Έσοδα 4,7 εκ. ευρώ στους Δήμους, μείωση των ρύπων και ενεργειακή επάρκεια για τη Χίο, τα οφέλη μίας επένδυσης που στοχοποιήθηκε όσο καμία άλλη τα περασμένα χρόνια.
Επανενεργοποιείται το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την εγχώρια αγορά. Η ισπανική Ιberdrola μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από τον κλάδο των ΑΠΕ, επαναφέρει την επένδυση-μαμούθ «Αιγαία Ζεύξη» που προβλέπει τη σύνδεση των νησιών Λέσβος, Λήμνος και Χίος στο Βόρειο Αιγαίο με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και αφορά στην εγκατάσταση 28 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW.
Το έργο που σχεδιάστηκε πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βγαίνει από τον «πάγο», καθώς η συγκυρία των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή της Ε.Ε. και της μείωσης των τιμών εγκατάστασης του εξοπλισμού ανεμογεννητριών μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά του.
Η κίνηση της Ιberdrola αντανακλά τη συνολικότερη τάση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που κινείται πλέον στον αστερισμό των ΑΠΕ, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που στρέφουν το ενδιαφέρον τους μεγάλες εταιρείες όχι μόνο του κλάδου των ΑΠΕ αλλά και άλλων κλάδων που διεκδικούν μερίδια από τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, λόγω του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού της.
«ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ»: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Έσοδα 4,7 εκ. ευρώ στους Δήμους, μείωση των ρύπων και ενεργειακή επάρκεια για τη Χίο, τα οφέλη μίας επένδυσης που στοχοποιήθηκε όσο καμία άλλη τα περασμένα χρόνια
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τη σημαντικότερη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο), τα οποία καλύπτουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των σύγχρονων ενεργειακών μας αναγκών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα, έχει τεθεί ως στόχος, για το 2020, το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από τις ΑΠΕ. Η συμβολή της αιολικής ενέργειας σε αυτόν τον στόχο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, παρατηρείται μια ανοδική τάση του αριθμού και μια αύξηση της ισχύος των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων (α/π).
Οι μέχρι σήμερα κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις προβλέπουν την εγκατάσταση 97 ανεμογεννητριών στη Χίο ισχύος 150 mw, 110 στην Ικαρία 330mw, 125 στη Λήμνο 250mw, 153 στη Λέσβο 306 mw.
Η επένδυση
Το έργο είναι προϋπολογιστικού κόστος 1,8 δις ευρώ και συνδέει τα τρία νησιά με παράλληλη ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων. Το έργο έχει λάβει 28 άδειες παραγωγής απ΄ τη ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και προσφορά σύνδεσης από το Διαχειριστικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι από τους αρμόδιους φορείς που θα γνωμοδοτήσει σε ότι αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ την τελική ευθύνη της αδειοδότησης την έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης περιλαμβάνουν 3 υποσταθμούς μέσης και υψηλής τάσης, έναν 1 σταθμό μετατροπής εναλλασσόμενου συνεχούς ρεύματος, υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τους υποσταθμούς, υπόγεια υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν τη Λέσβο με τη Λήμνο και τη Χίο και υπόγεια υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης της Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα (Εύβοια), ώστε να μπορεί να δίνει και να παίρνει ρεύμα από το Εθνικό σύστημα. Η συνολική επιφάνεια μόνιμης κατάληψης των Αιολικών Πάρκων και των συνοδευτικών έργων, υπολογίζεται στα 797 στρέμματα. Με το πέρας των εργασιών, ο φορέας του έργου θα προβεί σε εργασίες αποκατάστασης της βλάστησης και των τοπικών χώρων επέμβασης ούτως ώστε να επανέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση.
Ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία
Η σχεδιαζόμενη επένδυση σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας, δημιουργεί πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη προς την κοινωνία.
Εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στα τρία νησιά
Έσοδα 4,7 εκ. ευρώ οφέλη ετησίως, για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού των περιοχών που αναπτύσσονται τα Αιολικά Πάρκα.
Επιστροφή 2,7 εκ. ευρώ ετησίως στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ Ά βαθμού που προβλέπεται να εγκατασταθούν τα Αιολικά Πάρκα, μέσω πιστώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Έσοδα 0,8 εκ. ευρώ ετησίως για το Πράσινο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του, χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα.
450 νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, στη φάση κατασκευής του έργου (τρία χρόνια) πλέον των έμμεσων θέσεων που προκύπτουν σε ντόπιους εργολάβους, τεχνίτες και εργάτες.
Τόνωση κατασκευαστικού κλάδου, οικοδομικών δραστηριοτήτων, μονάδων παραγωγής τσιμέντων, λατομείων, χωματουργικών εργολάβων κτλ.
75 νέες θέσεις εργασίας (στα τρία νησιά) στη φάση λειτουργίας του έργου (20 χρόνια) πλέον των έμμεσων υποστηρικτών έργων που προκύπτουν σε ντόπιους τεχνίτες και εργάτες.
Ασφάλεια εφοδιασμού σε τοπικό επίπεδο
Χρήση υπό ανάπτυξη διασύνδεσης της υποδομής για περαιτέρω διασύνδεση νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στα τρία νησιά μέσω της υποκατάστασης της συμβατής ηλεκτρικής παραγωγής, από ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα (πετρέλαιο). Η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 2,6 εκ. τόνους ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 1.000.000 αυτοκινήτων μέσου κυβισμού.
Νέες αναπτυξιακές προοπτικές στα τρία νησιά μέσω αφενός της αναβάθμισης των υποδομών και αφετέρου της υποστήριξης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βασιζομένου στις αρχές της πράσινης οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης.
Δυνατότητα αξιοποίησης άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακό ή επιχειρηματικό επίπεδο (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, κ.τ.λ).
Οι σημερινές προκλήσεις
Το έργο που σχεδιάστηκε πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βγαίνει από τον «πάγο», καθώς η συγκυρία των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή της ΕΕ και της μείωσης των τιμών εγκατάστασης του εξοπλισμού ανεμογεννητριών μπορούν να εγγυηθούν την βιωσιμότητά του.
Η κίνηση της Ιberdrola αντανακλά τη συνολικότερη τάση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που κινείται πλέον στον αστερισμό των ΑΠΕ, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που στρέφουν το ενδιαφέρον τους μεγάλες εταιρίες όχι μόνο του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και άλλων κλάδων που διεκδικούν μερίδια από την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, λόγω του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού της.
Η πτώση των τιμών εγκατάστασης εξοπλισμού είναι ο βασικότερος παράγοντας της κοσμογονίας που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ.
Από το 2010 μέχρι σήμερα το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 80% και των αιολικών κατά 40%.
Πάνω από τα 2/3 των νέων εγκαταστάσεων σε ηλεκτροπαραγωγή είναι πλέον ΑΠΕ.
Το 2017 εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως 178 GW Ανανεώσιμων Πηγών, μέγεθος που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό σύστημα της Γερμανίας ή 10 φορές στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας.
Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) οι επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν από 312 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 392 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ θα φτάσει το 36% του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος έως το 2030.
Αναδημοσίευση από : https://www.politischios.gr