Μετράει ήδη τρεις δεκαετίες ζωής και συνεχίζει. Ο λόγος για τη Θεατρική Ομάδα Σάμου, για την οποία μας δίνει χρήσιμα στοιχεία για τη δράση της ο Στέλιος Μάρκου. Η ΘΟΣ συμμετέχει στο Θεατρικό Φεστιβάλ που θα γίνει 3-7 Ιουλίου στην Ικαρία στο στέκι της θεατρικής ομάδας DUENDE.
Το ert.gr στα πλαίσια στήριξης των ερασιτεχνικών προσπαθειών στο χώρο του πολιτισμού, παρουσιάζει τμηματικά όλες τις θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στις θεατρικές εκδηλώσεις της Ικαρίας.
Η ΘΟΣ αυτοπαρουσιάζεται
Τριάντα χρόνια συμπλήρωσε πέρυσι η Θεατρική Ομάδα Σάμου καθώς ιδρύθηκε το 1984 από ομάδα συμπολιτών μας που αναζητούσαν διέξοδο στην ανάγκη για δημιουργική δραστηριότητα στο χώρο του πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου, εποχή ισχνής για το νησί πολιτιστικής παραγωγής. Στην πορεία της η ΘΟΣ συνδέθηκε και με άλλους συλλόγους δημιουργώντας τη Λέσχη Ερασιτεχνών που αποτέλεσε μια σημαντική πηγή πολιτισμού για ολόκληρη τη Σάμο.
Έχει παρουσιάσει πενήντα περίπου παραγωγές αλλά και άλλες δραστηριότητες και εκδήλωσεις σχετικές με τη θεατρική τέχνη με ιδιαίτερη έμφαση στο νεοελληνικό θεατρικό έργο. Έχει όμως ανεβάσει και πολλά από τα πιο σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ από τις δημιουργίες της δεν έχει λείψει το αρχαίο Δράμα καθώς και το παιδικό έργο.
Συμμετέχει κάθε χρόνο στον θεσμό της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, έχοντας συνδιοργανώσει τρεις συναντήσεις στη Σάμο. Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλά νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, Πάτρα. Κρήτη, Αθήνα, Κύπρο και Σουηδία, ενώ έχει βραβευθεί όποτε συμμετείχε σε πανελλαδικά φεστιβάλ.
Πιστεύω της ΘΟΣ είναι η υποχρέωση για ατομική βελτίωση των μελών της μέσα από τη θεατρική δημιουργία, η εξάντληση των δυνατοτήτων της για την παραγωγή ποιοτικών παραστάσεων και ο σεβασμός του κοινού επιδιώκοντας την καλλιέργεια καλού θεατή.
-1984 ξεκινήσαμε αλλά συνήθως θεωρούμε …γενέθλιο έτος τη χρονιά της πρώτης μας παράστασης (Δάφνες και Πικροδάφνες), το 1985.
-Μπορεί κατά καιρούς να αντιμετωπίσαμε οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα θεατρικής στέγης όμως το κύριο, διαχρονικά, πρόβλημα είναι η διατήρηση συνεκτικής μιας ερασιτεχνικής ομάδας παράλληλα με την προσπάθεια τήρησης κάποιων αρχών-στόχων που αφορούν την ερασιτεχνική δημιουργία.
-Η ομάδα σύντομα σχετικά βρήκε την αποδοχή ικανού μέρους της τοπικής κοινωνίας και μετά από τόσα χρόνια αποτελεί ας πούμε κάτι σαν θεσμό για τον τόπο. Υπάρχει ένας ικανός αριθμός θα λέγαμε «φαν» της ομάδας που περιμένουν και βλέπουν κάθε μας παράσταση. Βέβαια ο αριθμός των θεατών τελικά εξαρτιέται από τις συγκυρίες και το έργο.
-Σε ένα πυρήνα σταθερών για πολλά χρόνια ατόμων (τρία από το 1984) προστίθενται και άλλα που συμμετέχουν στην ομάδα για μικρότερο χρόνο. Πολλοί απ αυτούς είναι άτομα που δεν είναι Σαμιώτες αλλά βρίσκονται στη Σάμο για επαγγελματικούς λόγους προσωρινά.
Πάντα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εκπαιδευτικών αλλά και επαγγελματίες, υπάλληλοι. Δεν λείψαν νοικοκυρές, αγρότες, ακόμα και στρατιωτικοί.
Κάθε χρόνο στις παραγωγές της ομάδας συμμετέχουν περί τα 25 άτομα.
-Μέσα από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και το θεσμό της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που γίνεται κάθε χρόνο σ ένα νησί του Αιγαίου δημιουργήθηκαν σχέσεις ανταλλαγής εμπειριών, σχέσης φιλίας, και ένας κατά κανόνα καλώς εννοούμενος συναγωνισμός που κάνει τις ομάδες καλύτερες.
Με ορισμένες ομάδες όπως η DUENDE οι σχέσεις μας είναι στενότερες. Οι δυσκολίες μετακίνησης δεν ευνοούν συχνές επαφές με άλλες ομάδες του Ελλαδικού χώρου. Το ίδιο και το σταμάτημα θεατρικών σεμιναρίων που διεξήγαγε παλιότερα η Λαϊκή επιμόρφωση.
Πηγή φωτο: facebook Θεατρικής Ομάδας Σάμου
Επιμέλεια – οργάνωση αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr