Ρίγη προκαλεί η η κατάθεση στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που άφησε την τελευταία της πνοή στα συντρίμια της σύγκρουσης και πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, την οποία διατύπωσε όρθια ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας, τόνισε πως μπορεί να παρουσιάζεται μόνη της σήμερα στην Επιτροπή, όμως, δίπλα της είναι σαν να βρίσκονται οι 57 νεκροί και οι 180 τραυματίες από το δυστύχημα.
Η κ. Καρυστιανού, μεταξύ άλλων όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί ύπαρξης του εύφλεκτου ξυλολίου, στην εμπορική αμαξοστοιχία ανέφερε: «Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου… Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη και τη φωτιά;».
« Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου… Πήγαμε να παραλάβουμε ό,τι είχε η σακούλα του καθενός», ήταν τα λόγια της.
«Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο από το να το έχεις νεκρό;» είπε
«Βάλαμε λέει το τσιμέντο για να μπορούν να πατήσουν καλύτερα οι γερανοί που μετέφεραν τα βαγόνια. Καμία λογική σε αυτή την απάντηση», πρόσθεσε. Η ίδια χαρακτήρισε το δυστύχημα «έγκλημα», προσθέτοντας πως ο σιδηρόδρομος «δεν έπρεπε να λειτουργεί ούτε για μία απλή διαδρομή».
Τέμπη: Επιβεβαιώθηκε η παρουσία ξυλολίου στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων
Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, στους υπουργούς, στην Hellenic Τrain αλλά και στην ΡΑΣ, ενώ καταφέρθηκε συγκεκριμένα κατά του τότε υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί».
«Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στον γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;». Και αναρωτήθηκε: «Είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;».
«Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο και όχι όταν σκοτώνεις το παιδί του»
Σύμφωνα με την μάρτυρα οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει καν στην περιοχή
«Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλήψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική», τόνισε η μάρτυρας . «Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες», πρόσθεσε, αφού πρώτα μίλησε για «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».
Επίσης, αποκάλεσε «υβριστικό» να κατηγορείται για το έγκλημα ο νεκρός μηχανοδηγός, μίλησε για κακουργηματικές πράξεις, εγκληματικές παραλείψεις στο σιδηρόδρομο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής η κ. Καρυστιανού είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι:
- η έρευνα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς
- δεν μας ενδιαφέρουν οι ιδιότητες (πρωθυπουργός, υπουργοί, περιφερειάρχης..) αλλά ποιος έχει τη ευθύνη για τη αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία
- για το μπάζωμα που έγινε στον τόπο του δυστυχήματος, είπε ότι όταν ρώτησε τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, εκείνος της απάντησε ότι “είχε άνωθεν εντολές”
- οι παροχές της κυβέρνησης κινούνται στη φιλοσοφία του “να μη μιλάς”
- ευθύνονται και η ΡΑΣ και η Ηellenic Train με τις ψευδείς εκθέσεις περί ασφάλειας
Πηγή: naftemporiki