Table of Contents
Αισίως ολοκληρώθηκαν οι διακοπές και του Πάσχα του 2025 με ευτράπελα να εκτυλίσσονται στον χώρο της ακτοπλοΐας (όχι για πρώτη φορά)
Σε αυτή τη περίπτωση την ”τιμητική” της είχε η Ικαρία που βρέθηκε στο στόχαστρο της ”κοινής γνώμης” και του ”δημοσιογραφικού κόσμου”. Ο λόγος; μα φυσικά οι 200 και πλέον συμπατριώτες μας που εξέδωσαν εισιτήριο από τον Εύδηλο στην Σύρο αλλά είχαν τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Το ταξίδι της Δευτέρας του Πάσχα
Το ταξίδι από τον Εύδηλο με το BlueStar Myconos ξεκίνησε κανονικά και στην ώρα του (18:30) και η εταιρία ανακοίνωνε και κατά την είσοδο του πλοίου σε όλους τους επιβάτες ότι θα γίνει έλεγχος εισιτηρίων και όσοι έχουν βγάλει για Σύρο θα κατέβουν στην Σύρο άρα δεν θα μπορέσουν να ”βγάλουν” την διαφορά εν πλω, μια τακτική που γινόταν και γίνεται κατά συνήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς στην Σύρο το πλοίο θα επιβιβάσει περίπου 1000 άτομα και άρα δεν θα μπορέσει τα ταξιδέψει υπεράριθμο.
Οι παραινέσεις προς τους επιβάτες συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς την Μύκονο, πως θα γίνει καταμέτρηση από το Λιμενικό. Λίγο πριν το λιμάνι της Μυκόνου εν’τέλει δόθηκε ”λύση” από την εταιρία όπου ανακοίνωσε την έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros τα ξημερώματα της Τρίτης του Πάσχα από την Σύρο οπότε και οι επιβάτες θα είχαν την επιλογή να κατέβουν στην Σύρο και να συνεχίσουν τον προορισμό τους σε λίγες ώρες με άλλο πλοίο.
Φτάνοντας στην Σύρο αποβιβάστηκαν περίπου 250 με 300 επιβάτες στην πλειονότητα τους οικογένειες με παιδιά στην συνέχεια πριν την είσοδο των επιβατών που περίμεναν στην Σύρο μπήκε στο πλοίο κλιμάκιο από το Λιμενικό και έκανε έλεγχο εισιτηρίων σε όλους τους επιβάτες που συνέχιζαν το ταξίδι τους.
μετά από 2 ώρες καθυστέρηση το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του προς τον Πειραιά όπου και έφτασε λίγο πριν τις 3 το ξημέρωμα.
Τα ”εορταστικά” δρομολόγια
Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ήταν πάγια τακτική της εταιρίας για τους προορισμούς των νησιών μας να δρομολογεί επιπλέον
προσεγγίσεις και για να φέρει επιβάτες σε Ικαρία-Φούρνους-Σάμο και για να τους παίρνει πίσω, καθώς η ζήτηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Φέτος δρομολογήθηκε ένα επιπλέον πλοίο που προσέγγισε τον Άγιο Κήρυκο την Μεγάλη Πέμπτη.
Πολλές φορές, τα άλλα χρόνια, οι δρομολογήσεις της επιστροφής ανακοινώνονται και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα (για το Πάσχα) οπότε είναι πολύ σύνηθες κάποιος που θέλει να εκδώσει εισιτήριο επιστροφής να το κάνει με αυτό το ”έκτακτο” πλοίο που φέτος δεν μπήκε ποτέ!
Τα εισιτήρια για το δρομολόγιο της Δευτέρας του Πάσχα από Εύδηλο είχαν εξαντληθεί τουλάχιστον από την Μεγάλη Δευτέρα και το επόμενο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που είχε στη διάθεση του κάποιος από την Ικαρία είναι την Πέμπτη του Πάσχα από Άγιο Κήρυκο, αεροπορικά εισιτήρια δεν υπήρχαν καθόλου για αυτή την περίοδο, οπότε γίνεται άμεσα αντιληπτό πως οι επιλογές ενός ταξιδιώτη από την Ικαρία απλά ήταν ανύπαρκτες.
”Τζαμπατζήδες” και έλλειψη προγραμματισμού
Η έλλειψη προγραμματισμού από πλευράς επιβατών που δεν έκλεισαν το εισιτήριο της επιστροφής τους 2 και 3 βδομάδες πριν είναι όντως μια ανάγνωση του πράγματος που όμως αν λάβει κανείς τα γεγονότα και τις πρακτικές άλλων ετών και τον περιορισμένο αριθμό δρομολογίων ανά εβδομάδα δεν νομίζω πως είναι δικαιολογία για να μείνεις στην Ικαρία άλλες 4 μέρες.
Η έλλειψη του προγραμματισμού της εταιρίας από την άλλη που θα μπορούσε ή να δρομολογήσει έκτακτα ένα πλοίο στην Ικαρία ή στην Σύρο (κάτι που έκανε εν’τέλει) και να το ανακοινώσει 10 μέρες νωρίτερα θα έλυνε το πρόβλημα εν τη γεννέση του και θα έδινε και περισσότερα εισιτήρια και στην εταιρία και επιλογές στους ταξιδιώτες.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τζαμπατζήδες τους οικογενειάρχες που ήρθαν στο νησί για τις γιορτές του Πάσχα βρέθηκαν χωρίς τρόπο επιστροφής και εν τέλει πλήρωσαν και τον ”φόρο” του εισιτηρίου προς Σύρο και τον επιπλέον ”φόρο” προς το λιμάνι του Πειραιά.
Σε έναν προορισμό όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι και η Σάμος που έχει πληρώσει με αίμα την ακτοπλοϊκή του σύνδεση τα προηγούμενα χρόνια και με το κόμιστρο των εισιτηρίων να είναι από τα πιο ακριβά σε σχέση με αντίστοιχους άλλους προορισμούς του ίδιου δρομολογίου, οι χαρακτηρισμοί Τραγέλαφος, Τζαμπατζήδες ή Λαμόγια για τους ταξιδιώτες της Ικαρίας από ”έγκριτους” δημοσιογράφους, ΜΜΕ αλλά και απλούς πολίτες είναι απλά απαράδεκτος.
Επόμενα βήματα
Είμαστε μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο και σύντομα τα δρομολόγια προς την Ικαρία θα είναι καθημερινά και ίσως ξεχαστεί γρήγορα αυτή η ατυχής στιγμή και η ταλαιπωρία τόσων επιβατών.
Το μάθημα είναι όμως ισχυρό και για την ακτοπλοϊκή εταιρία που πρέπει να κάνει πιο ξεκάθαρους προγραμματισμούς δρομολογίων λαμβάνοντας υπόψιν της τον αυξανόμενο αριθμό ανά περίοδο των ταξιδιωτών, και τους μόνιμους κατοίκους που πολλές φορές δεν μπορούν να φτάσουν στον Πειραιά όταν κάτι έκτακτο προκύπτει και το πλοίο είναι γεμάτο.
Και για την τοπική κοινωνία που πρέπει διαμέσου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος και Περιφέρεια) και του Βουλευτή μας να πάρει πρωτοβουλίες για την φροντίδα του ακτοπλοϊκού και τον σχεδιασμό των δρομολογίων στα νησιά μας με συγκεκριμένες και εφαρμοστέες απαιτήσεις. Οι 3 προσεγγίσεις ανά εβδομάδα τον Χειμώνα απλά δεν καλύπτουν τις ανάγκες των νησιών μας.
Τα πλοία για εμάς δεν είναι πολυτέλεια, είναι μοχλός ανάπτυξης των νησιών μας και απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση μας.-