Βάσω Αγγελέτου
Ένα πρωτοφανές «παράδοξο» παρακολουθούμε στο ταμπλό των αποδόσεων των ομολόγων, με το 2ετές ελληνικό να υποχωρεί κάτω από το αμερικανικό, γεγονός που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εμπεριέχουν μικρότερο κίνδυνο από τα αμερικανικά, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Τη Δευτέρα, η απόδοση του ομολόγου υποχώρησε στο 1,3995%, σημειώνοντας «βουτιά» 7% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Η απόδοση του 2ετούς γραμματίου ΗΠΑ, αντίστοιχα, διαμορφώνεται στο 1,96%.
Ο αρθρογράφος της WSJ, πάντως, επισημαίνει ότι η σύγκριση των δύο τίτλων είναι εν μέρει παραπλανητική, καθώς πρόκειται για ομόλογα που εκδίδονται σε διαφορετικό νόμισμα το οποίο, μάλιστα, υπόκειται σε εντελώς διαφορετική νομισματική πολιτική.
Η Fed, από τη μία, βρίσκεται σε διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, με αύξηση των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αντίρροπες αυτές πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διαχρονικά να αυξάνονται, ενώ αντιθέτως, οι τίτλοι σε ευρώ διατηρούνται χαμηλά σε όρους αποδόσεων λόγω του QE.
Συνεπώς, η χαμηλότερη απόδοση των ελληνικών τίτλων δεν αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς ότι το ελληνικό χρέος εμπεριέχει χαμηλότερο κίνδυνο από το αμερικανικό. Συγκρίσιμο, για τον σκοπό αυτό, είναι το γερμανικό ομόλογο, καθώς εκδίδεται επίσης σε ευρώ. Η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 0,61% -σαφώς χαμηλότερα από το ελληνικό λόγω του πολύ μικρότερου ρίσκου που εμπεριέχει η γερμανική οικονομία με βάση την εκτίμηση της αγοράς.
Μάλιστα, το 2ετές ελληνικό ομόλογο προσφέρει αποδόσεις που ξεπερνούν και την απόδοση 1,25% που προσφέρει το 30ετές γερμανικό. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι το ομόλογο, τόσο μεγαλύτερο ρίσκο θεωρείται ότι ενσωματώνει λόγω των αρνητικών γεγονότων που ενδέχεται να προκύψουν έως τη λήξη του.
Δεν μπορεί, βέβαια, να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία βρίσκονταν πριν λίγα χρόνια, έχουν επανέλθει σε τροχιά και συγκλίνουν ολοένα περισσότερο με το χρέος της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, αντί η χώρα να βγει από την Ευρωζώνη, ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να βγει από το πρόγραμμα στήριξης και για να συμβεί αυτό, η σύγκλιση του κόστους δανεισμού με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ είναι αναγκαία προϋπόθεση.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει επανέλθει σε επίπεδα προ 12 ετών, στο 3,7%, όσο η ελληνική οικονομία ομαλοποιείται και ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνεται. Μόλις πριν από έναν χρόνο, διαμορφωνόταν στο 8%, συνεπώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι τεράστια.
Στο κυνήγι των υψηλών αποδόσεων, η Ελλάδα είναι ο «απόλυτος προορισμός», σημειώνει η WSJ, με τον αρθρογράφο ωστόσο να προειδοποιεί ότι η δραστική πτώση των αποδόσεων μέσα σε τόσο λίγο χρόνο εμπεριέχει κινδύνους για τους επενδυτές.
Αναδημοσίευση από : http://www.insider.gr