Home ΚοινωνίαΕλλάδα Τι κάνει η Ελλάδα για να ξεχωρίσει στoν κόσμο της τεχνoλoγίας;

Τι κάνει η Ελλάδα για να ξεχωρίσει στoν κόσμο της τεχνoλoγίας;

by ikariaki.gr
100 views

Unsplash

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας την δεκαετία πoυ διανύσαμε πέρασε μια σκληρή οικονομική κρίση, από την οποία όπως φαίνεται μάλλον ξεμπερδεύει και έχει τις βλέψεις της στην επόμενη μέρα. 

 

Μια ευκαιρία για αυτό αποτελεί η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας να εκμεταλλευτεί συνθήκες και να πάρει μερίδιο της αγοράς αυτής. Το τι κάνει η χώρα μας για να ξεχωρίσει σε αυτό τον ανταγωνιστικό κλάδο, θα το δούμε μαζί παρακάτω.

Προσέλκυση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Microsoft που επενδύει σε data centers (επένδυση 1 δισ ευρώ!). Εκτός από αυτούς έχουμε δει εταιρείες από διάφορους άλλους κλάδους παρεμφερείς με την τεχνολογία να δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας όπως η Pfizer,  η NetBet, η Volkswagen, η Cisco και η Amazon με επένδυση που φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

 

Στην προσέλκυση των μεγάλων αυτών τεχνολογικών παικτών έπαιξε ρόλο και η προσπάθεια της χώρας μας να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να είναι οικονομικά και νομοθετικά βιώσιμο το εγχείρημα αυτό. 

Unsplash

Επαρκώς καταρτισμένo πρoσωπικό 

Ακόμα και αν υπήρχαν όλες oι πρoϋπoθέσεις και τα οικονομικά κίνητρα για να έρθει μια εταιρεία όπως η Google στην Ελλάδα, κάθε εγχείρημα θα γινόταν πολύ δύσκολο αν δεν υπήρχε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό  στην Ελλάδα. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία παρά την υποχρηματοδότηση πολλών χρόνων, καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών. Οι πτυχιούχοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ αποτελούν πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας κάθε μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας.

banner

 

Εκτός από τους Έλληνες και Ελληνίδες που αποφασίζουν να μην πάνε το ταλέντο και τις γνώσεις τους στο εξωτερικό και να μείνουν στην χώρα μας, υπάρχουν και ταλέντα από άλλες χώρες που αποφασίζουν πλέον να έρθουν στην ελλάδα. Ο πολύ καλός καιρός, η πιο ευνοϊκή φορολογία σε σχέση με άλλες χώρες και η ποιότητα ζωής της χώρας σε συνδυασμό με την προοπτική για δουλειά σε μια τεράστια πολυεθνική, αποτελούν πόλο έλξης και για ξένους εργαζομένους.

Η Ελλάδα σαν χώρα – Δράσεις και ιδιαιτερότητες που της δίνουν πλεονέκτημα

Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας βοηθά ιδιαίτερα στο να ‘στήσει μαγαζί’ μια πολυεθνική. Και όταν μάλιστα δεν μιλάμε για τεράστιες παραγωγικές μονάδες  που περιλαμβάνουν και επιπρόσθετες παραμέτρους, αλλά digital centers και R&D μονάδες, το ότι είμαστε σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

 

Ειδικά στο κομμάτι του R&D η Ελλάδα υπερτερεί σε σύγκριση με άλλες χώρες, θεωρητικά πολύ πιο ανεπτυγμένες. Η Ελλάδα διαθέτει ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα σε όλη την επικράτειά της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Δημόκριτος) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ), τα οποία απασχολούν άρτια καταρτισμένο προσωπικό και παράγουν καινοτομίες και έργο ιδιαίτερα πολύτιμο για τις μεγάλες τεχνολογικές πολυεθνικές. 

 

Ακόμα, και η διάθεση που έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια να περάσει σε μια πλήρως ψηφιοποιημένη εποχή, είναι θετικό σημάδι. Πλέον, πάρα πολλές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με κρατικές διαδικασίες, εφορία, δημόσιο και υπουργεία, γίνονται αυτοματοποιημένα μέσω αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας. Έτσι εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και χρήμα αλλά παρέχεται και η απαιτούμενη ευκολία για την δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue