημα ιστορικής και προσωπικής ευθύνης.
2. Πρόσφατα κάνατε σημαντικές αποκαλύψεις για σοβαρότατα σκάνδαλα, στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το Θριάσιο, το «Ελ. Βενιζέλος». Κρίνετε ότι περιπτώσεις, όπως οι συγκεκριμένες, θα πρέπει διερευνηθούν από την επόμενη Βουλή;
Το θεωρώ δεδομένο ότι θα ασχοληθεί η επόμενη Βουλή. Τα σκάνδαλα είναι υπαρκτά, οι ζημιές του δημοσίου τεράστιες. Σε μια περίοδο αφαίμαξης των εισοδημάτων, η ανοχή της κοινωνίας είναι μηδενική προς όλους. Μην έχετε αμφιβολία ότι η απώλεια της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει και στην απογύμνωση της ανιστόρητης θεωρίας περί ηθικού πλεονεκτήματος, που βέβαια, στη συνείδηση του κόσμου έχει ήδη καταρρεύσει. Πέρα όμως από τις πράξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με αυτά τα διαφαινόμενα σκάνδαλα, θα πρέπει να εξεταστεί εις βάθος και η παραθεσμική λειτουργία συγκεκριμένων θυλάκων της δικαιοσύνης. Θυμίζω ότι στην υπόθεση ΔΕΠΑ, ενώ ο κ. Κιτσάκος μιλάει για οδηγίες υπουργών τις οποίες εκτελούσε, η δικογραφία δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε. Να μη θυμηθώ τις δικαστικές μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis. Όλα αυτά θα εξεταστούν από σημείο μηδέν. Και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο.
3. Εκτός από πολιτικός είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου. Πως κρίνετε τα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια; Είστε υπέρ ή κατά της επαναφοράς του νόμου Διαμαντοπούλου για το άσυλο;
Οι καταστροφείς των Πανεπιστημίων είναι τα “χαϊδεμένα παιδιά” του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αύριο δεν αποκλείω καθόλου να αποτελέσουν τον επιχειρησιακό βραχίονα μιας ηττημένης αντιπολίτευσης που δεν θα θέλει να αποδεχθεί την ήττα της. Η προηγούμενη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο, του 1982, ήρθε, γιατί έπρεπε να επιταχυνθεί ο εκδημοκρατισμός των πανεπιστημίων, η ελευθερία σκέψης κι έκφρασης σε ένα κράτος που δεν είχε αποχουντοποιηθεί πλήρως. Ήταν μια ρύθμιση ασπίδα δημοκρατίας. Αλλά σήμερα, μετά από 45 χρόνια συνεχούς Δημοκρατίας, η ρύθμιση αυτή δεν είναι άσυλο ιδεών, αλλά άσυλο φθοράς, αξιόποινων πράξεων και τελικά υπονόμευσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Προφανώς, η πρόβλεψη του νόμου Διαμαντοπούλου για το άσυλο πρέπει να επανέλθει. Για να έχουμε ξανά άσυλο ιδεών, όχι παρανομίας.
4. Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης που βάζετε για το Κίνημα Αλλαγής; Χωρίς διψήφιο ποσοστό έχει μέλλον ο νέος φορέας;
Στρατηγικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να αποτελέσει μοναδική εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο κόσμος το καταλαβαίνει. Τα ποσοστά μας κινούνται ανοδικά. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, αν εγκλωβιστεί η κοινωνία στο στημένο δίπολο ανάμεσα σε μια εγκληματική διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και σε μια ΝΔ που δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος της. Με το ξεδίπλωμα της πολιτικής στρατηγικής μας εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων μας, με τη συνεχή επαφή μας με τον κόσμο, θα είμαστε σαφώς πάνω από το διψήφιο ποσοστό και θα έχουμε διαμορφώσει σαφείς συνθήκες ανατροπής του ψευδεπίγραφου διπόλου Τσίπρα – Μητσοτάκη.
5. Πως βλέπετε την επόμενη μέρα για το νέο φορέα; Υπάρχει περιθώριο μετεκλογικής συνεργασίας με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Για οποιαδήποτε συνεργασία μετά τις εκλογές πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να εκπληρώνει τη βούληση του λαού όπως αυτή θα εκφραστεί με την ψήφο του. Αν εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, δεν έχουμε κατακτήσει δυνάμεις που να μας καθιστούν αποφασιστικούς ρυθμιστές προοδευτικής διακυβέρνησης, δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε. Άλλωστε, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα παίξουμε ρόλο απλού συμπληρώματος. Δεύτερον, κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία, πρέπει να στηρίζεται σε μια σαφή, οριοθετημένη πολιτική συμφωνία διακυβέρνησης. Όχι κυβερνητικές συνεργασίες σε λευκό χαρτί. Το Κίνημα Αλλαγής θα αξιολογήσει τις πολιτικές δράσεις που θεωρεί αδιαπραγμάτευτες, θα τις καταθέσει προεκλογικά ενώπιον του λαού και μετά θα συζητήσει πάνω σε αυτές. Θα είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και το λαό, είτε συμμετέχουμε σε κυβέρνηση, είτε όχι. Αξίες υπηρετούμε, όχι αξιώματα.