Έκταση έχει πάρει το θέμα μη διανομής ΤΕΒΑ από τα μέσα του 2019 στους ωφελούμενους των ΠΕ Σάμου, Ικαρίας και Λήμνου. Με τρείς ομόφωνες αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή ανέθεσε στην Περιφερειακή Αρχή να προβεί σε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια Τροφίμων εκ των οποίων τις δύο η Περιφερειακή Αρχή απέτυχε να τις προωθήσει σε υλοποίηση.
Ειδικά μετά τη δημοσιότητα της επιστολής διαμαρτυρίας του Δημάρχου Ικαρίας, Νίκου Καλαμπόγια Επιστολή διαμαρτυρίας Δημάρχου Ικαρίας για τη μη διανομή ΤΕΒΑ-Να τεθεί το θέμα στο ΠΣ το θέμα έχει πάρει έκταση και στους κόλπους του Περιφερειακού Συμβουλίου με ανακοίνωση της ΛΑΣ Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΣ για το θέμα μη διανομής ΤΕΒΑ και ακολουθεί η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών:
“ΑΓΑΛΙ ΑΓΑΛΙ ΤΟ TEBA ΝΑΧΕΙ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑΔΑ. Η ΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Το Πρόγραμμα του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και αποτελεί βασικό εργαλείο ανακούφισης των συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε οικονομική και κοινωνική δυσπραγία και ανέχεια δεν αξιοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου, Ικαρίας και Λήμνου με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου(ΠΒΑ) που είναι ο επικεφαλής εταίρος στην εταιρική Σύμπραξη Διαχείρισης του συγκεκριμένου Προγράμματος όπως φαίνεται και στον απολογισμό της αρμόδιας υπηρεσίας που υποβλήθηκε για το έτος 2021 (σ.213).
Αυτό βρίσκεται σε πλήρη και κραυγαλέα αντίθεση με ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα που η εφαρμογή του συγκεκριμένου Προγράμματος εξελίσσεται ομαλά.
Συγκεκριμένα τρία ολόκληρα χρόνια από το 2019 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμμιά απολύτως διανομή υλικών του ΤΕΒΑ στα νησιά Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα , Σάμο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο προκειμένου να αποδοθούν στους δικαιούχους και εμπερίστατους α)το υπόλοιπο του ΤΕΒΑ της περιόδου 2015-2016 ύψους 220,564,75 Ευρώ και β)το σύνολο του ΤΕΒΑ της περιόδου 2018-2019 ύψους 815.266,88 Ευρώ δηλαδή συνολικό ποσό ύψους 1.035.831,63 Ευρώ.
Τρείς φορές μέχρι σήμερα με ομόφωνες αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανέθεσε στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη να προβεί σε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια Τροφίμων της Πράξης ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019 Κ.Σ ΛΗΜΝΟΥ, ΣΑΜΟΥ,ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΒΑ 2014-2020.
Τις δύο πρώτες (14/6/2021και 13/7/22) η Περιφέρεια απέτυχε να τις προωθήσει σε υλοποίηση.
Ελπίζουμε, μετά και την κτηθείσα εμπειρία από τις προσπάθειες τόσων χρόνων και την κοινωνική και πολιτική κατακραυγή εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής και τις σχετικές ερωτήσεις τόσο της δικής μας Παράταξης (30/6/2022) όσο και άλλων, που δυστυχώς παρέμειναν μέχρι σήμερα αναπάντητες, η πρόσφατη και τρίτη απόφαση για ανάθεση (26/10/2022) να αποβεί, επιτέλους επιτυχής.
Και ενώ η Περιφερειακή Αρχή αποδείχτηκε ανίκανη να μοιράσει στους δικαιούχους 1 εκ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, σκέφτηκε να μοιράσει ….. πατάτες δίνοντας ελάχιστα χρήματα (περίπου 60.000€) από τους περιορισμένους πόρους της Περιφέρειας μέσα από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Υπήρχε ένα στη Λέσβο και «φτιάξαμε» (τρόπος του λέγειν) και άλλα δύο σε Χίο και Σάμο. Ετσι οι υπηρεσίες αντί να ασχοληθούν με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος με πολλαπλάσια οφέλη για τους δικαιούχους, ασχολήθηκαν με ….πατάτες. Όμως αυτά απαιτούν οι κανόνες επικοινωνίας που προέχουν από τους κανόνες της αποτελεσματικότητας και της επίλυσης πραγματικών προβλημάτων.
Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση από το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης για το πόσο έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των ατόμων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και τελικά αν οι πολιτικές που ασκούνται από τους φορείς που εμπλέκονται στην στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη την υποστήριξη της πολιτείας είναι αποτελεσματικές.
Από δημοσιεύματα στα κοινωνικά δίκτυα προκύπτει ότι πολλές τυπικές και άτυπες ομάδες προσπαθούν να ανακουφίσουν συμπολίτες μας με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορούν μέσω συγκέντρωσης είτε χρημάτων είτε ειδών πρώτης ανάγκης και δεν φαίνεται να υπάρχει ένας οργανωμένος τρόπος που αυτό γίνεται. Αυτό αφορά και ειδικές κατηγορίες όπως πολυτέκνους, άτομα με αναπηρίες, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.λ.π. όπου οι φορείς που τους εκπροσωπούν μάχονται καθημερινά να βρουν τα αναγκαία εφόδια μέσα σε ένα σύστημα που δεν χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αλλά από πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι τα προγράμματα στήριξης των αποκλεισμένων συνανθρώπων μας είναι κρίσιμης σημασίας στην συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια και θα πρέπει η ΠΒΑ να αντλήσει τα συμπεράσματα της από την αποτελεσματικότητα των δράσεων που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο και να επαναπροσδιορίσει άμεσα την στρατηγική και την τακτική της .
Πρέπει επίσης, πάση δυνάμει, να αναζητήσει, άμεσα, τους προσφορότερους διαύλους, τις παραγωγικότερες νομικές προσεγγίσεις και γόνιμους τύπους συνεργασίας όπως επί παραδείγματι προγραμματικές συμβάσεις κυρίως με τους Δήμους αλλά και άλλες δομές όπως την Εκκλησία, ΜΚΟ κλπ που εκ των πραγμάτων βρίσκονται ως έγγιστα στους πολίτες και να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα προγραμματική περίοδο.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάμε να υπάρξουν:
-Η όσο το δυνατό συντομότερη διανομή των προϊόντων και των επισιτιστικών υλικών του Προγράμματος ΤΕΒΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που καθυστερεί επί τριετία και πλέον εξ αιτίας της ανικανότητας και της ανευθυνότητας της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη
– με πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, σε συνεργασία με τους φορείς που παρέχουν βοήθεια στο πεδίο ,παρουσίαση της υφιστάμενης καταγραφής του πληθυσμού που βρίσκεται σε πρόβλημα ώστε να βελτιωθεί ο σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής που σε μεγάλο βαθμό οφείλει να ενσωματωθεί στα Σχέδια Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΑΠΤΟΚ, ΟΧΕ και ΒΑΑ) που τώρα σχεδιάζονται
– με πρωτοβουλία της αρμόδιας διεύθυνσης της ΠΒΑ σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος ΤΕΒΑ αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης και του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου καθώς η παλιά έχει ήδη λήξει(2014-2020) και το μόνο που απομένει είναι η οικονομική της τακτοποίηση μέχρι τις 31Δεκεμβρίου 2023.”