Γράφει η Αφροδίτη Ερμίδη
Πριν λίγο καιρό βρέθηκα στη Λάρισα για να παρακολουθήσω στην Κεντρική Σκηνή- «Κώστας Τσιάνος» του Θεσσαλικού Θεάτρου την παράσταση «Ο Επιθεωρητής» σε σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του θεάτρου, Κυριακής Σπανού.
Η σκηνοθέτρια, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του τα τελευταία χρόνια 5 χρόνια, έχει καταφέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να δώσει νέα πνοή στο περιφερειακό Θέατρο της Λάρισας. Επιλέγοντας παραστάσεις με κριτήριο κυρίως την καλλιτεχνική επιτυχία, ανεβάζοντας παραγωγές από ένα ποικίλο ρεπερτόριο (ενδεικτικά: «Το Χώμα βάφτηκε Κόκκινο», «Ο Γλάρος», «Η Στέλλα με τα Κόκκινα γάντια», «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν») που δεν ακολουθεί πάντα την πεπατημένη, έχοντας συστήσει για πρώτη φορά την Πειραματική Σκηνή με παραστάσεις που έχουν προκαλέσει συζητήσεις («F*ck Strindberg», «Dogville») η κ. Σπανού είναι μια γυναίκα που πρωτίστως αγαπά την τέχνη του θεάτρου και έχει όρεξη και θέληση να πάει το Θεσσαλικό Θέατρο ένα βήμα πιο πέρα. Aξίζει να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο εξωστρέφειας, που υποστηρίζει ιδιαίτερα η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Βιετνάμ το 2019, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Λάρισας βραβεύτηκε για το έργο «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» με το βραβείο σκηνοθεσίας και τέσσερα βραβεία υποκριτικής».
Λίγα λόγια για τη σημαντική ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου
Το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1975 όταν η Άννα Βαγενά μαζί με τον Κώστα Τσιάνο και τον Γιώργο Ζιάκα -όλοι τους Λαρισαίοι που χρόνια δούλευαν στην Αθήνα- με το όραμα της επιστροφής και της αποκέντρωσης, άρχισαν τις πρώτες συζητήσεις. Το πρώτο Περιφερειακό Θέατρο στην Ελλάδα είναι πια γεγονός. 152 ιδρυτικά μέλη, ανάμεσά τους είναι: ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και πολλοί Λαρισαίοι, που με την παρουσία τους εκφράζανε τη βούληση και την προσπάθεια μιας πόλης και μιας περιοχής. Χωρίς καμία επιχορήγηση του κράτους ή του Δήμου, για οκτώ χρόνια, όργωσε κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο και σκαρφάλωσε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά! Το καλοκαίρι του 1988 η παράσταση της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου θα οδηγήσει για πρώτη φορά το Θεσσαλικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Το όνομα του Κώστα Τσιάνου σχεδόν ταυτίστηκε με το Θεσσαλικό Θέατρο μιας και είναι ο μακροβιότερος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ολοκληρώνοντας τελικά τη θητεία του το 2016.
Όλα αυτά τα χρόνια το Θεσσαλικό Θέατρο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για τις ποιοτικές παραγωγές του, ενώ σημαντικοί καλλιτέχνες έχουν αναδειχθεί μέσα από τους κόλπους του.
