Στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το Δίκτυο Natura 2000 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Απόδημου Ελληνισμού, Παντελής Μπουρνιάς. Κατά την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα τα δείτε και παρακάτω στην επίσημη ανακοίνωσή του, και ειδικότερα για το νησί της Ικαρίας έθεσε το θέμα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπουρνιάς στην τοποθέτησή του αναλυτικά για κάθε νησί δήλωσε ότι στην Ικαρία υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανεμογεννητριών, λόγω προστασίας περιοχών Natura, υπάρχει στασιμότητα ανάπτυξης λόγω ασυμβατότητας στόχων μεταξύ ανάγκης διατήρησης φυσικής ομορφιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Σήμερα η παρουσίαση για τη διαβούλευση Natura 2000 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Το βίντεο της Ημερίδας (Στο 1.54 η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη για την Ικαρία)
Η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη
Θέμα: Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το Δίκτυο Natura 2000 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στην υβριδική ημερίδα διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000». Την ημερίδα διοργάνωσε η εταιρεία ENVIROPLAN Α.Ε. και παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Στάθης Σταθόπουλος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Μπακογιάννης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τα οποία σχετίζονται με το καθεστώς προστασίας του Δικτύου Natura 2000:
- Καθορισμός ζωνών για κτηνοτροφία
Η κτηνοτροφία, ένας παραδοσιακός και σημαντικός τομέας για τα νησιά, δυσκολεύεται να αναπτυχθεί λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από τη νομοθεσία Natura 2000. Προτάθηκε ο καθορισμός ειδικών ζωνών για την κτηνοτροφία, με τρόπο που θα εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη της ανάπτυξης με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
- Τουριστικές ζώνες και ενίσχυση του τουρισμού
Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη:
- Χωροθέτησης τουριστικών ζωνών που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας και ψυχαγωγίας.
- Προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός κ.ά.) που θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των νησιών.
- Επέκτασης της τουριστικής περιόδου, με στρατηγικές δράσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας και πέραν των καλοκαιρινών μηνών.
- Ειδικά προβλήματα και προτάσεις ανά νησί
Ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν κάθε νησί της Περιφέρειας:
- Χίος – Ζήτημα αντιμονίου: Αναφέρθηκε στην περίπτωση των ερευνών και δραστηριοτήτων εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο, σχετικά με τους περιορισμούς του Δικτύου Natura 2000. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έντονη ανησυχία, καθώς προκαλεί ερωτήματα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, του μελλοντικού τουρισμού και τη διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών, αναφέρθηκε και στους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονται σε παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως οι καλλιέργειες μαστίχας.
- Λέσβος: Οι περιορισμοί στην τουριστική και γεωργική, κτηνοτροφική ανάπτυξη, καθώς και οι ελλείψεις σε πόρους για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου και ελαιόδεντρων, επιβαρύνουν την τοπική οικονομία.
- Σάμος: Καθυστέρηση στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας, καθώς και δυσκολίες στην ανάπτυξη έργων υποδομής και αμπελουργίας.
- Ικαρία: Προβλήματα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, λόγω των προστατευτικών διατάξεων για το τοπίο.
- Λήμνος: Η υποβάθμιση των υγροτόπων και οι δυσκολίες στην αγροτική παραγωγή λόγω περιορισμών στο καθεστώς Natura.
- Άγιος Ευστράτιος: Οι αυστηροί περιορισμοί, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος του νησιού, επιδεινώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Συμπερασματικά,
ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε μια πιο ισορροπημένη και λειτουργική εφαρμογή της νομοθεσίας Natura 2000, με κύρια σημεία:
- Διαβούλευση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.
- Στοχευμένος χωροταξικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες για κτηνοτροφία, τουρισμό και βιώσιμη ανάπτυξη.
- Διασφάλιση της ισονομίας στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να αποτρέπονται παρακάμψεις σε περιπτώσεις εξορυκτικών ή άλλων παρεμβατικών δραστηριοτήτων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουρνιάς συνεχίζει να εργάζεται υπεύθυνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, με την αρωγή πάντα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Με Εκτίμηση,
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ,
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ &
ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΔ. ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ