Τι είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ);
Με την ΚΑΡΠΑ μπορούμε να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια όπου θα χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές μεθόδους για την ανάνηψη του θύματος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΚΑΡΠΑ από μόνη της δεν μπορεί να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, η καλή εφαρμογή της (ιδιαίτερα των θωρακικών συμπιέσεων) αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της απινίδωσης.
Πότε κάνουμε ΚΑΡΠΑ;
ΚΑΡΠΑ κάνουμε ΜΟΝΟ! όταν το θύμα μας ΔΕΝ αναπνέει και αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε λέγοντας 3 ρήματα ΒΛΕΠΩ (εάν υπάρχει κίνηση του θώρακα) ΑΚΟΥΩ(για ήχους αναπνοής, σκύβοντας κοντά στο στόμα του θύματος) ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ (την αναπνοή του στο μάγουλό μου).
Αρκούν 10 δευτερόλεπτα για να αποφασίσετε ότι το θύμα δεν αναπνέει.
Ελέγξτε για αντίδραση
Φωνάξτε για βοήθεια
Απελευθερώστε τον αεραγωγό
Ελέγξτε για αναπνοή
Καλέστε το 112 (166,199)
Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ
- Πλησιάστε με ασφάλεια (ελέγξτε τον χώρο για την προσωπική σας ασφάλεια)
- Ελέγξτε για αντίδραση (κουνήστε προσεκτικά τους ώμους και ρωτήστε δυνατά “Είστε καλά;”)
- Φωνάξτε για βοήθεια (σηκώστε το χέρι σας και φωνάξτε δυνατά)
- Απελευθερώστε τον αεραγωγό (έκταση της κεφαλής προς τα πίσω και ανύψωση του πηγουνιού) συνηθέστερη αιτία απόφραξης αεραγωγού σε θύμα χωρίς αισθήσεις είναι η βάση της γλώσσας βλ. εικόνα 2
- Ελέγξτε για αναπνοή (βλέπω,ακούω και αισθάνομαι για 10 δευτερόλεπτα αν πούμε 2 φορές αργά το βλέπω,ακούω,αισθάνομαι έχουμε σχεδόν καλύψει τα 10 δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να πούμε αν το θύμα μας αναπνέει ή όχι) βλ. εικόνα 3
- Καλέστε το 112 (166-199) (το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτων αναγκών και μπορείτε να κάνετε κλήση από οποιαδήποτε συσκευή τηλεφωνική και από το κινητό σας χωρίς να έχει κάρτα,κάρτα sim και σήμα). Το 166 είναι το νούμερο του Ε.Κ.Α.Β. σε όλη την Ελλάδα και το 199 είναι το νούμερο εκτάκτων αναγκών της Κύπρου. Όλα τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης είναι δωρεάν.
- Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ
30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 εμφυσήσεις διάσωσης
- Τοποθετήστε το θύμα σε ύπτια θέση και σε σκληρή επιφάνεια.
- Τοποθετήστε την βάση της παλάμης του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα.
- Με το άλλο σας χέρι ακουμπήστε το πρώτο και πλέξτε τα δάκτυλα.
- Ελάτε σε μια καλή κάθετη θέση πάνω από τον θώρακα του θύματος με τεντωμένους αγκώνες και ώμους.
- Πιέστε το στέρνο 5-6 εκατοστά.
- Ακολούθως, σταματήστε την πίεση, επιτρέποντας στον θώρακα να χαλαρώσει πλήρως, χωρίς όμως να χαθεί η επαφή των χεριών σας με τον θώρακα του θύματος.
- Ο ρυθμός θωρακικών συμπιέσεων πρέπει να είναι ανάμεσα στις 100-120 το λεπτό.
- Τοποθετήστε το θύμα σε ύπτια θέση.
- Διατηρώντας τον αεραγωγό ανοικτό (με έκταση κεφαλής και ανύψωση πηγουνιού) χρησιμοποιήστε δύο από τα δάκτυλα του χεριού σας, το οποίο βρίσκεται πάνω στο μέτωπο και εκτείνει την κεφαλή, για να κλείσετε την μύτη.
- Με το άλλο χέρι, κρατήστε το πηγούνι ανυψωμένο, επιτρέποντας στο στόμα να ανοίξει.
- Εισπνεύσετε κανονικά και τοποθετήστε τα χείλη σας στεγανά γύρο από το στόμα του θύματος.
- Εκπνεύστε σταθερά στο στόμα του θύματος για περίπου 1 δευτερόλεπτο.
- Εάν είναι δυνατό, παρατηρήστε το στήθος του θύματος, για να δείτε εάν ο θώρακας ανυψώνεται κατά την διάρκεια των εμφυσήσεων διάσωσης.
- Κάθε εμφύσηση πρέπει να είναι επαρκής ώστε να προκαλεί ανύψωση του θώρακα του θύματος, όπως εάν ανέπνεε φυσιολογικά.
- Εάν με την πρώτη εμφύσηση διάσωσης, ο θώρακας δεν ανυψωθεί όπως σε μία φυσιολογική αναπνοή, τότε πριν την επόμενη προσπάθεια θα πρέπει να: (ελέγξτε το στόμα του θύματος και να απομακρύνετε κάθε ορατό αντικείμενο που προκαλεί απόφραξη) και ( επανελέγξτε εάν έχει εφαρμοστεί σωστά η έκταση της κεφαλής και η ανύψωση του πηγουνιού.)
Συνεχίστε συνδυάζοντας << 30 θωρακικές συμπιέσεις με 2 εμφυσήσεις διάσωσης>>.
Σταματήστε μόνον όταν:
- Τη διαδικασία αναλάβει εξειδικευμένη ομάδα.
- Έχετε εξαντληθεί
- Το θύμα αρχίσει να αναπνέει φυσιολογικά
- Έλθει αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Διαφορετικά, μην διακόπτετε τις θωρακικές συμπιέσεις.
Αν δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να δώσετε εμφυσήσεις διάσωσης, εφαρμόστε μόνο θωρακικές συμπιέσεις με συχνότητα 100-120 το λεπτό και σε βάθος 5-6 εκ. περίπου.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του E.R.C. 2010
Αναδημοσίευση από : http://meducation.gr
Επίδειξη καρπα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, θέση ασφαλείας και χειρισμός απόφραξης αεραγωγού από ξένο σώμα, έγινε εχθές στην αίθουσα του Κάμπου Ικαρίας, σε πολίτες από το ΕΚΑΒ Ικαρίας.
Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας : Ευχαριστούμε τους κυρίους Ηλία Ράμμο και Γιώργο Αλμπαντάκη (διασώστες του ΕΚΑΒ Ικαρίας) για τις φωτογραφίες που ανάρτησαν από την χθεσινή παρουσίαση τους στον Κάμπο Ικαρίας, τις οποίες και “δανειστήκαμε” για να παρουσιάσουμε την σημαντικότατη ενημέρωση για τους κατοίκους του νησιού μας αυτής της μεθόδου. Θα είμαστε σε αναμονή αν χρειαστεί η ομάδα του ΕΚΑΒ Ικαρίας να παρουσιάσει αυτή τη μέθοδο και σ’ άλλα χωριά του νησιού. Αξίζουν πολλά μπράβο και στους διοργανωτές (Σύλλογος Κάμπου) και στους παρουσιαστές (ΕΚΑΒ Ικαρίας).