Η ΜΠΟΥΚΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΝΑΜΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΟΥΝ ΩΣ ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Δέκα ιδιαίτερα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου είναι υποψήφια για την διεκδίκηση του χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ-ΠΓΕ καθώς από την έρευνα του γεωπονικού πανεπιστημίου συγκεντρώνουν τα παραδοσιακά αλλά και τα οργανοληπτικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητές τους. Μεταξύ αυτών η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι της Ικαρίας , και η βρώσιμη ελιά κολοβή της Λέσβου.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο παρέδωσε στην Περιφέρεια τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς της, όπου περιλαμβάνονται 10 προϊόντα και συγκεκριμένα
- Σαρδέλα Καλλονής Λέσβου
- Μελί Άναμμα Ικαρίας
- Άνυδρο ντοματάκι Χίου
- Ελιά κολοβή Λέσβου
- Μέλι Χίου
- Τριαντάφυλλο Χίου
- Καθούρα (τυρί) Ικαρίας
- Μπούκνα (σύκο) Σάμου
- Κρεμμύδι Κουμεϊκων
- Μέλι Ψαρών
Η έρευνα λοιπόν του Γεωπονικού πανεπιστημίου προτείνει την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των παραδοσιακών αυτών προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς.
Σε πρώτη φάση θα συνταχθεί φάκελος για τα πάρουν το χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ, τα τρία πρώτα προϊόντα, Σαρδέλα Καλλονής Λέσβου, Μέλι Άναμμα Ικαρίας και Άνυδρο ντοματάκι Χίου, καθώς υπάρχει μεγάλο εύρος παραγωγής ενώ για τα υπόλοιπα θα συνεχιστεί η έρευνα .