Home Τ. Αυτοδιοίκηση Τοποθέτηση περί διαθεσιμότητας και αργίας – κατάργησης θέσεων ΙΔΑΧ.

Τοποθέτηση περί διαθεσιμότητας και αργίας – κατάργησης θέσεων ΙΔΑΧ.

by ikariaki.gr
4 views

ΛΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣΚύριε Δήμαρχε, κυρία πρόεδρος, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ Διαβάζοντας το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2013 – 2016 (το 3ο μνημόνιο δηλαδή) και το νέο νόμο εφαρμογής του που ψήφισε σε ένα άρθρο η Βουλή την 7 Νοεμβρίου 2012 μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι θεμελιώνονται στο χώρο εργασίας γενικότερα αλλά και στους φορείς Τοπικής Διοίκησης ειδικότερα συνθήκες τρόμου, καταναγκασμού και πογκρόμ μαζικών απολύσεων. Συγκεκριμένα:

Α: Με το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο

  1. Στους Δήμους θα έχουμε για την τετραετία 2013 – 2016 πάγωμα των προσλήψεων. Το διάστημα αυτό δεν προβλέπεται να γίνει ούτε μία πρόσληψη παρά μόνο ελάχιστες στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Το ίδιο διάστημα θα οδηγηθούν σε έξοδο από την υπηρεσία, (απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις, αναγκαστικές παραιτήσεις) χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες. Αναλυτικά περιγράφονται στον πίνακα που

παραθέτουμε.

 

 

 EΤΟΣ

2013

 Αποχωρήσεις

3.084

Προσλήψεις σε Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ0  
2014 3.108 81  
2015 3.108 79  
2016 2.072 79  
ΣΥΝΟΛΟ 11.336 239  

 

Πηγή: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 (Οκτώβριος 2012 σελ. 35 συγκριτικός πίνακας).

 

 

Συνολικά λοιπόν θα έχουμε 11.336 αποχωρήσεις και μόλις 239 προσλήψεις. Εντύπωση προκαλεί η ακριβής καταγραφή του αριθμού των εργαζομένων που θα φύγουν καθώς και αυτών που θα προσληφθούν.

  1. Το νέο μνημόνιο προβλέπει μείωση της κρατικής επιχορήγησης των δήμων για μισθολογική δαπάνη κατά 67 εκατ. € η οποία αναλύεται σε 55 εκατ. € για το 2013 και 4 εκατ. € για κάθε χρόνο από το 2014 και μετά.

 

banner

B: Με διατάξεις του πολυνόμου

Με διατάξεις του πολυνόμου για τη Δημόσια Διοίκηση προβλέπεται για τους εργαζόμενους στους δήμους:

1. Μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας(με το 75% του μισθού) για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι των οποίων καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις μετά από αξιολόγηση ή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Μέσα στο χρόνο που διαρκεί η διαθεσιμότητα μπορούν να μεταταχθούν και να μεταφερθούν υποχρεωτικά σε υπηρεσία, ή σε Ν.Π.Ι.Δ., αλλάζοντας ακόμα και τη σχέση εργασίας από μόνιμη σε αορίστου ή να καλύψουν προσωρινές ανάγκες. Αν αρνηθούν επέρχεται άμεσα η αυτοδίκαιη απόλυσή τους .

2. Η διαδικασία υποχρεωτικής μετάταξης και μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία και Νομικό Πρόσωπο αφορά το σύνολο των δημοσίων δημοτικών υπαλλήλων και ανεξάρτητα από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Ο υπάλληλος είναι σε κάθε στιγμή στην διάθεση των αναγκών και των προσταγών της κρατικής διοίκησης και υποχρεώνεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση γεωγραφικά και κλαδικά. Αν αρνηθεί απολύεται !

3. Ξεκινά το πογκρόμ των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας. Μέσα σε ελάχιστες μέρες από την εφαρμογή του πολυνόμου ξεκινά η αυτοδίκαιη διαδικασία κατάργησης οργανικών θέσεων για τις κατώτερες βαθμίδες των εργαζομένων αορίστους χρόνου «που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια». Καταργούνται οι οργανικές θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) για τις κατηγορίες Υ.Ε. και Δ.Ε. με ειδικότητες Διοικητικού – Λογιστικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Αυτή θα είναι η αρχή, αφού πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες υπάλληλοι. Το μνημόνιο βέβαια αναφέρεται σε 25 χιλιάδες. Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν τα επιβάλλουν “οι δανειστές και το μνημόνιο” αλλά η ανάγκη της πλουτοκρατίας να διαμορφώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα επίπεδα

4. Ο υπάλληλος θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και με την απειλή της «αργίας», για τη ζωή και τις πράξεις του ακόμη και εκτός δουλειάς. Ανοίγουν οι πόρτες για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ

Από τα παραπάνω προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να μπλοκάρουμε όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα. Να οργανωθούν αγώνες που συσπειρώνουν και κινητοποιούν τους εργαζόμενους και θα αποτρέψουν τον εκφυλισμό την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Τίποτα δεν τελείωσε αν δεν πουν την τελευταία λέξη οι εργαζόμενοι. Η ενότητα των εργαζομένων στη βάση είναι η δύναμη για να αντιστραφούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Από την πλευρά μας με το αίτημα που υποβάλλαμε στο Δ.Σ ζητήσαμε την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου (κάτι που δεν έγινε και σήμερα που συζητάμε ουσιαστικά έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες που έθεσε το υπουργείο ) για να αποφασίσουμε :

  • Να μη δοθεί καμία ονομαστική κατάσταση εργαζομένων στους δήμους προς το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τη χρησιμοποιήσει για να προχωρήσουν απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετατάξεις.

  • Να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων

  • Να παραμείνουν στην Υπηρεσία όλοι όσοι εργάζονται σήμερα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ, αν μας ενδιαφέρει ως πολιτικό όργανο να συμβάλουμε στην προσπάθεια εμπλοκής στην υλοποίηση αυτών των αντεργατικών μέτρων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Που θα εκφράζει την ξεκάθαρη πολιτική καταγγελία της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υποστηρίζουν, και όχι με ένα γενικόλογο ψήφισμα που θα εκφράζει την δυσαρέσκεια του δήμου μας. Ταυτόχρονα το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση του πρέπει να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με την άρνηση υλοποίησης όλων των ερμηνευτικών εγκυκλίων που θα φτάσουν και το επόμενο διάστημα στον δήμο μας .

Με βάση αυτό σκεπτικό καλούμε το δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας να καταγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τσακίζει το λαό όλης της χώρας και τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος.

Καλούμε το Δ.Σ εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του σε αυτό τον σχεδιασμό, να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της εφαρμογής του λεγόμενου σχήματος της κινητικότητας με τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταφορές προσωπικούόπως προβλέπεται να εφαρμοστεί με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο και της σχετικές εγκυκλίους.

Καλούμε το Δ.Σ να εξουσιοδοτήσει την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας να μην εκδώσει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης, αργίας, ή ακούσιας μετάταξης, για εργαζόμενους που σύμφωνα με τον νέο νόμο πρέπει να εκδιωχτούν από την δουλεία τους. Εξέλιξη που θα οδηγήσει εργαζόμενους στο περιθώριο, στην κατάργηση οργανικών θέσεων, και στην αντικατάσταση των σημερινών εργασιακών σχέσεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ικαρία, 20/11/ 2012


Ικαρία 1411-2012

Προς την διοίκηση του δήμου Ικαρίας

Κατάθεση αίτησης για έκτατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη διαθεσιμότητα εργαζομένων του δήμου

Κυρία πρόεδρος,

Μετά την ψήφιση και του τρίτου πλέον μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΔΗΜΑΡ και τη σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης προς τους δήμους της χώρας για αποστολή σχετικών στοιχείων που αφορούν στη σχέση εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς (διαπιστωτικές πράξεις), προκύπτει καθαρά ότι πολλοί εργαζόμενοι και του δήμου μας βρίσκονται άμεσα μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, έστω και αν αυτή «ντύνεται» με τον μανδύα της εργασιακής εφεδρείας. Δίκαια αγωνιούν και εξοργίζονται οι εργαζόμενοι και κύρια όσοι ασκούν καθήκοντα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη συζήτηση του θέματος και λήψη απόφασης.

 

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Σταμούλος Στυλιανός , Καρούτσος Φανούριος , Τέσκος Σπύρος , Λαρδάς Νικόλαος ,Τσακαλιάς Γεώργιος, Κουντούπης Στυλιανός, Κοχυλας Ξενοφών .

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue