Home ΚοινωνίαΕλλάδα Έκδοση 3ου τεύχους Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ

Έκδοση 3ου τεύχους Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ

by ikariaki.gr
5 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

              ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

 

 

Αθήνα, 06/09/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

EΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

 

Εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το 3ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο οποίο περιλαμβάνονται στατιστικά πληροφοριακά στοιχεία του α΄ εξάμηνου του 2018 καθώς και οι δράσεις των κρατικών φορέων και υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας, στον χαιρετισμό του, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζουν σταθερά στο δρόμο της υλοποίησης ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος υποδοχής και παροχής ασύλου στη χώρα, καλύπτοντας ένα κενό που υφίστατο επί μακρόν στο συγκεκριμένο τομέα πολιτικής».

Ο Υπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται δυσανάλογη πίεση σε σχέση με τις δυνατότητές της, αλλά κατόρθωσε να ανταποκριθεί καταβάλλοντας διαρκείς προσπάθειες, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα αρχής κι ενεργώντας πάντα εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των προβλέψεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και υπογραμμίζει: «Η χάραξη και εφαρμογή μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη και τη βασικότερη παράμετρο για την ορθή αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και επιδιώκουν σθεναρά την εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει με βάση τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, το διεθνές δίκαιο και την αρχή της αλληλεγγύης, εντός ενός πλαισίου πολιτικής υπευθυνότητας και επιμερισμού υποχρεώσεων και «βαρών”. Θα πρέπει από κοινού  να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στα δημοκρατικά κεκτημένα μας, αποκλείοντας την ρητορική της μισαλλοδοξίας, του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας», τονίζει ο κ. Βίτσας.

Στο 3ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου παρατίθενται, αναλυτικά πληροφορίες για:

  • Τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές το α΄ εξάμηνο του 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), μέσω των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων, εισήλθαν παράτυπα 14.526 άτομα κατά το α΄ εξάμηνο 2018, έναντι 9.533 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Οι παράτυπες εισροές στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα ανήλθαν σε 8.410 το α΄ εξάμηνο 2018, έναντι 1.611 το α΄ εξάμηνο 2017.

  • Τις επιστροφές

Ο συνολικός αριθμός των επιστροφών- αναγκαστικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και εθελουσίων επιστροφών μέσω ΔΟΜ- κατά το α΄ εξάμηνο 2018 ανήλθε σε 7.113.

 

  • Τη στέγαση σε διαμερίσματα(πρόγραμμα ESTIA)

Ως το τέλος του α΄ εξαμήνου, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, στεγάστηκαν 21.044 άτομα, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό πληρότητας 96,6%. Το 58% των παρεχομένων στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA θέσεων, βρίσκεται στην Αττική.

 

  • Την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε Α΄ και Β΄ βαθμό

Ο συνολικός αριθμός αιτημάτων χορήγησης ασύλου, που είχαν υποβληθεί στο σύνολο της χώρας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2018 ανέρχεται σε 30.192, έναντι 27.823 που είχαν κατατεθεί το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου,  το α΄ εξάμηνο φέτος κατατέθηκαν 14.825 αιτήσεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είχαν κατατεθεί 10.339 αιτήσεις.

Το α΄ εξάμηνο του 2018, στα νησιά του Αιγαίου εκδόθηκαν 4.475 αποφάσεις χορήγησης διεθνούς προστασίας (άσυλο και επικουρική προστασία)  έναντι 2.604, το ίδιο διάστημα πέρσι κι έγιναν 10.525 παραπομπές λόγω ευαλωτότητας, έναντι 5.670 πέρσι.

Ο συνολικός αριθμός προσφυγών (εξέταση αιτημάτων ασύλου σε β΄ βαθμό),  που κατατέθηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 ανέρχεται στις 7.123 (6.134 στην ενδοχώρα και 989 στα νησιά), έναντι 4.817 προσφυγών (3.608 στην ενδοχώρα και 1.209 στα νησιά) που κατατέθηκαν κατά το α’  εξάμηνο του 2017.

  • Τα ασυνόδευτα ανήλικα

Παρουσιάζονται αναλυτικά οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο διορισμός ενός επιτρόπου για κάθε ασυνόδευτο παιδί που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και η θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, τρόπου αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του ανήλικου.

  • Τις δηλώσεις-παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
  • Τους βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών όπως αυτή εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

 

  • Τη συμμετοχή των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση

 

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αξιολογήσεων του Προγράμματος «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων των Προσφύγων».

 

  • Την προστασία της δημόσιας υγείας

Περιλαμβάνονται πληροφορίες για το συνεχιζόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφύγων.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο η τρίτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου

http://mindigital.gr/index.php/pliroforiaka-stoixeia/2824-enimerotiko-deltio-gia-to-prosfygiko-metanasteftiko-2018-teyxos-3

Επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το 3ο τεύχος και στην αγγλική έκδοση

http://mindigital.gr/index.php/pliroforiaka-stoixeia/2858-newsletter-on-the-refugee-migration-issue-2018-no3

 

3ο τεύχος Ενημερωτικού Δελτίου για προσφυγικό

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue