Της Μαρίας Βιγλάκη-Σοφιανού, αρχαιολόγου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάμπου Ικαρίας, καταλαμβάνει την περιοχή της αρχαίας Οινόης, που κατοικήθηκε από την μυκηναϊκή εποχή έως την ύστερη ρωμαϊκή / πρώιμη βυζαντινή περίοδο.
Τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου αποτελούν το Ωδείο, το υστερορρωμαϊκό υδραγωγείο και ένα πρωτοβυζαντινό κοσμικό κτήριο με το όνομα “Παλλάτια“.
Το Ωδείο είναι ένα εξαιρετικής κατασκευής αρχιτεκτόνημα της ύστερης αρχαιότητας, οικοδομημένο με κτιστή τοιχοδομία και με χαρακτηριστικά τα μεγάλα τόξα. Αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά την διετία 1978 – 1980.
Πρόσφατα ο αρχαιολογικός χώρος Κάμπου επεκτάθηκε και χαρτογραφήθηκε. Παράλληλα, κηρύχθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 10 αρχαιολογικοί χώροι στην Ικαρία και τους Φούρνους.
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Ο Κάμπος Φραντάτου ευρίσκεται 33 χλμ. από τον Άγιο Κήρυκο και 2 χλμ. δυτικά από τον Εύδηλο, στον 37ο παράλληλο [37°37′35″N 26°9′29″E]. Σε μικρή εύφορη πεδιάδα (εξ ης και το όνομά του, το αρχαίο και το σύγχρονο[1]) με πολλά νερά. Η παραλία του είναι μια από τις μεγαλύτερες τоυ νησιoύ.
Το αρχαίο περίτεχνο Ωδείον πιστοποιεί την αρχαιοτάτη και ιδιαιτέρα σχέση των Καριωτών, με την μουσικη.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης “Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις”.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Συνηθίζεται αυτό το τοπωνύμιο σε όλην την Ελλάδα. Φυσικά και στα Νησιά Αιγαίου: Κάμπος Αντιπάρου, Κω, Λέσβου, Νάξου, Πάρου, Πάτμου, Σάμου (Βουρλιωτών, Μαραθοκάμπου, Σκουραίικων), Τήνου, Χίου, κλπ.