Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Αλ. Σταθακιού στο Περιφ. Συμβούλιο

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Αλ. Σταθακιού στο Περιφ. Συμβούλιο

by ikariaki.gr
1 views

STATHAKIOS_ALEXANDROS_SAMOS

Όπως ειπώθηκε και από την επικεφαλής της Παράταξης μας , μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχει χαθεί η έννοια της αυτοδιοίκησης. Τρέχουμε μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό να “ωριμάσουμε” ( έτσι λένε οι ειδικοί ) κονδύλια από προγράμματα , συχνά λείπει η πληροφόρηση στους από κάτω , σε αυτούς που έχουν τις ανάγκες , αλλά και αυτοί που σχεδιάζουν πρέπει να προσαρμόσουν τα οποία “οράματά” τους σε τυπικές προϋποθέσεις που συχνά αγνοούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Όλα αυτά δε σε ένα περιβάλλον άγχους να μη χαθούν τα χρήματα. Έτσι η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος που θα μπορούσε να είναι η κορυφαία διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου, διαδικασία που μπορούσε να φέρει σε επαφή τις ανάγκες με την γνώση , διαδικασία που θα μπορούσε να κάνει την κοινωνία να σκεφτεί για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που έγινε με τον αυτόματο , έρχεται τελευταίο ανάμεσα σε έξι θέματα ρουτίνας, αφού οι ειδικοί τροποποίησαν τον προηγούμενο σχεδιασμό , λαμβάνοντας υπόψη νέα κονδύλια και νέες καταστάσεις , επειδή πρέπει το επιχειρησιακό να είναι πάντα επικαιροποιημένο για να διεκδικούμε προγράμματα.

Βέβαια , ίσως από την άλλη να είναι ενδεικτικό της απογοήτευσης, η κοινωνία δεν μπορεί δεν θέλει να σκεφτεί την οποία ανάπτυξη. Της έχουν κόψει τα φτερά τα μνημόνια που όλο γίνονται και πιο “αρπακτικά” .

Πάντως δράττομαι της ευκαιρίας να δείξω με δυο στοιχεία, το πως θα μπορούσε να γίνει ο σχεδιασμός πιο αποδοτικός με την συμμετοχή των φορέων σε κάθε φάση , σε πείσμα των καιρών. Θα σας μιλήσω για τον κοινωνικό τομέα που λόγω επαγγελματικής ασχολίας τον ξέρω καλά. Με την κα Γωμου , αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχη που είναι στη Σάμο είχαμε μια γόνιμη μακρά συζήτηση εκτός μικροφώνων που νομίζω ότι κάπου θα είναι χρήσιμη, ωστόσο όμως θα αναφέρω κι εδώ τα κυρία σημεία :  Αναφέρεται η δημιουργία ενός ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών και εφήβων στη Λέσβο και μάλιστα υπάρχει και κονδύλι. Όπως μου εξηγήθηκε αυτό υπάρχει επειδή κάποιος το ονειρεύτηκε βρήκε το κτήριο και το προχωρεί . Όμως αυτή η ιδέα και αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε όλα τα νησιά για παράδειγμα στη Σάμο , έχουν εκφραστεί άδω και καιρό ανάγκες για τέτοιον ξενώνα και για παιδιά και εφήβους και για γυναίκες και για τον οποιοδήποτε σε μια δύσκολη κατάσταση χρειάζεται ένα “δωμάτιο διαφυγής” από μια δύσκολη κατάσταση. Έπειτα ακόμα και στα νησιά μας πρέπει να δούμε και τους άστεγους . Είναι άλλος ξενώνας αυτός . Όμως σιγά πλέον χρειάζεται. Βλέπω για παράδειγμα άδω ότι το πρώην κτήριο της πρόνοιας στην Σάμο , ετοιμάζεται για πολιτιστικό κέντρο . Όμως πολιτιστικό κέντρο η περιφέρεια φτιάχνει και το “Επικούρειο” . ´Έγινε διάλογος για την χρήση αυτού του κτηρίου που χρειάζεται όντως να επισκευαστεί ; Το ψάξαμε καλά ;

Συνεχίζω με κάτι που ξέρω ακόμα καλύτερα . Τα πιο πολλά Κέντρα Πρόληψης  κατέθεσαν προτάσεις για το ΕΣΠΑ που μάλιστα σε παλιότερη έκδοση του επιχειρησιακού τις είδαμε καταγραμμένες . Από όλα αυτά και χωρίς να είναι στην αρχική φάση βλέπουμε να μένει η ανάγκη για δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών του Κεθεα στην Σάμο και τη Λήμνο σε συνεργασία με τα κέντρα πρόληψης. Δεν λέω ότι δεν είναι ανάγκη η δημιουργία θεσμών δευτερογενούς πρόληψης στα νησιά μας. Όμως υπάρχουν κάποια στοιχειά που δεν λήφθηκαν υπόψη . Τα Κέντρα Πρόληψης δεν παραπέμπουν μόνο στο Κεθεα, αλλά και στον ΟΚΑΝΑ και στο 18 άνω και σε άλλες δομές καθώς η δουλεία τους δεν αφορά τα παράνομα ναρκωτικά . Επίσης η ίδια η πρωτογενής πρόληψη χρειάζεται ενίσχυση στον τόπο μας, θα σας αναφέρω ένα μόνο πράγμα Αλκοόλ . … Τέλος όλοι οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε κεντρικό επίπεδο είπαμε να συνεργαστούμε για να μην κάνουμε όλοι τα ίδια και τίποτα , σε σχέση με το ΕΣΠΑ και αλλά προγράμματα και μάλιστα αυτή η συνεργασία έχει λάβει και τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας . Αυτό πρέπει να γίνει και στην περιφέρεια μας. Να κληθεί ο  ΟΚΑΝΑ το  Κεθεα το 18 άνω , οι ανάλογες δομές της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι όλων των Κέντρων πρόληψης της περιφέρειας και να σχεδιάσουμε ένα χάρτη ιεραρχημένων ενεργειών που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ , και στους 3 πυλώνες της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων :πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη . Η κα αντιπεριφερειάρχης μπουν είπε ότι όλος ο σχεδιασμός είναι σε ένα πολύ αρχικό στάδιο . Ελπίζω οι προτάσεις μου για συντονισμό να ακουστούν και θα επανέλθω .

Τέλος βλέπω διάφορα κονδύλια διάσπαρτα για εκστρατείες ενημέρωσης , για προαγωγή της υγείας , για street work , αυτά όλα αν μαζευτούν και υπάρξει κάποιος συντονισμός όλων των φορέων θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα , αντί κάθε φορέας να στοχεύει σε αυτά για να βγάλει ένα φυλλάδιο ας πούμε , θα μπορούσαμε συντονισμένοι να κάνουμε πολλαπλάσια πράγματα.

 

Τέλος ως συμμετέχων στην Επιτροπή αγροτικής πολίτικης από την παράταξη μας, σημειώνω ότι καμία πρόταση μας δεν λήφθηκε υπόψη τελικά .

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue