Δημιουργούν πολιτισμό με πολύχρονη πια παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του Αιγαίου. Πρόκειται για την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Τήνου«Θεατροποιείο», την οποία παρουσιάζει το ert.gr.
Eπίσης πρέπει να πούμε ότι από τις 3 έως και τις 7 Ιουλίου στην Ικαρία η ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα DUENDE με αρκετά χρόνια δράσης και καλεσμένες τέσσερις ερασιτεχνικές ομάδες από νησιά του Αιγαίου με τις οποίες συνδέεται με στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης θα παρουσιάσει τη Θεατρική Συνάντηση Φιλίας, ένα μικρό Θεατρικό Φεστιβάλ. Συμμετέχουν οι «Άστεγοι» από τη Μυτιλήνη, η Θεατρική Ομάδα Σάμου, το Θεατρικό Εργαστήρι Κω – acTa και το «Θεατροποιείο» από την Τήνο. Όλες οι ομάδες έχουν τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία και έχουν αφήσει τεράστια παρακαταθήκη στα θεατρικά δρώμενα του τόπου τους και του Αιγαίου γενικότερα. Είναι 100% ερασιτεχνικές με όλο το θετικό φορτίο που περιέχει η λέξη.
Ζητήσαμε από το «Θεατροποιείο», να παρουσιαστεί, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως πότε ιδρύθηκε, ποιες δυσκολίες προσπαθεί να ξεπεράσει, ποια είναι η αντιμετώπισή της από την τοπική κοινωνία, ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στην ομάδα, πώς αξιολογεί την ύπαρξη και λειτουργία αντίστοιχων ομάδων σε άλλες περιοχές της χώρας και αν ανταλλάσσει εμπειρίες μαζί τους.
Η παρουσίαση του «Θεατροποιείου» με βάση κείμενο της ομάδας προς το www.ert.gr:
Το 2003 η Θεατρική ομάδα Τήνου συστήνεται με πρωτοβουλία και υπό τη σκέπη της Κινηματογραφικής Λέσχης Τήνου. Σχηματίζουμε ένα πυρήνα ανθρώπων, που παρά τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων μας αλλά και των δεδομένων της ζωής μας, μας συνδέει η ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης. Ξεκινάμε με έναν αθώο ενθουσιασμό και αυθορμητισμό ίδιον της νιότης αλλά και της άγνοιας για την ουσία του θεάτρου.
Με την πάροδο του χρόνου η ομάδα διευρύνεται και συνάμα ολοένα ωριμάζει. Μέσα από τη μελέτη των θεατρικών κειμένων, το ανέβασμα παραστάσεων,την αναζήτηση για περαιτέρω κατάρτιση και μαθητεία φθάνουμε, να κατανοήσουμε τόσο τη δυσκολία όσο και τη γοητεία της τέχνης του θεάτρου. Παράλληλα κτίζουμε μια αγαπητική σχέση μεταξύ μας, ξεπερνώντας τους σκοπέλους του ανταγωνισμού και της αυτοπροβολής. Αφιερώνουμε αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μας σε διαβάσματα έργων αρχικά και μετέπειτα πρόβες.
Η θεατρική μας πορεία περιλαμβάνει πέρα από τις παραστάσεις έργων για ενήλικες και για παιδιά, σεμινάρια σωματικού θεάτρου, ουδέτερης μάσκας και συμμετοχές σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Συνεργαζόμαστε αρμονικά μεταξύ μας και με άλλους πολιτιστικούς φορείς του νησιού. Η θέρμη και αναγνώριση του έργου μας από το κοινό όλα αυτά τα χρόνια μας δημιουργεί αίσθημα μεγάλης ευθύνης.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς ,που οι παραστάσεις μας για τα παιδιά στάθηκαν αφορμή να γνωρίσουν αυτά το θέατρο. Σήμερα έρχονται να παρακολουθήσουν και τις άλλες παραστάσεις γεγονός που αποδεικνύει, ότι πέτυχε το «μπόλιασμά» τους.
Το 2007 η θεατρική ομάδα Τήνου γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Ομάδων Αιγαίου. Παρουσιάζει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου το έργο του Ζώρζ Φεντώ «Κούκου». Από τότε μέχρι σήμερα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ και έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε το κοινό των άλλων νησιών .Το 2009 η θεατρική ομάδα αυτονομείται θεσμικά, γίνεται Πολιτιστική Αστική Εταιρεία Μ.Κ.Χ και της δίνουμε την επωνυμία «ΘΕΑΤΡΟΠΟΙΕΙΟ».
Αν σήμερα επιχειρούσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό της διαδρομής μας, σίγουρα θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα, πως όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν χαμένα, γιατί καταφέραμε αρχικά να μιλάμε μια κοινή γλώσσα. Οι αντιθέσεις και η διαφορετικότητα μας έφθασε να καταλήγουν στη σύνθεση και όχι στην αποσύνθεση. Τέλος να μας συνδέει ένας δυνατός συγγενικός δεσμός ικανός να παραγκωνίζει κάθε ατόπημα αυτοπροβολής, έπαρσης, εμπάθειας.
Χρειάστηκε πολύ χρόνο, κόπο, ατομικές και συλλογικές ενδοσκοπήσεις, για να μιλάμε για κατακτημένες αρχές όπως αυτές της δημοκρατικότητας του αλληλοσεβασμού, της ειλικρίνειας, της πειθαρχίας, της συνέπειας και της συλλογικότητας. Είναι κοινή πεποίθηση όλων, ότι αυτές οι αρχές αποτελούν λίπασμα, για να καρποφορήσει κάθε έμπνευση. Στοχεύουμε στο κέρδος της ψυχής ,στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ανθρωπιάς.
Οδοιπορικό της ομάδας από το 2003-2015:
2003: «Εντός σχεδίου»,( Γ.Σκούρτη, Π.Κοροβέση, Δ.Κεχαίδη κ.α )
2004 : «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του Μ.Μπρέχτ
2005: «Η Τελετή», του Π.Μάτεση
2006: «Κοίτα τους», του Μ.Ποντίκα
2007: «Κου-Κου» ,του Ζ.Φευντώ &«Έρως ανίκατε μάχαν »( δρώμενο με ποίηση-μουσική-χορό)
2008: «Ο Έβρος απέναντι» των Ρέππα-Παπαθανασίου & «Η σκόνη του δρόμου» του Κ. Γκούτμαν (μονόπρακτο-θεατρικό δρώμενο)
2009 : «Μικρές καθημερινές σχέσεις»των Μ. Ποντίκα – Κ. Μουρσελά
2010: «Γκόλφω φορ έβερ», του Ν. Σπυρόπουλου
2011 : «Βαριέμαι» του Ρ. Ταλέσνικ Πρώτη φορά παρουσιάζουμε παιδικό Θέατρο, « Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Χ.Κ.Άντερσεν.
2012 : «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί », Ποίηση-Θεατρικό δρώμενο σε συνεργασία με τις Χορωδίες Πανόρμου-Κώμης .
« Η ζωή είναι γυναίκα», θεατρικό δρώμενο με μουσική, τραγούδι, χορό σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Τήνου.
«Φαύστα » του Μπόστ
και «Η βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μαρτιν Μακ Ντονά
«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» θεατρικό δρώμενο σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Τήνου.
2013 : Γιορτάζουμε για πρώτη φορά στο νησί μας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου. « Μες τα μαύρα μεσάνυχτα»,συλλογικό έργο με τη συμμετοχή και Θεατρικών Ομάδων από Σάμο-Λήμνο –Σύρο.
“Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη σε διασκευή για την παιδική σκηνή.