Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ
Η Θάλασσα δεν θέλει πότισμα!
Ικαριακή Παροιμία
Το νερό είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και κάθε ευνομούμενη Πολιτεία υποχρεούται να το παρέχει σε επάρκεια και υγιεινό για κάθε χρήση, προσιτό σε όλους τους πολίτες με το προσφορότερο κόστος.
Σήμερα με την κλιματική αλλαγή, την αλόγιστη χρήση και τις μεγάλες απώλειες των δικτύων, το νερό σε πολλές χώρες αλλά και στην πατρίδα μας σε πολλές περιπτώσεις είναι είδος εν ανεπαρκεία και οπωσδήποτε σε κίνδυνο.
Γι’ αυτό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβάλλεται η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση του από τις πηγές ως την μεταφορά και διάθεση του, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.
Στα Νησιά μας, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους Κορσεών είναι απαραίτητη η δημιουργία Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά Δήμο ή και ανά δίκτυο Δήμων που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την προστασία, την επίβλεψη, τον προγραμματισμό και την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και των υγρών αποβλήτων του τόπου μας.
Εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα για έργα αξιοποίησης και σωστής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού των Νησιών μας.
Ως γνωστόν για το Βόρειο Αιγαίο ισχύει το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής Ποταμών του Υδάτινου Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (ΦΕΚ 2019Β/17-09-2015) όπως αυτό έχει αναθεωρηθεί το 2017 (ΦΕΚ 4677Β/29-12-2017) με αρμόδια Αρχή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Σε συνεργασία των Δήμων μεταξύ τους και με την Αντιπεριφέρεια, πρέπει να ανατεθεί, το συντομότερο δυνατόν, στις Τεχνικές μας Υπηρεσίες ή σε ειδικό μελετητικό γραφείο η ανάλυση του Διαχειριστικού Προγράμματος Υδάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ειδικά για την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους ώστε να προκύψει που μπορούν να γίνουν παραγωγικές δράσεις αξιοποίησης και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού των Νησιών μας, υπόγειου ή επιφανειακού και με τι κόστος, δηλαδή εντοπισμός, καταγραφή, αξιολόγηση και ενδεχομένως συμπλήρωση των υδάτινων μας πόρων και σύνταξη των καθ έκαστα φακέλων για την ανάθεση μελετών.
Στη συνέχεια πρέπει να γίνει ιεράρχηση και αναζήτηση πιστώσεων από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που μένουν αναξιοποίητοι για να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες και να ωριμάσουν ή και να επικαιροποιηθούν όσες τυχόν είναι σε εξέλιξη ή σχολάζουν.
Χωρίς ώριμες μελέτες δεν πρόκειται να γίνει κανένα έργο διαχείρισης των υδάτων στα Νησιά μας.
Να σημειωθεί ότι είμαστε ο μοναδικός Νομός στο Βόρειο Αιγαίο που χρηματοδοτήθηκε αναντίστοιχα των αναγκών,συγκριτικά για λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα, φράγματα ανάσχεσης, μαστεύσεις και έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων οριζόντων την τελευταία εικοσαετία, αλλά και για έργα βελτίωσης των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη σωλήνες αμιάντου, παρά τις επίμονες εισηγήσεις μας προς όλους τους αρμοδίους και ειδικά προς τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Μανώλης Νικ. Κάρλας
Περιφερειακός Σύμβουλος