Του Σωτ. Κέλλα
Τζ. Συναδινός στην «Ε»: «Τι γίνεται με το προθερμαντήριο κλειστού στίβου, αλλά και τη συμμετοχή φορέων της Λάρισας στο πρόγραμμα ASPIRE – Μεταφορικό ισοδύναμο για τους αθλητές των νησιών».
«Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας». Αυτά τόνισε χθες στην «Ε» από την Ικαρία όπου πήγε για ολιγοήμερες διακοπές ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Τζούλιους Συναδινός με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Πολιτισμού-Αθλητισμού για την κάρτα υγείας η οποία αρχίζει να καθιερώνεται σε ένα περίπου μήνα.
Ο γενικός γραμματέας μάς είπε ότι δεν είχαν εγκριθεί τα ιατρικά πρωτόκολλα, να ξέρει δηλαδή ένας γιατρός από το Καστελόριζο μέχρι τη Φλώρινα ότι ο ελάχιστος προληπτικός έλεγχος που πρέπει να κάνει σε έναν αθλητή είναι το ιστορικό και ένα καρδιογράφημα, ώστε να προλαβαίνουν τους αιφνίδιους θανάτους των αθλητών. Κάθε χρόνο υπάρχουν 2 ή 3 περιστατικά που χάνονται παιδιά!
Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να απλώσουμε μία πολιτική σχετικά με την πρόληψη της υγείας στον αθλητισμό: η πρώτη φάση θα αφορά στους αθλητές που έχουν δελτίο σε σωματείο, η δεύτερη φάση τα σχολεία και τον μαθητικό αθλητισμό και η τρίτη αφορά κάθε αθλούμενο. Σε σχέση με τα σωματεία, ξέρετε ότι υπήρχε αυθαιρεσία. Υπάρχει η υποχρέωση να σφραγίζονται από γιατρό τα δελτία, ωστόσο αυτό γινόταν με έναν τρόπο όχι οργανωμένο, όχι επιστημονικά σωστό και μερικές φορές πολύ αυθαίρετο, δηλαδή έβαζαν πλαστές σφραγίδες ή χωρίς να εξετάζονται επί της ουσίας τα παιδιά».
Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση:
1. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.
2. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του.
3. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.
Περιεχόμενο
1. Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή περιλαμβάνονται τα κάτωθι στοιχεία:
α) Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία
β) Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή
γ) Έτος γέννησης
δ) Άθλημα
ε) Φωτογραφία
στ) Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας
ζ) Α.Μ.Κ.Α.
η) Ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση – υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες).
θ) Βεβαίωση – υπογραφή ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας.
Εκδοση και Ισχύς
1. Η Κάρτα Υγείας Αθλητή εκδίδεται και ανανεώνεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες. Η έκδοση και ανανέωση της γίνεται ατελώς, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αθλητικών σωματείων και των αθλητών και ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή της.
2. Εκδίδεται μόνον κατόπιν των εξής υποχρεωτικών εξετάσεων:
α) Κλινική εξέταση
β) Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
γ) Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
3. Αναλόγως των ευρημάτων των ως άνω υποχρεωτικών εξετάσεων και εφόσον οι ιατροί της παρ. 1 του άρθρου 4 κρίνουν συμφώνα με την επιστημονική κρίση τους απαραίτητη την περαιτέρω διερεύνηση, δύνανται να παραπέμπουν τον αθλητή για περαιτέρω εξετάσεις.
Θεώρηση
1. Η Κάρτα Υγείας του Αθλητή θεωρείται από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.
2. Σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία θα διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε., σε θέματα πρωταγωνιστικού έλεγχου των αθλητών.
3. Για την οργάνωση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων το Ε.Κ.Α.Ε. δύναται να συμβληθεί με εθνικούς και διεθνείς ιατρικούς επιστημονικούς φορείς και εταιρείες.
4. Το κόστος των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων δύναται να καλυφτεί από τίμημα που θα επιβαρύνει τους μετεκπαιδευομένους ή/και από χορηγίες.
Εναρξη ισχύος
1. Μέσα σε διάστημα ενός (1) μήνα , οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμης τους και την έκδοση των Καρτών Υγείας των αθλητών τους.
ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΤΗΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ASPIRE»
Στη συνομιλία μας με τον ΓΓΑ δεν μπορούσε να λείψει και η αναφορά στην πόλη της Λάρισας για την οποία είπε ότι αυτή τη στιγμή το έργο που δείχνει να έχει προτεραιότητα είναι το προθερμαντήριο κλειστού στίβου στο Αλκαζάρ που θα υλοποιηθεί ως έργο σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και η ΓΓΑ βρίσκεται σε αναμονή της μελέτης την οποία θα επεξεργαστούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τόνισε ότι θα είναι ένα σημαντικό έργο που θα φέρει στη Λάρισα όχι μόνο πανελλήνιες διοργανώσεις αλλά και διεθνείς.
Στο μεταξύ ένα νέο πρόγραμμα θα εφαρμόσει η Πολιτεία με τη επωνυμία «ASPIRE», που αφορά σε τρόπους ομαλής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών μέσω του αθλητισμού στις κοινωνίες και το οποίο επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μάλιστα η ΓΓΑ περιμένει συνεργασία και με λαρισινούς φορείς και μια σκέψη είναι να γίνει συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας που θα έχει και περιφερειακή δράση.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΓΓΑ είπε: “ Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πρωταρχικό θέμα για εμάς, καθώς μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας για να σώσουν τις ζωές τους, εξαναγκασμένοι από λόγους που οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν και ξεκινάνε εδώ μία νέα ζωή με ασφάλεια. Η χώρα μας δέχεται μία ιδιαίτερη πίεση σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως και οι χώρες του Νότου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί πάρα πολύ όλες τις συσκέψεις που γίνονται σε επίπεδο υπουργών, αλλά και γραμματέων Αθλητισμού της Ευρώπης κάθε θεματικής ενότητας.
Δεν υπάρχει ούτε μία σύσκεψη γενικών γραμματέων ή γενικών διευθυντών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Διευρυμένης Ευρώπης που να μην έχει στην ατζέντα της το θέμα των προσφύγων, και το πώς αυτοί μπορούν να ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες μέσα από το παιχνίδι και την άθληση.
Και συνέχισε λέγοντας: « Ήδη υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούν αθλητικοί φορείς, χωρίς καμία υποχρέωση, δέσμευση ή όφελος.
Προσφέρουν φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό σε δομές αλληλεγγύης και διαδίδουν τα αθλήματά τους με αντίστοιχες δράσεις
* Και ο επίλογος της κουβέντας μας με τον Τζούλιους Συναδινό είχε μια πρωτοβουλία που έχεις ως στόχο να ανακουφισθούν οικονομικά οι αθλητές των νησιών με την καθιέρωση του «μεταφορικού ισοδύναμου». Δηλαδή οι αθλητές των νησιών που θα μετακινούνται για αγώνες σε ατομικό επίπεδο θα παίρνουν χρήματα τα οποία θα εγκρίνονται απο τη ΓΓΑ αλλά θα δίνονται από το Υπουργείο Νησιώτικης Πολιτικής. Το αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο των ΚΤΕΛ στη μετάβαση η το εισιτήριο του πλοίου όταν μετακινούνται από νησί σε νησί. Δεν θα εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό σε Κρήτη, Εύβοια, και Λευκάδα.
Αναδημοσίευση από : http://www.eleftheria.gr