(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Έναν ολόκληρο χειμώνα εντρυφούσαν λέξη-λέξη στην ποίηση Ελύτη. Καταξιωμένοι επιστήμονες αλλά και άτομα με επιτυχημένες επαγγελματικές διαδρομές, μάθαιναν τις λέξεις, σαν παιδάκια στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Πενήντα Νορβηγοί με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, οι οποίοι αποτελούν το χορωδιακό τμήμα «Βίωμα» του Bergen, ήρθαν στη γενέτειρα του Πυθαγόρα για να παρουσιάσουν ένα άρτιο όσο και συγκινητικό αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Το βράδυ της πρώτης μέρας του Σεπτέμβρη και στον αίθριο χώρο του Art Space στο Πυθαγόρειο, τα ηχοχρώματα της μελοποιημένης ποίησης, έδεσαν μοναδικά με τις φωνές των χορωδών, υπό τους ήχους ακορντεόν, δύο βιολιών κι ενός παραδοσιακού λαούτου, μπουζουκιών, κιθάρας και κρουστών.
Στη διεύθυνση της χορωδίας η καθηγήτρια μουσικής Aud Jorunn Bergsvik που μαζί με όλα τα μέλη, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να παρουσιάσουν κάτι τόσο δύσκολο όσο και αξιόλογο. Στο παραδοσιακό λαούτο ο νεαρός Μπιορνάντε Ρόε φάνηκε να λατρεύει την ελληνική μουσική, ενώ καταλυτική υπήρξε και η παρουσία του ακορντεονίστα Endre Warholm. Στο μπουζούκι συνόδευσαν οι Μανώλης Καραβασίλης και Δημήτρης Ιωαννίδης, στην κιθάρα ο Θράσος Κοτσάμπασης και στα κρουστά ο Στράτος Ασβεστάς.
Ο Νορβηγός γιατρός Ούλωφ-Δημήτρης Ρόε «συναγωνιζόταν» στο δοξάρι τον Πυθαγορίτη Δημήτρη Σοφιανό, o οποίος μαζί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λυκούργος» κατάφεραν να κάνουν επιτυχημένη την όλη διοργάνωση, με την υποστήριξη του Δήμου Σάμου και του Ιδρύματος Swartz.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια ερμήνευσαν τα μέλη της χορωδίας φίλων της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου και καταχειροκροτήθηκαν.
Μια εκδήλωση ποιότητας που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πυκνού ακροατηρίου, ως αργά το βράδυ. Κι όπως έγραφε κι ο Ελύτης:
«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του ύμνου…»