Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Τοποθετήσεις-Εισηγήσεις της ΑΣΠΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Απριλίου 2015

Τοποθετήσεις-Εισηγήσεις της ΑΣΠΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Απριλίου 2015

by ikariaki.gr
4 views

Εισήγηση ΑΣΠΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη προστασία του ΧάλαρηΕΙΣΗΓΗΣΗ προς το ΔΣ της 30/4/2015

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

 

Κύριε Διοικητά.

   Ως Δήμος Ικαρίας καταθέτουμε το δίκαιο αίτημα να δημιουργηθεί γραφείο του ΟΑΕΕ στο νησί μας για τους παρακάτω λόγους :

banner

–         Ο αριθμός των δημοτών μας, οι οποίοι  ασφαλίζονται στο φορέα σας, αυξάνεται συνεχώς.

–         Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν μέχρι τη Σάμο, για  κάθε είδους εξυπηρέτηση που χρειάζονται από την υπηρεσία σας ( εγγραφές, μεταβολές, απαλλαγές κ. ά.)

–         Τα ταξίδια αυτά σημαίνουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που στις μέρες μας είναι κυριολεκτικά δυσβάσταχτη.

–         Η απώλεια χρόνου και η ταλαιπωρία είναι επίσης σοβαρά προβλήματα, αν λάβετε υπόψη τα αραιά δρομολόγια  πλοίων που εξυπηρετούν τη συγκοινωνία των δύο νησιών κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά τη χειμερινή περίοδο.   

  Παρακαλούμε και ευελπιστούμε για το ενδιαφέρον σας στην επίλυση αυτού του σοβαρού, για τους δημότες μας, προβλήματος και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας.

 

                                                                                                                         Ικαρία,  29/4/2015

 


 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ της 30/4/2015

ΑΙΤΗΜΑ  – YΠOMNHMA

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΦ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΕ ΔΟΥ

 

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που έκλεισε η ΔΟΥ της επαρχίας Ικαρίας και  οι φορολογούμενοι του ακριτικού νησιού «εξυπηρετούνται» από το ΓΕΦ.

Στο ΓΕΦ υπηρετούν 2 εφοριακοί υπάλληλοι, και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους 4.500 φορολογούμενους της Επαρχίας Ικαρίας και Φούρνων, μέσα σε ένα ασαφές πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς ουσιαστικά «μέσα».

Η εξυπηρέτηση αυτή συνίσταται στην πληρωμή ενός μικρού αριθμού φορολογικών υποχρεώσεων, στην έκδοση κλειδαρίθμων καθώς και σε κάποιες εργασίες Μητρώου. Από τις εργασίες που διεκπεραιώνονται γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι 2.400 επιτηδευματίες των νησιών της Επαρχίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων τους από το ΓΕΦ, γεγονός που υποχρεώνει τους ενδιαφερόμενους να υπόκεινται στη δοκιμασία ενός πολυδάπανου και κουραστικού ταξιδιού προς τη Σάμο, του οποίου δεν μπορεί ο ταλαιπωρούμενος φορολογούμενος να γνωρίζει καν τη διάρκειά του, μια και αυτή εξαρτάται από την έκβαση των υποθέσεών του τη συγκοινωνία και τις καιρικές συνθήκες. Οι υπηρεσίες στις οποίες μέχρι χθες είχαν πρόσβαση δωρεάν οι φορολογούμενοι τώρα πια κοστίζουν πολύ ακριβά.

Η αποτίμηση λοιπόν από την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΦ είναι απίστευτη ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων, μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, απώλεια πολύτιμου δημιουργικού χρόνου και, λόγω των παραπάνω, συνεχής αναβολή των εργασιών  που πρέπει να κάνουν στα πλαίσια της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης. Όλα τα προηγούμενα συμβάλλουν στον οικονομικό μαρασμό μίας ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενης τοπικής οικονομίας και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους απλούς φορολογούμενους, αλλά κυρίως τους επιτηδευματίες του νησιού.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε προετοιμασία και σαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων για την λειτουργία των ΓΕΦ, ενώ παραγνωρίστηκε τελείως η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και δεν ελήφθη καθόλου υπόψη ο παράγοντας νησιώτης-άνθρωπος./

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να αναβαθμιστεί το ΓΕΦ σε ΔΟΥ, με γνώμονα την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των νησιωτών φορολογούμενων και κατά συνέπεια την απρόσκοπτη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης στη νησιωτική Ελλάδα.

Εξάλλου η σημερινή κυβέρνηση, από τη θέση της αντιπολίτευσης και δια στόματος του νυν υπουργού κ. Σταθάκη, αναγνώριζε ότι αυτές έκλεισαν στα πλαίσια της προσαρμογής της χώρας στις μνημονιακές δεσμεύσεις, και είχε υποσχεθεί κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ικαρία, ότι θα επαναλειτουργήσει η ΔΟΥ, όταν θα έρθουν στην εξουσία της χώρας.

Ζητάμε τα ελάχιστα, για να μην είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στον  καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουμε ως νησιώτες, σε μία περίοδο μάλιστα, που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, μην μας φέρνετε σε δυσχερέστερη θέση.

Ικαρία, 29/4/2015

 Αυτόνομη Συσπείρωση

Πολιτών Ικαρίας

 


 


 

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ  ΣΤΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ    Δ. Σ.  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΙΚΑΡΙΑΣ της 30/4/2015

 

 ΔΙΑΒΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ ΑΕ

Το παρόν διάβημα έχει σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον  Αγ. Κήρυκο Ικαρίας, και τις επιπτώσεις της στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Κηρύκου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όταν χωροθετήθηκε και εγκαταστάθηκε, ήταν σχετικά απομακρυσμένο από τα τελευταία σπίτια των γύρω οικισμών. Στην πορεία όμως αφενός η οικιστική επέκταση του Αγ. Κηρύκου, του Χριστού, των Γλαρέδων και του Αγ. Παντελεήμονα, αφετέρου η σταδιακή επέκταση του εργοστασίου, με την τοποθέτηση μάλιστα μηχανών ακόμη και στο ύπαιθρο, μείωσαν τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κατοικίες πολύ κοντά στο εργοστάσιο. Άλλωστε σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα Νηπιαγωγεία και το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγ. Κηρύκου , το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο.

Έτσι εδώ και 20 περίπου χρόνια, που έχει συμβεί αυτή η πολεοδομική αλλαγή, οι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν και υπομένουν το θόρυβο από τη λειτουργία των μηχανών του εργοστασίου, ειδικότερα από αυτές που είναι τοποθετημένες  σε εξωτερικούς μη στεγασμένους χώρους, που γίνεται ανυπόφορος, όταν πνέουν νότιοι και δυτικοί άνεμοι, αλλά και το καυσαέριο που εκλύεται. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε δραματικά εδώ και αρκετούς μήνες, και γιατί άλλαξε η καύσιμη ύλη των μηχανών του εργοστασίου (μαζούτ). Η οσμή του καυσαερίου είναι αποπνικτική και η ακουστική όχληση αφόρητη.  Κλείνουν   παράθυρα και πόρτες ακόμη και το καλοκαίρι, για να μετριάσουν κάπως, όχι να εμποδίσουν, την «εισβολή» τους μέσα στα σπίτια τους, που θυμίζουν μηχανοστάσιο. Σωματίδια από την καύση αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, μαζεύονται πάνω στα απλωμένα ρούχα και στις αυλές, ενώ συχνά μαύρος καπνός ή γκρίζα «νεφελώματα» πλανιούνται  και κατακάθονται σε όλη την περιοχή. Οι συνθήκες αυτές μολύνουν την ατμόσφαιρα, ρυπαίνουν το περιβάλλον της γύρω αγροτικής περιοχής, και δημιουργούν προβλήματα στη διαβίωση, μα κυρίως στην υγεία των κατοίκων της.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο και επείγον να ληφθούν από τη ΔΕΗ μέτρα προστασίας των πολιτών, με την τοποθέτηση και λειτουργία ειδικών φίλτρων καθαρισμού των καυσαερίων, με την αντικατάσταση και τη στέγαση των ηλεκτρομηχανών, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτιμάει ως προσφορότερο η Επιχείρησή σας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής και ακουστικής ρύπανσης.

Γνωρίζουμε ότι στην Πάτμο, όπου υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, δόθηκε λύση με τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και την τοποθέτηση φίλτρων.

Θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα και δίκιο να σας υποβάλλουμε αυτό το αίτημα, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Άλλωστε ως νησί ήδη βιώνουμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη μορφολογική αλλοίωση μιας μεγάλης περιοχής στη δυτική Ικαρία, προκειμένου να κατασκευαστεί το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εισακουστεί το αίτημά μας αναμένουμε τις δικές σας άμεσες και δραστικές ενέργειες.

Ικαρία , 29/4/2015


 

Εισήγηση της ΑΣΠΙ στο ΔΣ της 30/4/2015

 

Θέμα. Υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος με πνπ.

 

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους της χώρας να καταθέσουν τα λιγοστά ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί μία καθαρά πολιτική πράξη. Είναι μια ενέργεια η οποία υπαγορεύεται από την πολιτική επιλογή της «πάση θυσία» εξυπηρέτησης του επαχθούς εξωτερικού χρέους με εσωτερικό δανεισμό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα της ζωτικές ανάγκες των πολιτών της.

Είμαστε πολιτικά, κάθετα αντίθετοι σε αυτήν την ιεράρχηση, γιατί μία κυβέρνηση θα έπρεπε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι στις προτεραιότητας της,  πρώτη θέτει την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων. Δυστυχώς με αυτή την πράξη της δείχνει ότι προτιμά να είναι συνεπής προς τους δανειστές, και τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της Ευρωζώνης και όχι προς την Ελληνική κοινωνία. Προσπαθώντας λοιπόν να αντεπεξέλθει στις ανάγκες καταβολής τοκοχρεολυσίων άνω των 5 δις. Ευρώ επέλεξε να δεσμεύσει τα ρευστά διαθέσιμα των ΟΤΑ αλλά και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κατά την γνώμη μας αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο και στην τελική υποταγή στα προστάγματα των Θεσμών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την ακύρωση της π.ν.π , και αντ αυτής την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην βελτίωση της καθημερινής ζωής  των πολιτών που πιστεύουμε ότι αποτελεί και το σημερινό διακύβευμα. Επίσης προτείνουμε ο Δήμος μας να μην καταθέσει τα χρήματα του ταμείου στην Τ.Ε.

 

 

Ικαρία, 30/4/2015

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue