Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συμπόσιο Γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση Μεσσηνίας με Ικαριακή συμμετοχή – Ξεκίνησαν τις εργασίες τους οι γλύπτες

Συμπόσιο Γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση Μεσσηνίας με Ικαριακή συμμετοχή – Ξεκίνησαν τις εργασίες τους οι γλύπτες

by ikariaki.gr
143 views

Ξεκίνησαν από το Σάββατο 30 Ιουλίου οι εργασίες του Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο», που πραγματοποιείται στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι), στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Οι γλύπτες άρχισαν την εργασία πριν την τελετή έναρξης, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 31.07.2022, με φανερή την αγάπη για το υλικό και την δουλειά τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Περικλής Κανελλόπουλος, μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών Μαριάννα Τσουρεκά, υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τους γλύπτες, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν σε τρεις μαρμάρινους όγκους αντίστοιχα γλυπτά. Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες ευχαρίστησαν για την πρόσκληση των διοργανωτών και τη θερμή υποδοχή των κατοίκων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι τους καλωσόρισαν με τοπικά τραγούδια, παρουσία των παιδιών που κάθονταν μπροστά από τους επισήμους, συμβολίζοντας ότι παρελθόν και μέλλον συνομιλούν.

Ο Περικλής Κανελλόπουλος τόνισε τη σημασία του συμποσίου γλυπτικής για μια μικρή κοινότητα σαν την Κεφαλόβρυση, θέτοντας ερωτήματα προς διερεύνηση κατά τη διάρκειά του, όπως «τι ακριβώς εκφράζουν αυτές οι δράσεις πολιτισμού που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα;» για να επισημάνει ο ίδιος: «Προφανώς μια βεβαιότητα συνέχειας, αφού οι τόποι δεν σταματούν να υπάρχουν με την απουσία ανθρώπων. Ο χρόνος περνάει και πέρα από τις μνήμες που αφήνει. Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί καινούρια δεδομένα. Στα χωριά τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά». «Τα χωριά είναι σαν τους ελαιώνες: εγκαταλείπονται, αλλά δύσκολα πεθαίνουν. Περιμένουν υπομονετικά να ξανακαλλιεργηθούν και να δώσουν και πάλι καρπούς» τόνισε.

Η Μαριάννα Τσουρεκά, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα που πρώτη φορά πραγματοποιείται στο χωριό και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το συμπόσιο, όπως βραδιά ντοκιμαντέρ, περιήγηση στη Κοινότητα για να δουν οι επισκέπτες δείγματα παραδοσιακής λιθογλυπτικής, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, όπου το τμήμα συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου θα συναντηθεί με τους γλύπτες.

   Οι γλύπτες που συμμετέχουν στο Συμπόσιο είναι οι Στέλιος Γαβαλάς, Αλέξιος Ξενίας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σταματόπουλος.

Ο γλύπτης Στέλιος Γαβαλάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχω την τύχη να εργάζομαι στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού και να είμαι καθημερινά σ’ επαφή με τα έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της αρχαιότητας· αυτό μου δίνει έμπνευση αλλά και προσπάθεια να είναι και το προσωπικό μου έργο όσο το δυνατό πιο άρτιο και να έχει την αισθητική την αρμονία και την τελειότητα της Αρχαίας Ελληνικής Γλυπτικής».

 Ο γλύπτης από την Ικαρία, Αλέξιος Ξενίας δήλωσε για το γλυπτό που θα φιλοτεχνήσει: «Η αφορμή μού δόθηκε από τους ηρωικούς πολεμιστές Ντρέδες. Μελετώντας την ιστορία της Κεφαλόβρυσης και των γύρω περιοχών, νομίζω ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να εκφράσω το αποτύπωμα των Ντρεδών στην Ελληνική Επανάσταση, παρά μόνο φιλοτεχνώντας ένα ιστορικό βιβλίο που αναφέρει τις ιστορικές τους μάχες, μάχες κομβικές που χωρίς αυτές οι κατακτητές θα είχαν προχωρήσει όλο και περισσότερο στα σχέδια τους, ενώ με αυτές αποκλείστηκαν δια παντός. Μάχες ιστορικές, γιατί άλλαξαν όλη την ροή της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε και είχαν πανελλήνιο αντίκτυπο».

Ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τη φιλοξενία των ανθρώπων της Κοινότητας και ευχήθηκε «το Ρίπεσι να γίνει το χωριό των καλλιτεχνών γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή αγάπη, μεράκι και καλή διάθεση».

Ο “πατέρας” της Μύρτιδος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης απηύθυνε χαιρετισμό και αποκάλυψε ότι από τα σπαράγματα των τριών γλυπτών, ο γλύπτης Στέλιος Παναγιωτόπουλος θα δημιουργήσει ένα γλυπτό της μικρής του κόρης, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσης, μετά από πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Περικλή Κανελλόπουλου.

Την βραδιά έκλεισε συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, κατά την οποία ο μαέστρος Κώστας Νικολέας παρουσίασε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αναφορά στην παραδοσιακή μουσική του τόπου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, η πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας Μαρία Μπαρούνη, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσακανίκας, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, η πρόεδρος του Φιλοπρόοδων Φιλιατρών Βιβή Παντελάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος και η προϊσταμένη της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ Δήμου Τριφυλίας Φωτεινή Στυλιανού.

Οι διοργανωτες ευχαριστούν την εταιρεία Αφοί Ι. Παπαγιαννούλη Α.Ε. για την πολύτιμη προσφορά των τριών ογκομαρμάρων, χωρίς την οποία το συμπόσιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Χορηγοί αυτού του Εργοταξίου Τέχνης και Πολιτισμού είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

 

Ε. Μ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η Συνέντευξη του γλύπτη και χαράκτη Γεώργιος Σταματόπουλος στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας 107.2 στην εκπομπή του Ηλία Μαραβά, Πρώτη Ενημέρωση στις 2/8/2022!
Χορηγός Επικοινωνιάς ΕΡΤ Καλαμάτας.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue