Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Θετική εξέλιξη το πάγωμα της απόφασης του Π. Σ. για τη ΜΠΕ του φράγματος του Τσικνιά. Η τοποθέτηση του Οικολογικού Άνεμου

Θετική εξέλιξη το πάγωμα της απόφασης του Π. Σ. για τη ΜΠΕ του φράγματος του Τσικνιά. Η τοποθέτηση του Οικολογικού Άνεμου

by ikariaki.gr
5 views

598

Oikologikos anemos_voreio_with_copy

Ο Βασίλης Μπάλλας, Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 21/12/2016, που αφορούσε στην έγκριση της ΜΠΕ του φράγματος του Τσικνιά έκανε την παρακάτω εισήγηση:

«Ο Οικολογικός Άνεμος σε κάθε ευκαιρία στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίζει την αρνητική θέση απέναντι στο έργο αυτό. Σήμερα ελπίζαμε για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η ύδρευση της Μυτιλήνης να αρθούν επιφυλάξεις, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πειστεί. Βλέπουμε σήμερα μια σύγκρουση απόψεων όπου από τη μια πλευρά έχουμε την κοινωνία των πολιτών με την υποστήριξη επιστημόνων και δημόσιων υπηρεσιών και από την άλλη πλευρά χαιρόμαστε που η περιφερειακή φαίνεται να έχει επιτέλους επιφυλάξεις για το έργο σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιφερειακές και νομαρχιακές αρχές.

Όμως το γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν απόψεις στη δημόσια διαβούλευση σε ένα τόσο φλέγον θέμα φανερώνει όχι την αδιαφορία της κοινωνίας, αλλά την επιτυχή τυπική διεκπεραίωση μιας υποχρέωσης από την πλευρά της περιφερειακής αρχής που αντί να προκαλέσει με κάθε τρόπο δημόσιο διάλογο, αρκέστηκε απλά σε μια δημοσίευση στον τοπικό τύπο.

Το αμφιλεγόμενο αυτό έργο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση αμφιβόλου σκοπιμότητας, αλλά εγγυημένης κατασπατάλησης πολύτιμων οικονομικών πόρων με κυρίως εργολαβικό όφελος. Ίσως άλλο ένα όπως αυτά τα έργα που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα (εάν πραγματικά υπάρχει) της διαθεσιμότητας υδάτων στο νησί της Λέσβου είναι αναγκαία

  • η εξοικονόμηση των νερού στις καλλιέργειες
  • η προστασία, συντήρηση και κατασκευή των ξερολιθιών και αναβαθμίδων, ως τεχνική συγκράτησης του νερού και αποτροπής της διάβρωσης και της ερημοποίησης με ταυτόχρονη αποκατάσταση του αγροτικού τοπίου
  • Η δημιουργία μικρών φραγμάτων από ξερολιθιά στις λεκάνες απορροής των χειμάρρων που είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση συγκράτησης του νερού και εμπλουτισμού των πηγών.
  • Ιδανική λύση για τα νησιά μας είναι η κατασκευή μικρών ταμιευτήρων – επί της ουσίας αναχωμάτων που θα καθυστερούν τη γρήγορη και χειμαρρώδη ροή του νερού.

Με τέτοια έργα ενισχύεται ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και μπορούμε να έχουμε νερό στις δύσκολες εποχές. Με τέτοια έργα μικρής κλίμακας, θα μειώσουμε το κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουμε δουλειά στους εργάτες των χωριών μας που ερημώνουν αντί για μελετητές και μεγαλοεργολάβους από την Αθήνα.

Επιπλέον βάρος όπως ανέφερε και ο κύριος Βαλσαμίδης και άλλοι συνάδελφοι και πολίτες πρέπει να δοθεί στην αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης της Μυτιλήνης αλλά και των χωριών καθώς εκεί χάνεται το 50% των αποθεμάτων ύδρευσης. Ένα τέτοιο έργο θα είχε πολύ μικρότερο κόστος, πραγματική αύξηση των υδρευτικών μας αποθεμάτων και θα συνέβαλε πραγματικά στην ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού στο νησί της Λέσβου.

Ακόμα η εφαρμογή ειδικών πολεοδομικών διατάξεων για εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού καθώς και η διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εξοικονόμηση νερού είναι ήπιες δράσεις με ορίζοντα και θα πρέπει να ενταχθούν στο σχεδιασμό.

banner

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η έλλειψη πόρων, οπότε οφείλουμε να κάνουμε αξιολόγηση της κατάστασης με τη δέουσα προσοχή. Κυρίως πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τις εναλλακτικές  δυνατότητες συνυπολογίζοντας και την ανάγκη για επίλυση ζητημάτων που επείγουν όπως για παράδειγμα η ποιότητα του νερού στη Χίο αλλά και η έλλειψη νερού στη Λήμνο. Αναρωτιόμαστε πράγματι αν οι συνάδελφοι ειδικά από τα άλλα νησιά έχουν αντιληφθεί πόσα έργα υποδομής για τα νησιά τους δεν θα συζητηθούν ποτέ ελλείψει πόρων. Λέγοντας αυτό καλούμε την περιφερειακή αρχή να ξαναδεί όλα τα ανάλογα έργα των νησιών του Βορείου Αιγαίου με περιφερειακή συνείδηση, υπό το πρίσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης και ως εκ τούτου με εξάντληση δυνατοτήτων χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το πάγωμα της έγκρισης της ΜΠΕ του έργου από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα χαρούμε να δοθεί άλλη μια ευκαιρία για ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση επί του θέματος.»

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue