Ερώτηση προς το Υπουργείο Ναυτιλίας κατέθεσε ο βουλευτής Κρήτης με τον ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Μαμουλάκης με αφορμή την επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου Ικαρίας Παναγιώτη Καραγιαννάκη προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη με θέμα την δήλωση του περί Μαξιμαλισμού για δύο λιμάνια σε ένα νησί, ερώτηση για την οποία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ικαρία ο κ.Μουτζούρης δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα περικοπής κάποιου λιμανιού από τον σχεδιασμό της Ακτοπλοΐας σε Ικαρία και Σάμο.
Στο ίδιο κλίμα και η απάντηση του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η οποία αναφέρει πως η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει γίνει αποδέκτης αιτήματος περικοπής οποιασδήποτε σύνδεσης των λιμένων Σάμου και Ικαρίας.
Φέτος 2 ακτοπλοϊκές εταιρίες στην Ικαρία
Στην ίδια απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται η δρομολόγηση και ταχυπλόου στην γραμμή Πειραιάς-Ικαρία εκτός του Νήσος Μύκονος που παραμένει σταθερό στα δρομολόγια του και στην παρουσία του στα λιμάνια των νησιών μας.
Η αναφορά του SpeedRunner Jet του Υπουργείου αφορά την δρομολόγηση του Super Star 2 που όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει έχει το πρώτο δρομολόγιο του για Εύδηλο στις 14 Ιουνίου
- Super Star II: Ο τιμοκατάλογος των εισιτηρίων – Πρώτο δρομολόγιο για Εύδηλο 14 Ιούνη
- SuperStar ΙΙ : Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου της SeaJets
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού καθώς και η ερώτηση του Βουλευτή Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα, 29/04/2025
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό
Θέμα: «Κινδυνεύει με διακοπή η προσέγγιση από την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή, του συνόλου των λιμανιών των νήσων Ικαρίας και Σάμου;»
Ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως αναφορά, την από 28 Απριλίου 2025 επιστολή του Δημοτικού Σύμβουλου Ικαρίας, Καραγιαννάκη Παναγιώτη, προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη, αναφορικά με την τοποθέτησή του στην ημερίδα του ΣΕΕΝ με θέμα «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές –Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών» (14-01-25), η οποία προκάλεσε εύλογη ανησυχία των κατοίκων και των επιχειρηματιών των τοπικών κοινωνιών Ικαρίας και Σάμου, σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της ακτοπλοϊκής προσέγγισης από την ίδια γραμμή, λιμένων του ίδιου νησιού, που βρίσκονται σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.
Επισυνάπτεται η επιστολή
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Αθήνα, 29/ 04 /2025
Ο καταθέτων Βουλευτής
Μαμουλάκης Χάρης
“Μαξιμαλισμός” τα δύο λιμάνια σε ένα νησί σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη
Ικαρία 28-4-2025 Προς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κοιν: Επαρχείο Ικαρίας , Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην πρόσφατη ημερίδα του ΣΕΕΝ (Συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατικού ναυτιλίας) στο ίδρυμα Ευγενίδου μη θέμα «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές –Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών» παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κύριε Μουτζούρη , δηλώσατε (υπάρχει το σχετικό video) ότι είναι απαράδεκτο τα πλοία να προσεγγίζουν δύο λιμάνια του ίδιου νησιού, που απέχουν μεταξύ τους 30 χιλιόμετρα.
Αναγνωρίζοντας την εμπειρία σας στα λιμενικά έργα αλλά και τους αγώνες σας για την ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα πρότεινα στην επικειμένη προγραμματισμένη επίσκεψή σας στην Ικαρία και την Σάμο να μας εξηγήσετε αν αναφερόσασταν στα λιμάνια της Ικαρίας και Σάμου, που ανήκουν στην περιφέρεια που έχετε την ευθύνη της διοίκησης και τα οποία απέχουν μεταξύ τους κοντά στα όρια που αναφέρατε.
Τα λιμάνια σε κάθε νησί αλλά ειδικά στα νησιά με δύσκολο ανάγλυφο όπως της Ικαρίας αλλά και της Σάμου είναι οικονομικά κέντρα που στην περιφέρεια τους αναπτύσσονται δεκάδες χρόνια, οικισμοί και επιχειρήσεις , συμβάλλοντας στην διατήρηση και στην μεγέθυνση των πληθυσμών. Οποιοδήποτε κλείσιμο λιμανιού για ακτοπλοϊκές προσεγγίσεις θα είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό των περιοχών αυτών και την αύξηση της αστυφιλίας στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άλλωστε ήδη το Βόρειο Αιγαίο βιώνει δημογραφικό πρόβλημα σύμφωνα την τελευταία απογραφή.
Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μας απαντήσετε , πως αυτή η πρότασή σας υπό την ιδιότητα του Περιφερειάρχη, βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών μας.
Με εκτίμηση
Καραγιαννάκης Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Ικαρίας