Table of Contents
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιούνται τα δωρεάν rapid test για τη λοίμωξη Covid από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), καθώς οι συμβάσεις των περίπου 1.000 ατόμων που εργάζονταν στον ΕΟΔΥ λήγουν και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.
Για τις ΚΟΜΥ είχαν προσληφθεί 575 επαγγελματίες υγείας, 21 ιατροί και βιολόγοι, 268 οδηγοί και 183 διοικητικοί υπάλληλοι. Οι περισσότερες συμβάσεις λήγουν στις 30 Νοεμβρίου, ενώ περίπου 100 εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα γραφεία του ΕΟΔΥ ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΜΥ είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν με στόχο να γίνεται δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό, αλλά και εξετάσεις κατ’ οίκον, σε δομές χρονίως πασχόντων κ.ά.
Ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου εργαζομένων του ΕΟΔΥ
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου εργαζομένων του ΕΟΔΥ, σέρνοντας τους εργαζόμενους στα δικαστήρια επειδή αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματά τους.
«Οι ίδιοι εργαζόμενοι που, κατά δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του σωματείου, «δεν χρειάζονται στον οργανισμό», ξαφνικά έγιναν απαραίτητοι» τονίζει το σωματείο σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι 1.000 εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ σε λιγότερο από ένα μήνα μένουν στο δρόμο και πάνω από 400 συνάδελφοι στα Philos είναι απλήρωτοι.
Το σωματείο καταγγέλλει παράλληλα ότι «χθες και σήμερα περιδιάβαιναν τους τόπους εργασίας των ΚΟΜΥ διάφοροι υπάλληλοι και με διάφορα προσχήματα προσπαθούσαν να μάθουν σε ποιο σωματείο είναι γραμένη/ος ή/ο κάθε συναδέλφισσα/ος με προφανή σκοπό να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσες και όσους θέλουν να απεργήσουν με εκφοβισμό, πρακτική καθαρά παράνομη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό – εργοδότη».
«Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Δε θα φοβηθούμε στους εκβιασμούς τους» υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, παραμένοντας – όπως επισημαίνουν- σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
«Αναρωτιόμαστε, τι στάση κράτησαν άραγε τα στελέχη του οργανισμού – μέλη του σωματείου του πρώην ΣΕΚΕΕΛ. Θα καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ή μήπως έβαλαν και το χεράκι τους (πέρα από τη τρομοκρατια που άσκησαν ότι όσοι απεργήσουν είναι “παράνομοι” δεν “καλύπτονται” και λοιπα!)» καταλήγει το σωματείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Ο ΕΟΔΥ για άλλη μια φορά τρέχει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους του
Την ώρα που 1000 εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ σε λιγότερο από ένα μήνα μένουν στο δρόμο. Την ώρα που πάνω από 400 συνάδελφοι στα Philos είναι απλήρωτοι. Ο οργανισμός αντί να ασχολείται με το πώς θα συμβάλλει στο να λυθούν αυτά τα προβλήματα των εργαζομένων, ασχολείται με το πώς θα τους τρέχει στα δικαστήρια την ώρα που διεκδικούν το ψωμί και τη δουλειά τους. Οι ίδιοι εργαζόμενοι που, κατά δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του σωματείου, «δεν χρειάζονται στον οργανισμό», ξαφνικά έγιναν απαραίτητοι.
Δεν τους έφτανε αυτό! Χθες και σήμερα περιδιάβαιναν τους τόπους εργασίας των ΚΟΜΥ διάφοροι υπάλληλοι και με διάφορα προσχήματα προσπαθούσαν να μάθουν σε ποιό σωματείο είναι γραμμένη/ος ή/ο κάθε συναδέλφισσα/ος με προφανή σκοπό να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσες και όσους θέλουν να απεργήσουν με εκφοβισμό, πρακτική καθαρά παράνομη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό – εργοδότη.
Η στάση αυτή του οργανισμού να γίνει κριτήριο για τους εργαζόμενους, για το ποιος πραγματικά είναι δίπλα τους, ποιον πραγματικά φοβούνται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν τον φόβο τους πραγματικότητα! Να οργανωθούν στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ.
Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Δε θα φοβηθούμε στους εκβιασμούς τους. Αναρωτιόμαστε, τι στάση κράτησαν άραγε τα στελέχη του οργανισμού – μέλη του σωματείου του πρώην ΣΕΚΕΕΛ. Θα καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ή μήπως έβαλαν και το χεράκι τους (πέρα από τη τρομοκρατία που άσκησαν ότι όσοι απεργήσουν είναι “παράνομοι” δεν “καλύπτονται” και λοιπά!).
Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ξεκίνησε το 2020. Αφορά σε δράσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης της COVID και προσέφερε σημαντικό έργο στην αντιμετώπισή της σε όλη την επικράτεια.
Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους και έλαβε στη διάρκειά του, συνολικά πέντε (5) παρατάσεις και σύμφωνα με την τελευταία απόφαση -με δεδομένη και την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λήξης της πανδημίας – το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30.11.23.
Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ κ. Ορφανός και οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων στο πρόγραμμα των ΚΟΜΥ, εκφράστηκε η πρόθεση για αναζήτηση λύσης με πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας τριών μηνών προκειμένου να υπάρχει απαραίτητος χρόνος ώστε να αναπτυχθούν από κοινού με τον Σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ, οι λύσεις αξιοποίησής τους στις δομές υγείας. Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν την προσφορά των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και αναζητούν τη βέλτιστη λύση.
Για τον σκοπό αυτό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέλαβε πρωτοβουλία τακτικών συναντήσεων με τον σύλλογο εργαζομένων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και φυσικά τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Philos κατόπιν συνεργασίας των υπηρεσιών και της Διοίκησης του ΕΟΔΥ, με τα Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου, ευοδώθηκαν οι επίμονες προσπάθειές μας έτσι ώστε να καταβληθεί η μισθοδοσία του προηγούμενου μήνα του προσωπικού του Προγράμματος Philos στις 9 Νοεμβρίου.
H καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας, οφειλόταν στις διαδικασίες για την παράταση του προγράμματος.
Χωρίς τεστ και άδειες ειδικού σκοπού λόγω Covid οι εργαζόμενοι
Η άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή η «αυτόματη» άδεια που ενεργοποιούνταν με τη διάγνωση σε KOMY, φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο με rapid ή PCR τεστ δεν ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς έχουν καταργηθεί με ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας.
Ως εκ τούτου, όταν παραμένει κάποιος στο σπίτι θα πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.
Εάν η εργασία του έχει τέτοια φύση που δεν το επιτρέπει ή τα συμπτώματα είναι βαριά και δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό και να πάρει κανονική αναρρωτική άδεια.
Αυτό σημαίνει ότι το rapid test δεν έχει εδώ και μήνες πρακτική σημασία για την περίπτωση της άδειας από την εργασία, όμως θα πρέπει να έχει γίνει rapid ή PCR τεστ στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί (ηλικιωμένος ή με υποκείμενα νοσήματα) να του συνταγογραφησούν αντιικά φάρμακα για τη λοίμωξη Covid.
Σε ποιους θα γίνονται δωρεάν rapid test
Δωρεάν rapid test δικαιούνται μόνο οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και εργαζόμενοι στις κλειστές δομές πρόνοιας, όπως π.χ. είναι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Μονάδες Αποκατάστασης, οι Μονάδες Χρονίως Πασχόντων κ.λπ.
Πηγή: ΕΟΔΥ ,news247.gr, avgi.gr