Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Τοποθέτηση στην Ελληνική Βουλή για την Υγεία στην Ικαρία

Τοποθέτηση στην Ελληνική Βουλή για την Υγεία στην Ικαρία

by ikariaki.gr
9 views

Στην Αθήνα, σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.40΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα Προέδρου Αθανάσιου Κων. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημήτριου Κρεμαστινού, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας, κ. Μαυρουδή Βορίδη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τα πεπραγμένα και τις προοπτικές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής, Πειραιώς & Αιγαίου και Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας (1η , 2η και 6η Υ.ΠΕ.).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Μαυρουδής Βορίδης, καθώς και οι κ.κ.: Σταύρος Πεντέας, Διοικητής 1ης Υ.ΠΕ., Αθανάσιος Παπαρούπας, Διοικητής 2ης Υ.ΠΕ. και Νικόλαος Στακιάς, Διοικητής 6ης Υ.ΠΕ..
[divider]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Καλογερή.
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ: Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι έχουν ειπωθεί αρκετά αλλά θα ήθελα να πω, κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν τον νομό Σάμου και που μέχρι τώρα, έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις, αναφορές, διαμαρτυρίες τοπικών φορέων, συλλόγων, σωματείων και βέβαια και δικές μου στο Υπουργείο. Υπάρχει μια συνέχεια και ένα πολύ πλούσιο υλικό, σε ότι αφορά τις δικές μου παρεμβάσεις, επίκαιρες ερωτήσεις ή αναφορές στο Υπουργείο Υγείας εδώ και δύο χρόνια, γι’ αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Θα ξεκινήσω από το μεγάλο θέμα του νησιού της Σάμου, που αφορά την λειτουργία του ΕΚΑΒ. Το έχουμε πει πολλές φορές, είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί. Το νησί είναι μεγάλο, το καλοκαίρι έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες από τον τουρισμό, έχουμε θρηνήσει περιστατικά. Δηλαδή, άνθρωπος που δεν μπόρεσε να μεταφερθεί και πέθανε στο χωριό του, πριν από ένα εξάμηνο. Πριν από μια βδομάδα, σε τροχαίο ατύχημα, μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με αγροτικό αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Δηλαδή, γεγονότα που συμβαίνουν το ένα πίσω από το άλλο. Υπήρχαν πάντα για να λειτουργούν δύο ασθενοφόρα, ένα στην Ανατολική πλευρά του νησιού και ένα στην Δυτική.
Πρέπει να υπάρξουν ξανά πλήρως στελεχωμένα τουλάχιστον αυτά. Θέλουν πέντε δέκα ανθρώπους, να προσληφθούν στο ΕΚΑΒ, για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά νομίζουμε ότι είναι απόλυτη και απαραίτητη ανάγκη. Είναι μια έλλειψη που την αισθάνεται ο Σαμιώτης και ο νησιώτης καθημερινά και που αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας εξαιτίας αυτού. Έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Να μην συζητήσουμε για τα κενά στα αγροτικά ιατρεία που είναι πάρα πολλά και σοβαρά. Να πω μόνο, ότι υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, στην Ικαρία στο Καρκινάγρη. Ένα χωριό που επικοινωνεί με βάρκα με τον Άγιο Κήρυκο και που η οδική του πρόσβαση στο κεντρικό νοσοκομείο του νησιού, είναι μια απόσταση της τάξης των τριών ωρών. Προφανώς, οι δήμοι και οι κοινότητες, έχουν συνεισφέρει στο να υπάρχει στέγη, να υπάρχει δωρεάν τηλέφωνο, στο να υπάρχει δωρεάν νερό, στο να υπάρχουν παροχές στους αγροτικούς γιατρούς αλλά, η Θύμαινα είναι ακόμα άδεια και είναι ξεχωριστό νησί, δεν έχει αγροτικό γιατρό.
Το νησί των Φούρνων δηλαδή το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχει ένα γιατρό. Ενώ έπρεπε να έχει, τρεις στους Φούρνους και ένα στην Θύμαινα, για να μπορούμε να μιλάμε αξιοπρεπώς, για την ασφάλεια των νησιωτών με δεδομένα βέβαια, τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση και όλα αυτά.
Επίσης, ένα ζήτημα που το έχω θίξει πάρα πολλές φορές και δεν έχει βρει μέχρι τώρα λύση. Οι νεφροπαθείς της Ικαρίας, έχουν κάνει σύλλογο τελευταία. Είναι πάνω από 25 άνθρωποι. Υπήρξε από παλιά μια πρόταση, είχε τεθεί και στον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, μια προσφορά για τα μηχανήματα των νεφροπαθών, να παραχωρηθούν δωρεάν στο νοσοκομείο της Ικαρίας. Μας το είχε πει τότε ο προηγούμενος Δήμαρχος. Αυτό απαιτεί την στελέχωσή του στοιχειωδώς, για να μπορέσει να λειτουργήσει στο νησί. Είναι ντροπή στον αιώνα μας, είναι ντροπή στην εποχή μας, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μετακινούνται δύο φορές την εβδομάδα με το καράβι, με δύο και τρείς ώρες ταξίδι κάθε φορά, από την Ικαρία στη Σάμο, για να κάνουν την αιμοκάθαρση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα άλλο.
Δεν θέλω να θίξω αναλυτικά τα θέματα των αγροτικών ιατρείων, των κέντρων υγείας που έχουν σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία τους και στη στελέχωση και σε παροχή φαρμάκων. Την έλλειψη ογκολόγου σε όλο τον νομό Σάμου. Στο μεγάλο νοσοκομείο δηλαδή της πόλης της Σάμου, αναφέρθηκε και η κυρία Ρεπούση σε αυτό, στην έλλειψη ψυχιάτρου σε όλον τον νομό. Είναι πράγματα τα οποία δεν ξέρω ακούω από άλλους συναδέλφους από άλλες περιοχές και πραγματικά, παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, εγώ ζηλεύω για το επίπεδο των προβλημάτων που έχουν σε σχέση με το επίπεδο των προβλημάτων που βρίσκουμε. Όταν ένας ολόκληρος νομός, δεν έχει έναν δημόσιο ψυχίατρο, δεν υπάρχει ένας ογκολόγος, είναι δύσκολο.
Θα σας πω ένα τελευταίο. Θα πρέπει να φροντίσετε και να μεριμνήσετε στο Υπουργείο, να διατηρηθούν οι περιφερειακές σχολές νοσηλευτών και έχω κάνει ήδη ερώτηση γι’ αυτό, παλιότερα. Δεν πρέπει να κλείσουν, αιμοδοτούν την λειτουργία των νοσοκομείων, βοηθάνε τις τοπικές κοινωνίες, βοηθάνε τα παιδιά να μείνουν εκεί και να δουλέψουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.
………………………………………………………..
Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
Τέλος και περί ώρα 13.10΄ λύθηκε η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue