1731, ΙΚΑΡΙΑ, ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Ο πονηρός Μουσταφάς, ένας ξεπεσμένος αρχοντοχωριάτης, κατορθώνει, χάρη στην εξυπνάδα του, να διοριστεί αφέντης στο νησί της Ικαρίας. Η απληστία, ο εγωισμός και η κακία του γρήγορα τον φέρνουν σε σύγκρουση με τους κατοίκους του νησιού. Όμως, το ένα μετά το άλλο, τα σχέδιά του να εξευτελίσει και να τρομοκρατήσει τους περήφανους Καριώτες ναυαγούν, καθώς εκείνοι αποδεικνύονται εξυπνότεροι…
Στον πυρήνα της πλοκής του νέου μυθιστορήματος του Νικόλαου Γ. Καρίμαλη βρίσκεται ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην τουρκοκρατούμενη Ικαρία του 18ου αιώνα. Το γεγονός έχει καταγραφεί στη συλλογική ιστορική μνήμη των κατοίκων του νησιού και εκφράζει ένα από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής τους ταυτότητας και της αντίληψης για την κοινή τους μοίρα
(ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΦΕΝΤΗ).
Η αφήγηση υφαίνεται σε καμβά πραγματικών οικογενειακών ονομάτων, τοπωνυμίων, εθίμων, ασχολιών, προϊόντων της Ικαρίας που ζωντανεύουν εκείνη την όχι τόσο μακρινή εποχή. Τονίζονται ανθρώπινες αξίες κι ελαττώματα όπως η γενναιότητα, η περηφάνια, η φιλοτιμία, η ματαιοδοξία, ο εγωισμός, η απληστία, μέχρι να επέλθει η λειτουργία της Νεμέσεως η οποία αποδίδει αναπόδραστα την οριστική δικαιοσύνη…
Ο Νικόλαος Γ. Καρίμαλης έχει γεννηθεί στο χωριό Μάραθο Ικαρίας.
Έχει εργαστεί ως πολιτικός υπάλληλος της πολεμικής αεροπορίας.
Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ είναι η δεύτερη συγγραφική του απόπειρα
μετά το: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ (Ταυροπόλος, 2010)