Ο Γ.Σπιλάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Στον …..ρυθμό των συζητήσεων το Περιφερειακό Συμβούλιο με σημαντικά θέματα επικαιρότητας που απασχολούν τις κοινωνίες του Β.Αιγαίου, αλλά για τα οποία καμιά ουσιαστική απόφαση δεν λαμβάνεται ή δεν μπορεί να ληφθεί, αφού η Περιφέρεια δεν έχει σχετική αρμοδιότητα.
Το θέμα της κατάργησης η μη του ΦΠΑ συζητήθηκε και πάλι στο επίπεδο του ποια θα είναι η ….καλύτερη κινητοποίηση για την αποφυγή μιας αρνητικής εξέλιξης: οι συναντήσεις με τους «θεσμικούς», δηλαδή αυτούς που διαπραγματεύονται με τους θεσμούς, ή οι μαζικές κινητοποιήσεις. Ο καθένας με τα επιχειρήματα του. Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει ήδη τοποθετηθεί στο θέμα βάζοντας και δύο επιπλέον παραμέτρους:
-
το μειωμένο ΦΠΑ -που τελικά εν μέρει μετακυλύεται στον τελικό αγοραστή- δεν έχει δώσει αναπτυξιακά αποτελέσματα όπως φαίνεται από τις επιδόσεις τουλάχιστον στο Β.Αιγαίο και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή αναπτυξιακής στρατηγικής και ουσιαστικών μεταβολών των κλαδικών πολιτικών ώστε να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα
-
το ότι θα πρέπει να υπάρξουν έσοδα για το κράτος από το ήδη καταβαλλόμενο ΦΠΑ και όχι η παράνομη παρακράτηση του από τις επιχειρήσεις που το εισπράττουν (αποκρύπτοντας ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα εισοδήματα) ώστε να μην τίθεται καν το θέμα αύξησης ούτε του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών, ούτε των άλλων συντελεστών. Και εδώ οι τόσο οι πολιτικές δυνάμεις όσο και οι φορείς των επιχειρηματιών υποκρίνονται αφού αποφεύγουν να θίξουν το θέμα και τις εκλογικές τους πελατείες. Χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό άμεσα, ενώ η όποιες αυξήσεις στο ΦΠΑ θα εντείνουν την φοροκλοπή.
Το θέμα της αυξανόμενης ροής των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών απασχόλησε για πολύ ώρα το ΠΣ με εκτενείς τοποθετήσεις φορέων που εμπλέκονται στο θέμα, της κας Καλογήρου για να παρουσιάσει το τι ενέργειες έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και πολλών περιφερειακών συμβούλων. Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θυμίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί ήδη δημόσια για το θέμα και την ανθρωπιστική του διάσταση, επικεντρώθηκε στο ρόλο που μπορεί να έχει η Περιφέρεια στη διαχείριση της κρίσης επισημαίνοντας ιδιαίτερα:
-
ο ρόλος της αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι ουσιαστικός ιδιαίτερα στα νησιά όπου η παρουσία του κεντρικού κράτους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, θεωρώντας ότι οι κινήσεις της κας Καλογήρου βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως η διαχείριση των όποιων πόρων οφείλει να είναι διαφανής και αποτελεσματική γιατί όπως έχουμε δει και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις (πχ. κατασκευές και σίτιση μεταναστών στη Παγανή) «στην αναμπουμπούλα….. τα τρωκτικά χαίρονται»
-
ο ρόλος των ΠΣΕΑ είναι ανύπαρκτος σε ένα κατ’εξοχή θέμα έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει μέσα από την εκπόνηση ενός σχεδίου υπό τη καθοδήγηση του αρμόδιου Υπουργείου και την άμεση εμπλοκή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με συντονισμό των σωμάτων ασφαλείας, της διοίκησης αλλά και των εθελοντικών ομάδων με τρόπο αντίστοιχο των Συντονιστικών Οργάνων για τις πυρκαγιές . Αντίθετα φαίνεται η όλη «κινητικότητα» να εξαντλείται όπως και παλαιότερα στην επίσκεψη πολιτικών προσώπων και τη πλήρη απουσία της διοίκησης και των μηχανισμών της που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η αδυναμία στοιχειώδους σχεδιασμού και σε αυτό το επίπεδο είναι πάνω από προφανής
-
η δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων τόσο για τον συντονισμό των ενεργειών της διαχείρισης και διοικητικής ροής των διαδικασιών όσο και για τα θέματα επικοινωνίας. Σε ότι αφορά στο τελευταίο –όπως ειπώθηκε και στη σύσκεψη του τουρισμού της Δευτέρας από τους επικοινωνιολόγους- η «θετική ανάδειξη» του υπαρκτού θέματος αξιοποιώντας την έννοια «φιλοξενία» που έχουν δείξει τόσο οι κάτοικοι των νησιών, όσο και οι επισκέπτες κρουαζίερας συνδράμοντας υλικά στη καλύτερη διαχείριση τους.
Το τελευταίο σημαντικό θέμα για το οποίο έπρεπε να ληφθεί και απόφαση αφορούσε τη σύσταση νέας Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας. Η εισήγηση ήταν ιδιαίτερα ατελής διότι:
-
δεν υπήρχε αναφορά στις υπό εκκαθάριση αναπτυξιακές εταιρείες των πρώην νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ οι παρεμβάσεις της κας Καλογήρου σχετικά με το αν ο νόμος του Καλλικράτη επιτρέπει ή όχι τη σύσταση νέας πριν «κλείσουν» οι προηγούμενες ήταν ιδιαίτερα ατυχείς. Μάλλον η κα Καλογήρου φαίνεται να στηρίζεται στο ότι οι πρώην υφιστάμενοι της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα «κάνουν τα στραβά μάτια» ξεπερνώντας τη σαφέστατη διάταξη του νόμου που μας διάβασε χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αντιστρατεύεται ευθέως τα επιχειρήματα της. Ας προσέχουν όμως όλοι γιατί υπάρχουν και έννομο συμφέρον από όσους θίγονται άμεσα, αλλά και από τα μέλη του ΠΣ.
-
δεν υπήρξε απάντηση σχετικά με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της Χίου που τη προηγούμενη εβδομάδα μιλούσαν ξεκάθαρα για αναβίωση της ΕΝΑ Χίου
-
δεν υπήρξε ανταπόκριση να δοθεί στα μέλη του ΠΣ η μελέτη σκοπιμότητας πάνω στην οποία βασίζεται η νέα εταιρεία περιλαμβάνοντας τις προτάσεις για τη στελέχωση της, για την συνεργασία με τις άλλες δομές της Περιφέρειας και το σχέδιο δράσης της. Η δικαιολογία ότι τη μελέτη την είχε εκπονήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ήταν τουλάχιστον αστεία. Η πρόθεση να πάρουμε «γουρούνι στο σακί» ήταν προφανής.
Ο Γ. Σπιλάνης, αφού τοποθετήθηκε θετικά για το συμπληρωματικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι αναπτυξιακές εταιρείες συνεπικουρώντας τις κλασσικές δομές του δημοσίου σε καθαρά αναπτυξιακά θέματα όπως έχει γίνει σε όλες της χώρες της Δ. Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, επεσήμανε ότι:
-
ο τρόπος που λειτούργησαν στην Ελλάδα και ειδικά στη ΠΒΑ ως «μαγαζάκια πελατειακών σχέσεων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών», οδήγησαν σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτελεσματικότητα και υψηλά χρέη που θα κληθούν να πληρώσουν κάποια στιγμή οι πολίτες μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας χωρίς να έχει δοθεί καμία εξήγηση ούτε να έχουν αποδοθεί ευθύνες.
-
Ένας λόγος «κακοδιαχείρισης» των υπο εκκαθάριση εταιρειών ήταν το γεγονός ότι υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία της εκάστοτε Νομαρχίας με στόχο να υλοποιήσει το «πρόγραμμα» της χωρίς να χρειάζεται να έρχεται σε συμφωνίες και συμβιβασμούς με άλλους εταίρους. Όπως έχουμε πλέον την εμπειρία, η απόλυτη πλειοψηφία έχει λειτουργήσει στο πολιτικό μας σύστημα ως στοιχείο αδιαφάνειας και …….. Η συμμετοχή όλων των Δήμων σε μια ενιαία αναπτυξιακή εταιρεία θα αντιμετώπιζε και θέματα συντονισμού και θέματα υποστήριξης των μικρών δήμων που δεν εξυπηρετούν οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
-
Η προτεινόμενη δομή δεν εμφανίζεται να εντάσσεται σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο μαζί με τους άλλους φορείς όπως, τον διοικητικό μηχανισμό της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο, το ΚΕΚ της Περιφέρειας (ΚΕΚΑΠΕΛ) -του οποίου αγνοούμε πλήρως τη λειτουργία- στο ανύπαρκτο ως τώρα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΧΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θα επαναλάβει και πάλι ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει η κα Καλογήρου να διοικήσει τη Περιφέρεια αξιοποιώντας τη πλαστή πλειοψηφία που τις έδωσε ο εκλογικός νόμος δεν προοιωνίζει θετικά αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιών μας.
Γ.Σπιλάνης
Αναπληρωτής Καθηγητής