Home ΚοινωνίαΙστορικά Τρεις φορές που η CIA χρησιμοποίησε ζώα για κατασκοπεία

Τρεις φορές που η CIA χρησιμοποίησε ζώα για κατασκοπεία

by ikariaki.gr
44 views

Ο Ψυχρός Πόλεμος έσπρωξε πολλούς ανθρώπους στην τρέλα. Κάτι σαν την παράνοια της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA). Η Αμερικανική κυβέρνηση ήταν τόσο απεγνωσμένη να νικήσει τους σοβιετικούς, που έριχνε τα λεφτά της σε οποιοδήποτε ημιτελές σχέδιο θα τους έδινε κάποιο πλεονέκτημα. Η CIA έκανε ότι περνούσε από το χέρι της.

Κάποια από αυτά τα σχέδια ήταν τόσο εξωφρενικά που πέτυχαν ενώ άλλα απέτυχαν παταγωδώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι… ασυνήθιστοι πράκτορες ήταν υπεράνω πάσης υποψίας.

 

Επιχείρηση «Ακουστική Γάτα»

Η Επιχείρηση «Acoustic Kitty» ήταν ένα μυστικό σχέδιο για να μετατραπούν οι γάτες σε ανιχνευτές κατασκόπους. Ωστόσο, η CIA χρησιμοποίησε μόνο μια «ακουστική γάτα». Το σχέδιο ματαιώθηκε μετά από μια δοκιμή με μια γάτα που πήγε τελείως στραβά.

Το «Acoustic Kitty» ήταν ένα είδος υβριδίου αιλουροειδούς και ανδροειδούς – μια cyborg γάτα. Ένας χειρουργός εμφύτευσε ένα μικρόφωνο στο αυτί της γάτας και έναν ραδιοπομπό στη βάση του κρανίου της. Η γάτα «Φρανκενστάιν» είχε κρυμμένη στη γούνα της μια κεραία.

Οι πράκτορες της CIA ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τη γάτα να κάθεται κοντά σε ξένους αξιωματούχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μετέδιδε κρυφά τις ιδιωτικές τους συνομιλίες πίσω σε αυτούς. Για την πρώτη επίσημη δοκιμή της, οι υπάλληλοι της CIA οδήγησαν την γάτα στο πάρκο και της ανέθεσαν να καταγράψει τη συνομιλία δύο ανδρών που κάθονταν σε ένα παγκάκι.

Αντ’ αυτού, η γάτα περιπλανήθηκε στο δρόμο, όπου αμέσως την πάτησε ένα ταξί. Το πρόβλημα ήταν ότι οι γάτες δεν είναι ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμες. Σε ένα αυστηρά απόρρητο έγγραφο της CIA καταγράφεται το συμπέρασμα: «Η τελική μας εξέταση μας έπεισε ότι το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί πρακτικά στις πολύ εξειδικευμένες ανάγκες μας».

Περιστέρια για όλες τις δουλειές

Τα περιστέρια αποτελούν κοινή ενόχληση στα αστικά περιβάλλοντα. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο, οι μονάδες της πρώτης γραμμής χρησιμοποίησαν τα πουλιά ως μέσο μεταφοράς μηνυμάτων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 32 αγωνιστικά περιστέρια έλαβαν μετάλλια Dickin για τις υπηρεσίες τους ως αναγνωριστικά μέσα για τον αμερικανικό στρατό. Kατασκοπευτικά αεροπλάνα όπως τα U-2 και A-12 παρείχαν αεροφωτογραφίες πετώντας χιλιάδες πόδια πάνω από τους στόχους τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Βέβαια, οι πιο λεπτομερείς αναλύσεις των αμυντικών εγκαταστάσεων των αντιπάλων, απαιτούσαν τη χρήση εναέριων πλατφορμών παρατήρησης που βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στο έδαφος. Περιστέρια φορούσαν μικροσκοπικές κάμερες στο στήθος τους. Εκπαιδεύονταν να πετούν πάνω από σημαντικές τοποθεσίες στη Σοβιετική Ένωση και να τραβάνε φωτογραφίες.

Νεκροί αρουραίοι με ταμπάσκο

Υπήρχαν πολλά που ήθελαν να μοιραστούν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής στους δρόμους της σοβιετικής Μόσχας. Ένα από τα πιο σημαντικά και επικίνδυνα πεδία μάχης του Ψυχρού Πολέμου είχε γεμίσει νεκρούς αρουραίος. Οι αρουραίοι ήταν φορτωμένοι με δεσμίδες μετρητών, κρυπτογραφημένα μηνύματα ή μικροφίλμ.

Αυτό προσέφερε ένα επίπεδο ασφάλειας που οι κούφιες πέτρες δεν μπορούσαν να προσφέρουν. Οι άνθρωποι πολλές φορές βαριούνται, είναι περίεργοι και σηκώνουν ή πετάνε πέτρες. Αλλά ποιος παίζει με νεκρούς αρουραίους;

Το Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας της CIA είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει αρουραίους. Ήθελαν να βεβαιωθούν ότι είναι κάτι τόσο συνηθισμένο που θα αναμειχθεί με το περιβάλλον του ή τόσο αηδιαστικό που κανείς δεν θα σκεφτόταν να το μετακινήσει.

Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει οι σχεδιαστές της CIA ήταν οι γάτες, οι οποίες είχαν τη συνήθεια να κλέβουν τα νεκρά τρωκτικά. Αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το αλάνθαστο σχέδιό τους, οι πράκτορες της CIA δοκίμασαν να περιλούσουν τους νεκρούς αρουραίους με καυτερή σάλτσα Ταμπάσκο, προτού καταλήξουν σε λάδι αψιθιάς για να αποτρέψουν τα πεινασμένα αιλουροειδή.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue