Ικαρία, 5 Απριλίου 2014
Ανακοίνωση για την 6η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Πολλά μπορεί να πει κανείς για την 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ικαρίας στις 28 Μάρτη 2014. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιορίζονται ωστόσο να παρατηρήσουν τα παρακάτω:
Για ακόμα μια φορά η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, και διαλυτική, αφού με ευθύνη της πλειοψηφίας επαναλήφθηκαν για μια ακόμα φορά τα εξής:
-
Απουσία εισηγήσεων, (ή στην καλύτερη περίπτωση παρουσίαση άσχετων εισηγήσεων), ευθύνη την οποία οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποδίδουν πολύ βολικά στους υπαλλήλους του δήμου. Με αποτέλεσμα σε αρκετά θέματα οι εισηγήσεις που δόθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους να μην έχουν καμία σχέση με αυτά που εισηγήθηκε τελικά η πλειοψηφία.
-
Άγνοια;; για προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πχ δημοτικός σύμβουλος ήταν σίγουρος ότι είχε πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για την ΣΕΚ Ικαρίας. Αναρωτιόμαστε όμως μήπως η πλειοψηφία επικαλείται ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και όποιος τσιμπήσει;; για να προχωράει με «συνοπτικές» διαδικασίες την υλοποίηση αντιδραστικών νομοσχεδίων;;
-
Άγνοια;; σημαντικών οικονομικών στοιχείων και μεγεθών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δήμου.
-
Επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συλλογικότητες που υποβάλλουν τα αιτήματα τους, στείρα άρνηση να συζητηθούν νωρίτερα τα αιτήματα τους, υποχρεώνοντας τους να περιμένουν ώρες ολόκληρες.
-
Τέλος για μια ακόμα φορά δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης .
Από όλη τη συζήτηση βγαίνουν όμως και ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
-
Για ότι δεν έχει κάνει η δημοτική αρχή αυτά τα τέσσερα χρόνια, φταίνε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι κομμουνιστές. Για παράδειγμα συνεχίζουν την ανάθεση εργολαβιών για να μπορούν να πληρώνουν εργαζόμενους που απασχολούν στην καθαριότητα της Δ.Ε Ραχών, όταν αυτή η ίδια πλειοψηφία πριν από τέσσερα χρόνια ξεσπάθωνε και κατακεραύνωνε αυτό το « απαράδεκτο καθεστώς» !! Η απάντηση στις ενστάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν μια αναφορά στο τι γινόταν πριν από χρόνια κυρίως σε μια δημοτική ενότητα!! Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Να τονίσουμε όμως ότι μπορούσαν να έχουν προκηρυχτεί θέσεις μόνιμου προσωπικού, ειδικά στους τομείς της καθαριότητας, της ύδρευσης, αφού δόθηκε αυτή η δυνατότητα στον δήμο Ικαριας πέρσι, λόγο της εξαίρεσης που έτυχαν οι νησιωτικοί δήμοι της χώρας.
-
Η δημοτική πλειοψηφία προχωράει με βιάση στην υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών και αντιδραστικών νομοσχεδίων. Για παράδειγμα η ίδρυση στην Ικαρία, δηλαδή Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπου πρόκειται για την εφαρμογή διατάξεων του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενός νομοσχεδίου που βρήκε την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος, των γονιών, των μαθητών.
Η ίδρυση ΣΕΚ στην πράξη οδηγεί εκτός σχολικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά που θα εγγραφούν σε αυτό, τα παιδιά μας, θα κάνουν μόνο 4 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και αυτό μόνο στο πρώτο έτος, ενώ στο δεύτερο θα οδηγούνται στην μαθητεία δηλαδή δουλειά με μεροκάματο μόλις 9 ευρώ, χωρίς ένσημο και περίθαλψη, δηλαδή τσάμπα δουλειά. Και όμως η εκμετάλλευση των μικρών παιδιών παρουσιάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ευκαιρία και μάλιστα με το ιδεολόγημα ότι υπάρχουν παιδιά που δεν «παίρνουν τα γράμματα»!!! Και το πιο θλιβερό είναι ότι αυτές οι εισηγήσεις έγιναν από εκπαιδευτικούς!! Η Λαϊκή συσπείρωση συνεπής στις αρχές της στηρίζοντας πάντα τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, του εκπαιδευτικού κινήματος, τους λαϊκούς αγώνες, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση του ΣΕΚ στην Ικαρία.
Συνολικά όμως καλούμε τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και από αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη στάση και τις επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας και των δυνάμεων που τη στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, και πάνω απ’ όλα του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να μην διαχωρίζει την θέση του στα όσα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο με την στήριξη και των δημοτικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές του Μαΐου.
Ικαρία 14-3-2014
Προς την διοίκηση του δήμου Ικαρίας
Ερώτηση για την Ύδρευση της Τοπικής Κοινότητας Καραβοσταμου
Κύριε δήμαρχε
Το παραλιακό δίκτυο ύδρευσης του Καραβοσταμου, παρουσίαζε και συνεχίζει να παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Ο πρώην Δήμος Ευδήλου χρηματοδότησε και δημοπράτησε έργο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με 100.000 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2010 με κάποιες ελλείψεις ( όπως τοποθέτηση βανών στης διακλαδώσεις των δικτύων στις γειτονιές, δοκιμή αντοχής δικτύου) που εκκρεμούσαν για δοθεί το δίκτυο σε χρήση .
Επειδή το δίκτυο εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα (όπως διαρροές, συχνά σπασίματα σωληνώσεων , παρουσία σκουριάς στο νερό), πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς εργασίες και να παραδοθεί το έργο στους κάτοικους της παραλίας του Καραβοσταμου .
Πιστεύοντας ότι δεν δικαιολογείται η αδιαφορία τριών ετών από πλευράς διοίκησης του δήμου Ικαρίας και του ανάδοχου του έργου, ερωτάσθε κύριε δήμαρχε:
- Τι μετρά προτίθεστε να πάρετε έτσι ώστε να μπορέσει το δίκτυο να δοθεί για χρήση στους κάτοικους του οικισμού;
- Πιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών των μέτρων ;
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Στέλιος Σταμούλος
Προς την διοίκηση του δήμου Ικαρίας
Ερώτηση για την νομιμοποίηση των υποδομών του αλιευτικού καταφυγίου Καραβοσταμου
Κύριε δήμαρχε
Μετά την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Καραβοσταμου, έπρεπε η πρώην Νομαρχία Σάμου (Φορέας υλοποίησης του έργου) να υποβάλει φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην κτηματική υπηρεσία για την νομιμοποίηση των κατασκευών .
Αυτό το αίτημα αν και υποβλήθηκε στην κτηματική το 2007, η νομιμοποίηση των υποδομών εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα ,
Γνωρίζοντας ότι η νομιμοποίηση των κατασκευών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφύγιου Καραβόσταμο, ερωτάσθε κύριε δήμαρχε:
- Σε πιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση των κατασκευών ;
- Πιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών ;
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Στέλιος Σταμούλος
Προς την διοίκηση του δήμου Ικαρίας
Ερώτηση για την νομιμοποίηση των υποδομών του αλιευτικού καταφυγίου Αυλακιού
Κύριε δήμαρχε
Μετά την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Αυλακιού, έχει υποβληθεί στην κτηματική υπηρεσία πλήρης φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όλες της σχετικές άδειες που αφορούν την νομιμοποίηση των υφιστάμενων άλλα και των προτεινόμενων κατασκευών .
Αν και το αίτημα υποβλήθηκε στην κτηματική το 2008, η νομιμοποίηση των υποδομών αν και έχουν περάσει 5 χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Γνωρίζοντας ότι η νομιμοποίηση των κατασκευών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφύγιου Αυλακιου, ερωτάσθε κύριε δήμαρχε:
- Σε πιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση των κατασκευών ;
- Πιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών ;
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Στέλιος Σταμούλος
Προς την διοίκηση του δήμου Ικαρίας
Ερώτηση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής «Ποδηλια» της Τ.Κ Καρκιναγρίου
Κύριε δήμαρχε
Όπως πληροφορηθήκαμε πριν λίγες ημέρες, έχει υποβληθεί στις αρχές Φεβρουαρίου από κάτοικους της Τ.Κ Καρκιναγρίου, υπόμνημα στην διοίκηση του δήμου. Σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου που συνδέει την τοποθεσία «Ποδηλια» με το οδικό δίκτυο του Οικισμού του Καρκιναγρίου .
Πιστεύοντας ότι είναι αναγκαία μια καταρχήν απάντηση από πλευράς διοίκησης του δήμου Ικαρίας , ερωτάσθε κύριε δήμαρχε:
- Τι μετρά προτίθεστε να πάρετε έτσι ώστε να βελτιωθεί η βατότητα του δρόμου;
- Πιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών των μέτρων ;
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Φανούρης Καρούτσος
Ικαρία, 28 Μαρτίου 2014
Τοποθέτηση στο αίτημα Ίδρυσης ΣΕΚ στην Ικαρία
Τον Σεπτέμβρη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, διώχνει τη γενική Παιδεία, κάνει το λύκειο πιο ελιτίστικο, σπρώχνει τη μεγάλη μάζα των παιδιών λαϊκών οικογενειών στην κατάρτιση, προωθεί πιο αποφασιστικά τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία, Ένα νομοσχέδιο που βρήκε την καθολική αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος, των γονιών, των μαθητών. Ένα νομοσχέδιο που πυροδότησε κινητοποιήσεις και απεργιακούς αγώνες. Ένα νομοσχέδιο που για το οποίο το κίνημα υποσχέθηκε ότι πρέπει να μείνει και θα μείνει στα χαρτιά.
Αυτό το νομοσχέδιο:
-
Στερεί από τα παιδιά την αναγκαία στις ημέρες μας γενική μόρφωση ως εφόδιο για τη ζωή τους.
-
Μετατρέπει το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο. Για να περάσει ένας μαθητής από τη μία τάξη στην άλλη και στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να δώσει 4 (!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό, ταΐζουν στην κυριολεξία τα φροντιστήρια και αναγκάζουν τους γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφώσουν τα παιδιά τους … αν μπορούν!!.
-
Οι απανωτές εξετάσεις και το δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων θα σπρώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έξω από το Λύκειο και από πολύ μικρή ηλικία στην ψευτοκατάρτιση. Αυτό, άλλωστε, επιδιώκουν χρόνια, και αυτό γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
-
Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το 4ο έτος στα ΕΠΑΛ, τη λεγόμενη μαθητεία, όπου οι μαθητές θα δουλεύουν με μεροκάματο μόλις …9 ευρώ (μεικτά), χωρίς ένσημο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν πρόκειται για πρακτική άσκηση, ώστε να μάθει κάποιος τη δουλειά, όπως λένε, αλλά για προσφορά τσάμπα εργασίας προς τους επιχειρηματίες και προετοιμασία για δουλειά στη συνέχεια με αυτούς τους όρους. Θέλουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους του 21ουαιώνα.
-
Ένας μαθητής, για να περάσει την τάξη, θα πρέπει να πιάσει τη βάση του 10 και στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Όμως, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα υποχρεώνει τα παιδιά να ακολουθήσουν ή θεωρητική ή πρακτική κατεύθυνση κι ως εκ τούτου αυτό ευθύνεται για το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά της Γ' Λυκείου έχουν κάτω από τη βάση ή στα Μαθηματικά ή στη Γλώσσα.
Η ρύθμιση αυτή θα διώξει πολλά παιδιά και από το ΓΕΛ και κυρίως από τα ΕΠΑΛ. Θα τα στείλει στη σχολική διαρροή, στην παιδική εργασία, στην ψευτοκατάρτιση, στον καιάδα της ανεργίας.
-
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφιερώνεται μεγάλο μέρος στις ρυθμίσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση κει την κατάρτιση:
-
Επεκτείνεται η λεγόμενη ««μάθηση στο χώρο εργασίας» και διευρύνεται ο ρόλος των επιχειρήσεων στην επαγγελματική κατάρτιση.
-
Σε αυτά τα πλαίσια ιδρύονται οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που παίρνουν τη θέση των ΕΠΑΣ, και διευρύνουν τη «μαθητεία» σε όλους τους σπουδαστές, ενώ μέχρι πρότινος αντίστοιχο «μοντέλο» εφάρμοζαν μόνο οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.
-
Η εκπαίδευση αυτή υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και αυτό καταγράφει ίσως με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το βέβαιο εργασιακό μέλλον αυτής της κατηγορίας μαθητών που είναι κατάρτιση-εργασία-ανεργία-νέα κατάρτιση κ. ο. κ
-
Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα σπουδών τους, οι νέοι και οι νέες που θα γράφονται σε αυτές μετά το Γυμνάσιο, τα παιδιά μας δηλαδή, θα οδηγούνται στην πράξη εκτός σχολικής εκπαίδευσης. Στην Α' και Β' Τάξη από τις 30 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος, μόνο οι 4 ώρες θα αφορούν μαθήματα Γενικής Παιδείας (Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά), ενώ οι υπόλοιπες 26 ώρες θα αποτελούν μαθήματα ειδικότητας.
-
Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα στην «Τάξη Μαθητείας» που ακολουθεί. Κατά τη διάρκειά της, τη θέση των σχολικών θρανίων θα παίρνει η δουλειά των μαθητών ως μαθητευόμενων στο χώρο εργασίας για 28 ώρες την εβδομάδα, ενώ το μάθημα θα περιορίζεται σε 7 συνολικά ώρες την εβδομάδα.
-
Μόνο από τις παρεχόμενες ειδικότητες των ΣΕΚ καταλαβαίνει κανείς: «Τεχνίτης πτηνοτροφίας», «τεχνίτης μελισσοκομίας», «τεχνίτης τοποθέτησης υαλοπινάκων», «τεχνίτης εστιατορίου-επισιτισμού», «τεχνίτης αισθητικής ποδολογίας-καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής». Δεκαπεντάχρονα αποβάλλονται στην ουσία από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με την ορολογία του νομοσχεδίου και μαθαίνουν ένα μέρος μιας τέχνης!!
-
Έτσι η μαθητεία, η οποία μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν μόνο στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ, γενικεύεται πλέον στο σύνολο των σχολών κατάρτισης, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των νέων που γίνονται πάμφθηνη εργατική δύναμη για τις επιχειρήσεις.
-
Κρίνοντας από όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονται, φαίνεται πως οι γνωστοί και σήμερα όροι, δηλαδή οι επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, τα μεροκάματα – φιλοδωρήματα για τους σπουδαστές και η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Ως προς τις αμοιβές, οι πρώτες αναφορές από τον αρμόδιο υφυπουργό τις έχουν χαρακτηρίσει «συμβολικές» και τις έχουν προσδιορίσει στο… ύψος των 9 ευρώ!
Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει πως η εργασία των σπουδαστών των ΣΕΚ όσο και των ΙΕΚ θα είναι ανασφάλιστη. Το Σχέδιο Νόμου αναφέρει πως το Δημόσιο θα καλύπτει τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μόνο στην περίπτωση ατυχήματος κατά την πρακτική άσκηση και μόνο στο βαθμό που δεν καλύπτονται από άλλη άμεση ή έμμεση ασφάλιση των μαθητών. της μαθητείας. Παράλληλα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ιδιωτικές ΕΠΑΣ, πλέον δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ΣΕΚ από ιδιώτες.
-
Ακόμα, το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της σύνδεσης των σχολών με την «αγορά». Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει για το διευθυντή των σχολών, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει «τις αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες εργασίας της περιοχής του…
-
Όσον αφορά την ποιότητα των σπουδών, είναι ενδεικτικό ότι πλέον η υποστελέχωση των επαγγελματικών σχολών θα φέρει και τη βούλα του νόμου, αφού αυτός προβλέπει, δίπλα στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, τη λειτουργία τους με ωρομίσθιους και εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.
-
Μεγάλα κονδύλια προβλέπεται να εκχωρηθούν από το ΕΣΠΑ στους ιδιώτες σχολάρχες αλλά και τους εργοδότες για την υλοποίηση της μαθητείας. (μήπως εδώ κλείνει το μάτι και ο δήμος Ικαρίας;;)
Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, γενικεύεται η μαθητεία και με τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις αποβλέπουν σε πολλαπλά οφέλη. Τους δίνεται η δυνατότητα να εξασφαλίζουν την πάμφθηνη εργασία των μαθητευόμενων, αλλά και να προσαρμόζουν τις ειδικότητες στις απαιτήσεις της κερδοφορίας τους, να εκπαιδεύουν το αυριανό εργατικό δυναμικό, ώστε να ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτές.
Την ίδια στιγμή, προσπαθούν να εμφανίσουν τη μαθητεία και τις σχολές που λειτουργούν με βάση αυτή σαν μια «λύση» που τους συμφέρει «όλους». Όσο για τη νεολαία, το δικό της «όφελος» μοιάζει περισσότερο με εκβιασμό. Η μαθητεία παρουσιάζεται σαν «αντίδοτο» στα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας και οι νέοι καλούνται να «επιλέξουν» ανάμεσα στις ουρές του ΟΑΕΔ και στο μεροκάματο του μαθητευόμενου.
Όσο και αν παρουσιάζεται σαν κάτι νέο, στην πραγματικότητα η «συνταγή» της μαθητείας δε φέρνει τίποτα καινούργιο. Διάφορες εκδοχές της εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο σε χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα, μέσα από τις σχολές που λειτουργεί από τη δεκαετία του '50 ο ΟΑΕΔ. Περιττό να σημειώσουμε πως στα χρόνια αυτά η ανεργία δεν εξαφανίστηκε, αλλά ήταν πάντα παρούσα με τις όποιες διακυμάνσεις των ποσοστών της.
Η κυβέρνηση λέει ότι: «Με το νομοσχέδιο αυτό έρχονται οι μαθητές σε επαφή με την αγορά εργασίας, θα βρίσκουν εύκολα δουλειά». Λέει ψέματα! Μετά την ΣΕΚ τα παιδιά δεν θα έχουν πτυχίο και επάγγελμα. Θα πρέπει πρώτα να πάνε τσάμπα εργάτες, 12 μήνες στη μαθητεία, στις επιχειρήσεις με μεροκάματα το πολύ 9 ευρώ την ημέρα, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση… κι αν βρουν θέση. Και στη συνέχεια πάλι εξετάσεις και εξέταστρα για να πάρουν ειδικότητα!
Ουσιαστικά η δημιουργία των ΣΕΚ αποτελεί μία ακραία και στενή μορφή κατάρτισης, χωρίς κανένα θεωρητικό υπόβαθρο. Γυρίζει το εκπαιδευτικό «ρολόι» πίσω τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Η επιλογή αυτή είναι βαθιά αντιεκπαιδευτική, γιατί σπρώχνει τα παιδιά να επιλέξουν συγκεκριμένη ειδικότητα από πολύ μικρή ηλικία (απόφοιτοι Γ΄ Γυμνασίου), κάτι που προφανώς δεν είναι ώριμα να πράξουν. Με την επιλογή αυτή στενεύει ο επαγγελματικός τους ορίζοντας, αλλά στερούνται επίσης βασικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές γνώσεις (γενικής παιδείας αλλά και του ευρύτερου τομέα στον οποίο ανήκει κάθε ειδικότητα). Ωθεί τα παιδιά στην πρόωρη, στενή και φτηνή κατάρτιση και ουσιαστικά εκτός τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και στενεύει επίσης κατά πολύ τους ορίζοντες της μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης τους. Η λογική των ΣΕΚ είναι στημένη πάνω στο καθαρά αντιεκπαιδευτικό δόγμα «αν το παιδί δεν παίρνει τα γράμματα, ας πάει να μάθει καμιά τέχνη» και που ντύνεται με έναν εκσυγχρονισμένο μανδύα «εσύ μάθε μια τέχνη και άσε τα γράμματα».
Κατά τη γνώμη μας, η Τοπική Διοίκηση δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο και ευθύνη στην ίδρυση αυτών των σχολείων, στον καθορισμό ειδικοτήτων, κλπ. Πρόκειται για εξέλιξη που ωθεί παραπέρα την ψευτοκατάρτιση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, για τα παιδιά μας, στην πιο αποφασιστική παρέμβαση των ιδιωτών στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επιχείρηση πιο στενής σύνδεσης του σχολείου με την «τοπική κοινωνία», δηλαδή με τους επιχειρηματίες και τους «κοινωνικούς εταίρους», μέσω της πιο αποφασιστικής παρέμβασης των Δήμων και γενικότερα της Τοπικής Διοίκησης.
Πραγματική διέξοδος και ώθηση στο δικαίωμα των παιδιών, ανεξάρτητα από την τσέπη του γονιού για να μορφώνονται πραγματικά, να έχουν μία συνολική θεώρηση της πραγματικότητας, είναι το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει ισότιμα, με πλήρεις αναβαθμισμένες υποδομές και περιεχόμενο μέχρι τα 18 χρόνια, που θα διαπλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα προετοιμάζει τα παιδιά για τα γρήγορα άλματα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η αναγκαία επαγγελματική εκπαίδευση να έρχεται σαν μια ώριμη επιλογή μετά την ολοκλήρωση του 12χρονου, σε δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας να καταγγείλει τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης και όχι να σπεύδει να την υλοποιήσει.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ίδρυση ΣΕΚ στην Ικαρία δεν απαντάει σε καμία σημερινή σύγχρονη ανάγκη των μαθητών, των νέων του νησιού.
Στο ερώτημα για την επαγγελματική εκπαίδευση παιδιών, απαντάμε, ότι όλα τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώνουν τη γενική εκπαίδευση, δεν υπάρχουν παιδιά που δεν παίρνουν τα γράμματα.
Στο ερώτημα για τους εργαζόμενους νέους που δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, που θέλουν να «μάθουν μια τέχνη» απαντάμε: να διεκδικήσουμε τώρα την ίδρυση εσπερινών σχολείων. Κανένα παιδί έξω από την εκπαίδευση.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
-
Το πτυχίο/απολυτήριο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Καμία πιστοποίηση, κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση, ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών. Να καταργηθεί κάθε διαχωρισμός και πρόωρος προσανατολισμός.
-
Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις. Να καταργηθούν οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου από τράπεζα θεμάτων.
-
Να ακυρωθούν οι απολύσεις- διαθεσιμότητες.
-
Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση.
-
Το σύνολο της εκπαίδευσης και μαζί και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, σχεδιάζεται ενιαία και μόνον ως ευθύνη του κράτους.
-
Είναι σήμερα ώριμη η ανάγκη, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η οργάνωσή της μετά το υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο μέσα από δημόσιες επαγγελματικές σχολές. Σε έναν τέτοιο δρόμο σχεδιασμού της εκπαίδευσης, κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας μαθητής δεν καταγράφεται ως ανήμπορος μπροστά στη γνώση.
Ικαρία 28-3-2014
Προς την διοίκηση του δήμου Ικαρίας
Ερώτηση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής «Ποδηλια» της Τ.Κ Καρκιναγρίου
Κύριε δήμαρχε
Όπως πληροφορηθήκαμε πριν λίγες ημέρες, έχει υποβληθεί στις αρχές Φεβρουαρίου από κάτοικους της Τ.Κ Καρκιναγρίου, υπόμνημα στην διοίκηση του δήμου. Σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου που συνδέει την τοποθεσία «Ποδηλια» με το οδικό δίκτυο του Οικισμού του Καρκιναγρίου .
Πιστεύοντας ότι είναι αναγκαία μια καταρχήν απάντηση από πλευράς διοίκησης του δήμου Ικαρίας , ερωτάσθε κύριε δήμαρχε:
- Τι μετρά προτίθεστε να πάρετε έτσι ώστε να βελτιωθεί η βατότητα του δρόμου;
- Πιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών των μέτρων ;
-
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Φανούρης Καρούτσος