Θεωρώ ότι αυτά που λέγαμε για το προσφυγικό έχουν αλλάξει μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και την πρωτοφανή συμφωνία με την Τουρκία, η οποία κατά την γνώμη μου είναι μία χυδαία συναλλαγή που υπακούει όχι στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά σε πολιτικές και γεωστρατηγικές σκοπιμότητες και κατά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αντιβαίνει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Από αυτές τις αποφάσεις ελλοχεύουν κατά την γνώμη μου, οι περισσότερες επιβαρύνσεις για τα νησιά μας, ενώ μέχρι να κλείσουν τα βόρεια σύνορα μας, αργά ίσως και προβλήματα, είχαμε αρχίσει να βρίσκουμε έναν τρόπο οργάνωσης.
Ιρακινοί , Αφγανοί και Σύριοι που αποτελούν το 90% των αφίξεων στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες πολέμου με βάση τη σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα δικαιώματα των προσφύγων. Η σύμβαση αυτή είναι απαραίτητο να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Με βάση αυτήν η Ε.Ε. να ανοίξει τα χερσαία σύνορα -εξωτερικά και ανάμεσα στις χώρες μέλη της- για ασφαλή διέλευση των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου και του Έβρου. Οι πρόσφυγες –και αυτό είναι μια παλιά θέση που ξεχάστηκε- θα πρέπει να γίνουν δεκτοί σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ανάλογα το ΑΕΠ καθεμιάς, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στις χώρες τους. Αντί για αυτό έχουμε μια προσχώρηση της Ε.Ε. εν συνόλω στις θέσεις της ακροδεξιάς και τις επιδιώξεις της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για α ενισχύσει τις θέσεις της σχετικά με την Συρία, αλλά και γενικότερα. Μπορεί να μην αφορά το περιφερειακό άμεσα, αλλά «η εποχή της αφέλειας» σε σχέση με την Ευρώπη τέλειωσε και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη σε ότι σχεδιάζουμε και έχει σχέση με αυτή.
Η πολιτική της «Ευρώπης- Φρούριο» , με τα πλοία του ΝΑΤΟ σε μια αποστολή απολύτως ασαφή στην περιγραφή της από τους αρμοδίους, έχω τον φόβο ότι θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε σχέση με τα νησιά μας και την ενδεχόμενη επιβάρυνση τους .
Είναι ηθικά απαράδεκτη η απόφαση για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύριος να εγκαθίσταται στην ΕΕ. Συνδέει και εξαρτά κάθε προσφερόμενη θέση μετεγκατάστασης για ένα Σύριο πρόσφυγα στην ΕΕ, με κάποιον άλλον Σύριο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα. Θλίβομαι και ανησυχώ που τα νησιά μας θα γίνουν το «θέατρο» αυτού του παραλογισμού.
Πρέπει να ενδιαφερθεί κανείς για τις συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες στην Τουρκία. Οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει η πλειονότητα των προσφύγων, παρά τα κονδύλια που εκταμιεύονται, είναι ακόμη ένας λόγος της εκρηκτικής κατάστασης.
Τώρα , σχετικά με τον Τουρισμό: και εμάς μας ανησυχεί η μεγάλη μείωση των κρατήσεων.
Βεβαίως το κύριο πρόβλημα είναι αυτές οι εικόνες που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και όχι η πραγματική επιβάρυνση των τουριστικών εγκαταστάσεων από τους πρόσφυγες. Εμείς πέρυσι στη Σάμο είχαμε αυξημένο τουριστικό ρεύμα και ταυτόχρονα είχαμε τεράστιες σε σχέση με άλλα χρόνια αφίξεις προσφύγων. Όταν είναι καλά οργανωμένη η υποδοχή των προσφύγων, που όπως φάνηκε, τηρουμένων των αναλογιών ήταν στο νησί μας και από την άμεση ανταπόκριση εκατοντάδων ντόπιων εθελοντών και χωρίς τα βαλάντια των εισαγόμενων ΜΚΟ , η επιβάρυνση στις άλλες πτυχές της καθημερινότητες είναι πολύ μικρή. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την επικοινωνιακή επίδραση των εφιαλτικών εικόνων.
Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για ενδεχόμενη χρησιμοποίηση αυτού του παράγοντα από τα ένα –δυο πολυεθνικά επιχειρηματικά μεγαθήρια του Τουρισμού για να ρίξουν τις τιμές…
Πιστεύουμε ότι είναι δουλειά της πολιτείας, του Υπουργείου τουρισμού, του ΕΟΤ, να βρει τρόπο να υπάρξουν αντισταθμιστικά αποτελέσματα σε αυτή την επίπτωση στα νησιά μας, την οποία παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη του. Εμείς θα πρέπει να διεκδικήσουμε χωρίς να βάλουμε στο ίδιο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές και την αλληλεγγύη μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά στην ενδεχόμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος, ανεξάρτητα του προσφυγικού. Πρώτο μέτρο –συν τα άλλα που αναφέρθηκαν- είναι η γενναία αύξηση των θέσεων του κοινωνικού τουρισμού για τα νησιά μας. Αυτό είναι κάτι άμεσο που κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να κρυφτεί, ή το κάνει ή όχι.
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου
Αλέξανδρος Σταθακιός