Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης, με θέμα το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στους «αθλητικούς χώρους οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση: «Τα κουφάρια των ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από τη περιβόητη πια περίοδο του 2004, αποτέλεσμα της μη υλοποίησης του τότε μεγαλεπήβολου προγράμματος «Ελλάδα 2004», «κοσμούν» ολόκληρη την περιφέρεια της χώρας. Το γεγονός ότι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, με εργαλείο το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη (Καλλικράτης), στέρησαν και στερούν από τους Δήμους τους απαραίτητους πόρους, έχει ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην μπορούν να συντηρήσουν και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα γήπεδα και κυρίως τα κολυμβητήρια. Συνέπεια αυτού είναι πολλά στάδια να κλείσουν και σε αλλά να καταβάλλεται προσπάθεια να παραχωρηθούν όσο-όσο σε ιδιώτες με σκοπό να απαλλαγούν οι Δήμοι από το λειτουργικό κόστος.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αναρίθμητα είναι τα ημιτελή αθλητικά έργα πνοής για την τοπική κοινωνία, τα οποία είτε έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί (όπως το κολυμβητήριο στην Ιαλυσό) είτε έχουν βαλτώσει (όπως το κλειστό γυμναστήριο Καλυθιών), ενώ ακόμα και αθλητικές εγκαταστάσεις όπως τo Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο “Καλλιπάτειρα” της πόλης της Ρόδου, στις οποίες καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας, παρακμάζουν από τη μηδενική ουσιαστικά συντήρηση λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Σε αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά στο γεγονός ότι πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και εθνικής εμβέλειας όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το στέγαστρο Καλατράβα, έχουν κτισθεί χωρίς να τηρηθούν τα στοιχειώδη από το νόμο κριτήρια. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στην περιφέρεια της χώρας και ακόμη περισσότερο στη νησιωτική χώρα, επειδή κατά τεκμήριο δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Κριτήρια όπως οι πολεοδομικές άδειες, οι περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές μελέτες είτε αγνοήθηκαν, είτε έδωσαν την θέση τους σε πελατειακά και μικροκομματικά κριτήρια, με τους τοπικούς άρχοντες και παράγοντες του πρώην δικομματισμού να συμπλέουν με την αθλητική ηγεσία εξωθώντας κρατικές υπηρεσίες στην αυθαιρεσία, στην ανομία και στη σπατάλη».
Τα δεδομένα αυτά, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί άμεσα οριστική λύση για την ασφαλή και προσβάσιμη άθληση για όλους, σε γήπεδα εναρμονισμένα με τις διεθνώς κατοχυρωμένες προδιαγραφές.
Κατά συνέπεια, ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν θα τηρήσει η κυβέρνηση την υποχρέωσή της να ασκεί αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ή εάν προτίθεται να παραχωρήσει και αυτή την αρμοδιότητα – υποχρέωση σε ιδιώτες.
Επίσης ερωτούν, τι προτίθενται να πράξουν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να εναρμονισθούν με τις διεθνώς κατοχυρωμένες προδιαγραφές, πέραν της εφαρμογής του ν. 4178 άρ. 16 παρ. 1 περ. η’ και θ’, καθώς και εάν προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην άμεση καταγραφή των αναγκών προκειμένου να χορηγήσουν έκτακτη οικονομο-τεχνική ενίσχυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες κι εργασίες.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ