Του Νάσου Μπράτσου
Ίσως ο τίτλος να φαίνεται παράξενος, αλλά δεν είναι. Η κυρίαρχη αντίληψη για τη γυμναστική, ή για να γίνουμε πιο σαφής, για την ελαφριά άσκηση που είναι παράγοντας διατήρησης της υγείας, είναι η συμβολή της στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο κυκλοφορικό σύστημα, στη μείωση του βάρους, στη ρύθμιση του σακχάρου, κλπ «γυμνάζει» εκτός από το μυϊκό σύστημα και τα οστά.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Όταν τα οστά πάρουν το τελικό τους μήκος και σταματήσει η ανάπτυξη του σκελετού, υπάρχει μια διαδικασία συνεχούς προσθήκης υλικών από τον οργανισμό σε αυτά, αλλά και συνεχούς αφαίρεσης. Για να το εκλαϊκεύσουμε ας φανταστούμε τους τοίχους του σπιτιού μας, που ναι μεν είναι σταθεροί, αλλά στη διάρκεια των χρόνων χρειάζονται βάψιμο, ξύσιμο, πλύσιμο, σοβάτισμα, κλπ
Αυτή η διαδικασία στα οστά όταν σταματάει, τότε εμφανίζεται η οστεοπόρωση που τα κάνει πιο αδύναμα και όποιον έχει την πάθηση, πιο επιρρεπή σε κατάγματα και ταλαιπωρίες προερχόμενες από αυτά.
Άλλη νόσος των οστών, είναι η νόσος παζέ (paget – Είναι μια διαταραχή της συντήρησης και επανόρθωσης του οστού), που ο εσωτερικός «χτίστης» του οργανισμού λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη αναλογία στο «σοβάτισμα» και δημιουργεί σε κάποια οστά πιο ασθενικά σημεία (ιάσιμη νόσος με φαρμακευτική αγωγή).
Η γυμναστική και ειδικά το τρέξιμο, το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, βοηθούν τα οστά να «γυμναστούν» και τον οργανισμό να τα «φροντίζει».
Παράλληλα βοηθούν και συγκεκριμένες τροφές με βιταμίνη D – απαραίτητη για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης στα κόκαλα. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το γάλα και ορισμένα είδη ψαριών (όπως ο σολομός και οι σαρδέλες).
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο– όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το μπρόκολο, το σπανάκι, ο σολομός, οι πίκλες και οι αντσούγιες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή και γερά οστά.
Επίσης τα ωμά αμύγδαλα, άλλη μια τροφή με ευεργετικές συνέπειες αφού είναι πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Επειδή λοιπόν έχουμε αρθρογραφήσει πολλές φορές για τον αθλητισμό των πολιτών και του εμπορεύσιμου προϊόντος, είτε είναι ερασιτεχνικός, είτε μαζικός λαϊκός αθλητισμός μέσω προγραμμάτων – κυρίως των Δήμων, είτε μεμονωμένη άσκηση, καλό είναι να βλέπουμε και την ιατρική της διάσταση, είτε σαν πρόληψη ασθενειών, είτε σαν αποκατάσταση. Βεβαίως η πρόληψη είναι το ζητούμενο.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για άσκηση και εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα, αθλητικά παπούτσια, σορτσάκι, φόρμα, μπρόκολο.